Eva Holubová s dcerou Karolínou

Eva Holubová s dcerou Karolínou Zdroj: Anna Kovačič

Eva Holubová: Dcera mě nejvíc ovlivnila tím, že mi dodala sebedůvěru

Že je Eva Holubová jedna z nejcharismatičtějších českých hereček, všichni víme. Že má dceru Karolínu, která je módní fotografka a všestranně kreativní bytost, ví už méně z nás. A nejspíš jen hrstka lidí tuší, že tyhle dvě ženy jsou si velmi blízko nejen jako matka s dcerou či jako kolegyně podílející se na společných projektech, ale i jako dvě ženy, které se vzájemně nepřestávají inspirovat.

Minulý rok nám všem změnil životy, jejich rytmus, možná i směr… Co je u vás jinak než dříve?

Eva: To snad ani nelze všechno vyjmenovat. Samozřejmě nehraju, netočím, nebo velmi omezeně a za přísných hygienických podmínek. S Karolínou jsme nemohly rozjet všechny ty úžasné projekty, kvůli nimž jsme založily Holubice Agency. Musely jsme stejně jako všichni odložit společenský život – rády chodíme do kina, do divadel, na výstavy, ale příležitostně i na obědy, na večeře, milujeme některé pražské kavárny a hospůdky… Nestýkáme se proto spolu tolik, jak bychom chtěly, ale jsme zvyklé komunikovat na dálku – Kája studovala, pracovala a žila několik let v Anglii, takže jsme vycvičené. Karolína: U mě je velká změna v tom, že jsem po šesti letech zase na delší dobu v Praze a ne v Londýně, kde jsem v módní sféře měla zrovna nastoupit do práce, než covid vše změnil. Takže jsem se začala více zaměřovat na své projekty a také na ty, co plánujeme s mámou v rámci naší agentury. A také jsem adoptovala psí holčičku Ellu ze spolku Pes nejvěrnější přítel, který vede úžasná paní Simona.

Eva Holubová s dcerou Karolínou
Eva Holubová s dcerou Karolínou | Zdroj: Anna Kovačič

Jestli se na těch posledních měsících dá najít něco pozitivního, pak možná to, že jsme více doma, jsme více se svými blízkými… Vnímáte to podobně?

K: Určitě, když to jde, jezdíme s mámou na výlety, venčíme naše psí holčičky, jsme si víc nablízku. A to doslova! Tolik společného času pro nás předtím bylo nemyslitelné. Na druhou stranu hodnotit další pozitiva je pro mě těžké, protože celá tahle covidová situace je obestřena velkými ztrátami. E: Když mluvíme o tom čase stráveném s blízkými, vybavují se mi pocity z doby, kdy Kája, a taky syn Adam, začali žít v cizině. Zprvu jsem často velmi plakala steskem, nebylo komu si postěžovat, manžela jsem nervovat nechtěla, přátelé a známí mi říkali: „Vždyť jsi to sama chtěla, ať jdou na zkušenou do světa.“ Někteří se i škodolibě ušklíbli: „Jako by to pro ty tvoje děti u nás nebylo dost dobrý.“ Pomohl mi tehdy kamarád z gymplu, který mě chápal a utěšoval. Sám kdysi emigroval, nevěděl, zda ještě vůbec někdy uvidí svoji maminku. Ona s jeho emigrací souhlasila. Věděla, že by se mu v komunistické totalitě žilo těžko. Pomohla mi i jedna moje starší přítelkyně, kterou od její rodiny kdysi oddělil holocaust… Díky nim jsem se naučila vnímat některé věci jinak. Takže nemůžu říct, že by mi přítomnost blízkých někdy nechyběla, naopak znám ten pocit velmi dobře, ale taky už vím, že se na ni dá nahlížet z více úhlů, a to mi v situacích, kdy spolu delší dobu nejsme, pomáhá. O tom druhém pak více přemýšlíte, více si pak spolu užíváte společné chvíle, protože jsou vzácnější.

Měly jste třeba díky karanténě a určitým změnám běžného pracovního rytmu možnost trávit více času na vaší „chalupě“ na Sicílii?

E: Ano, letošní pobyt na Sicílii se nám podstatně prodloužil. Jednak kvůli nouzovým opatřením v Česku, ale i kvůli mým psychosomatickým problémům, které opět rozjely mou hypertenzi. Neděsil mě jen covid, ale i to, jak nefundovaně ho řeší ti, kdož o nás rozhodují. A bála jsem se i všeobecné nálady u nás, která tu panuje právě i kvůli neschopnosti naší vlády. V našem městečku na Sicílii se k sobě lidi chovali ohleduplněji, ale i radostněji. Nosili roušky, omezili potkávání se, přestali se líbat a objímat, ale nešetřili hlasitými a veselými pozdravy na dálku. Byly jsme obklopené lidskou pospolitostí a tu já miluju.

Celý rozhovor a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie

TIP NA VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Evou Holubovou v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Video placeholde