...

... Zdroj: iStock.com

Poprvé u kartářky: Co můžete díky tarotu zjistit o sobě samé?

Potřebujete si utřídit myšlenky nebo získat nový pohled na svou situaci? Zkuste výklad tarotových karet. Spíše než do budoucnosti vám umožní nahlédnout do skrytých zákoutí vlastní duše. 

Nikdy jsem nebyla u kartářky. Obloukem se vyhýbám samozvaným věštkyním, které na ulici chytají za ruku osamělé ženy. Z horoskopů předpovídajících budoucnost si dělám legraci. Takže když jsem se sešla s Kateřinou Severou, aby mi vyložila tarotové karty, měla jsem trochu obavy. „Není to předpověď budoucnosti,“ uklidnila mě hned na začátku charismatická žena s hlubokým hlasem a tmavě hnědýma očima. „Tarot spíše pomáhá odhalovat věci, které jsou skryté v nevědomí. Můžeš si položit nějakou otázku a já ti s pomocí karet pomůžu najít odpověď. Ale je to tvoje vlastní odpověď.“

Hned na začátku mi Kateřina nabídla dvě varianty. Výklad může být obecný, vztahující se k celému mému současnému životu. Anebo mohu položit konkrétní otázku na určité téma. Vybrala jsem si druhou možnost. „Začala jsem psát novou knihu, ale mám pocit, že jsem se zasekla. Psaní se mi nedaří. Najednou si nejsem jistá, jestli můj námět vůbec stojí za to, jestli to má cenu.“

Kateřina mě vyzvala, ať karty zamíchám, levou rukou sejmu a rozdělím balíček do tří kopiček, a to celé ještě dvakrát. Rozložila před sebe deset karet a přelétla je očima. „Rozhodně jsi na správné cestě. V hlavě sis všechno dala do kupy, máš nad tím kontrolu, máš to v moci,“ začala s výkladem. Pak se na mě zkoumavě podívala a ukázala na kartu s osmi holemi. „Ale tady… ty máš nějaký termín, dokdy to musíš odevzdat?“ „Ne,“ odpověděla jsem. Ale nebyla to celá pravda. Ve skutečnosti jsem si sama pro sebe stanovila deadline do konce léta, kdy bych knihu ráda odeslala do nakladatelství. A tahle pomyslná uzávěrka mě trochu stresovala.

„Možná na sebe zbytečně spěcháš,“ podotkla Kateřina. Pak ukázala na další kartu – Vměšování. „Zádrhel by mohl být taky tady. Možná se příliš zaobíráš detaily, znovu a znovu přehodnocuješ všechny možnosti, moc to rozpitváváš a pak se nemůžeš rozhodnout.“ Jako by mi koukala přes rameno, když sedím u psacího stolu a snažím se něco tvořit. „Naději bych viděla tady,“ ukázala na kartu Slunce. „Slunce znamená spolupráci. Někdo jiný nebo něco jiného tě může posunout dál.“

TIP NA VIDEO: Podívejte se na výklad karet, jak se ochránit před energetickými upíry.

Video placeholde

Ze začátku to byla jen legrácka

Kateřina Severa (zrcadloduse.cz) vykládá tarot od devatenácti let. Při práci s klienty se striktně vyhýbá tomu, čeho se často dopouštějí klasické kartářky: dalekosáhlým předpovědím budoucnosti, o které klient často ani nestojí. „Já sama jsem byla u kartářky a předpověděla mi i věci, které jsem nechtěla vědět. Velmi mě to v pozdějším životě ovlivnilo. Myslím, že tenhle styl není dobrý,“ dodává.

Ona sama naopak využívá zkušeností, které získala v koučovském kurzu. „Základ je, že klienta můžu nějak navést, ale tu radu si dává sám. Je to taková rada od tebe k tobě,“ vysvětluje. O tom, že výklad tarotu má určité styčné body s psychoterapií a koučováním, dnes mluví i někteří seriózní terapeuti. Například newyorský terapeut Anthony Freire své klienty ke konci sezení vybízí, aby si vybrali jednu kartu. „Ze začátku to byla jen taková legrácka na závěr,“ říká. „Ale postupně jsem zjistil, že to opravdu funguje. Karty s abstraktními tématy jako odvaha, rychlost, bohatství v lidech probouzejí schopnost popsat své pocity trochu jiným způsobem.“

