...

... Zdroj: iStock.com

Jablka a hrušky: Jsou skvělé na hubnutí i čistění organismu

Jablka a hrušky jsou sice v obchodech k dostání celoročně, právě teď ale máme šanci dostat se k plodům, které přirozeně dozrály v sadech a zahradách. Díky tomu mají nejvyšší možné množství vitaminů a dalších prospěšných látek. Skvělá zpráva je, že ač jsou sladké, pomáhají při hubnutí. Jaké mají další benefity a kolik jich denně sníst, aby přinášely největší užitek?

Hrušky i jablka patří k těm kaloričtějším druhům ovoce, u obou jsou ale odborníky potvrzeny pozitivní účinky i při hubnutí.

Hrušky snižují hladinu cholesterolu

Hrušky jsou vhodným doplňkem odtučňovacích diet z toho důvodu, že sice obsahují velké množství cukrů, ale rovněž mají mírný diuretický neboli močopudný účinek a napomáhají čištění organismu, což hubnutí podporuje.

Nejen k redukčním dietám, ale obecně ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří i dostatek vlákniny. Hrušky jí obsahují jen o málo méně než jablka, na druhé straně je předstihnou množstvím nerozpustné vlákniny, bohaté na prospěšný lignin. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a nerozpustná má projímavé účinky. Takže kdo je příliš citlivý na projímavé látky, tak musí udržovat rozumnou míru, aby hubnutí a čištění těla nebylo spojeno s nepříjemnostmi.

Již od středověku se hrušky používaly na snížení krevního tlaku právě díky močopudným vlastnostem a absenci sodíku, který způsobuje zadržování vody v těle. Diuretické vlastnosti se dnes využívají i v rámci detoxikačních postupů – i když si třeba chceme jen vyčistit organismus od přemíry masných výrobků. Ale pozor, tyto močopudné schopnosti má především slupka, takže neloupat, jen pečlivě omýt! Slupka poskytuje i největší množství vitaminu B z celého plodu. Stejně je lepší neloupat jablka – právě slupka obsahuje nejvíc vlákniny a dalších látek.

Jak pomáhají jablka při hubnutí?

Ale vraťme se k hubnutí, tentokrát k tomu, jak nám pomohou jablka: Obdobně jako hrušky obsahují množství vlákniny a vody, což zmírňuje hlad, sama o sobě jsou méně kalorická. Zkrátka, jak prokázaly odborné studie, když si před jídlem dáte jablka nebo jablečný džus, sníte toho pak méně a cítíte se rychleji sytí než u jiného předkrmu.

Přísun vitaminů se při konzumací hrušek a jablek příliš neliší. Kromě toho je i ovoce zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík nebo železo, mangan, zinek… Také nezapomeňme na protizánětlivé účinky. Vědecké studie rovněž potvrdily, že ovoce s bílou dužinou, kam se řadí jablka i hrušky, výrazně snižuje nebezpečí mozkové mrtvice.

Mnozí z nás si ovšem navzdory chuti dostatek jablek a hrušek nemohou dopřát do sytosti kvůli riziku nadýmání, což se týká spíše hrušek. Tepelnou úpravou případné obtíže podstatně zmírníme, ale ztratíme značnou část vitaminů, zatímco cukry a minerály odolávají snadno.

Když už jsme u toho, jak jablka nebo hrušky konzumovat, jak známo, mohou být i po tepelné úpravě součástí rozmanitých pokrmů. Nejen sladkých, ale třeba i pod maso. No a v syrovém stavu jsou pochoutkou hlavně v kombinaci s dobrými sýry.

Recepty z jablek a hrušek najdete zde.