Jessica Dore, která vykládá tarot po Skypu, hovoří o kartách jako o pomůcce, která lidem usnadňuje popsat svůj vnitřní svět. „Výklad tarotu není psychoterapie, ale má některé terapeutické aspekty. Pomáhá lidem otevřít nové perspektivy a podívat se na svou situaci z jiného úhlu.“ Často vede klienty k tomu, aby nacházeli vlastní interpretace jednotlivých karet: „Co se vám vybaví, když vidíte tento obrázek, co vám říká název této karty?“

Karty jako metafory

Karty mohou být v psychoterapii užitečné i díky tomu, že jsou velmi obecné, univerzální. Jednotlivé karty pro každého mají trochu jiný význam, který se navíc může proměňovat v různých vzájemných souvislostech. „O žádné kartě se nedá jednoznačně říct, že je úplně kladná nebo negativní, svůj smysl dostávají teprve v souznění a konečný význam může najít jen klient sám,“ říká Kateřina Severa.

Mnozí psychologové přirovnávají tarotové karty k Rorschachovu testu. Jedná se o známý projektivní test, skládající se z deseti karet. Na každé z nich jsou zdánlivě náhodné inkoustové skvrny, podněcující lidskou fantazii. Klient má popsat, co mu každá skvrna připomíná, což je pro terapeuta určitým vodítkem do jeho nevědomí. Tarotové karty se liší v tom, že k jejich interpretaci není nutně potřeba psychologické vzdělání a může je použít i naprostý laik, který se chce sám v sobě zorientovat.

Všichni máme ve své duši slepé skvrny, některé aspekty své osobnosti si neuvědomujeme, některé možnosti nás v našich navyklých vzorcích uvažování prostě nenapadnou. Výklad karet může být způsob, jak se z nich na chvíli vymanit a podívat se na sebe jiným způsobem. Díky nim si můžeme připustit i pocity, které běžně považujeme za nepřijatelné a trvale je vytěsňujeme. I samotné obrázky na tarotových kartách mohou fungovat jako silné metafory, podněcující nás k tomu, abychom se ve své mysli vydali po nových a neprozkoumaných cestách.

Zkratka do podvědomí

„Na tarotových kartách najdeme řadu symbolů a univerzálních archetypů, které jsou součástí naší sdílené obraznosti,“ říká Jessica Dore. „Jsou to prvky, které se od nepaměti objevují v pověstech, pohádkách i disneyovkách – proto také s nimi lidé tak hluboce rezonují.“

Není divu, že tarot přivábil i pozornost Carla Gustava Junga, pro něhož byly právě archetypy jako projevy společného všelidského nevědomí jedním z hlavních témat výzkumu. Tarot považoval za zkratku do našeho podvědomí. „Člověk vždy cítil potřebu hledat skrze nevědomí smysl své životní situace,“ řekl ve své přednášce věnované tarotu z roku 1933. Zašel dokonce tak daleko, že tarot považoval za „intuitivní metodu, jak porozumět proudu života, a možná dokonce předvídat budoucí události, protože je možné předvídat budoucnost, pokud pochopíme, jak se přítomnost vyvinula z minulosti“.

Ale i když nechceme zacházet tak hluboko do mystiky, tarotové karty mají jednu nespornou výhodu: pomáhají nám mluvit o sobě samých. Proto bývaly v minulosti (a v určitých kruzích stále jsou) tak populární na společenských večírcích. S jejich pomocí se lze rychle oprostit od povrchní konverzace, dostat se k intimním a hlubokým tématům, aniž bychom předtím museli vypít láhev vína. Myšlenky a pocity, které nám stud často brání svobodně vyjadřovat, se s pomocí metafory tarotových karet dají vyjádřit daleko snáz. Nejenže nám umožňují dozvědět se o sobě něco nového, ale také komunikovat o tom s druhými.

A právě tímto způsobem nakonec výklad karet pomohl i mně – bez ohledu na to, jestli věřím nebo nevěřím, že výběr karet je skutečně řízený osudem. Připustila jsem si, že ve svém psaní možná opravdu příliš rychle mířím za výsledkem. Rozhodla jsem se zpomalit a dopřát si malý krok zpět. Vsadila jsem na kartu Slunce, znamenající spolupráci, a vrátila se ke studiu svých pramenů. A díky tomu se mi podařilo, alespoň pro tuto chvíli, svou malou tvůrčí krizi překonat.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie