...

... Zdroj: istock.com

Trápí vás oteklý obličej? Mohou zatím být zdravotní potíže. Jak to poznat?

Každá jsme to nejspíš zažila. Při pohledu do zrcadla se skoro nepoznáme a marně pátráme, kde se pod syslími laloky skrývá tvář nám důvěrně známá. Někdy jsou důvody celkem nasnadě – třeba prohýřená noc nebo vytržený zub. Co ale dělat ve chvíli, kdy je otok mírnější, trvá déle a příčina není tak jasná? Může jít o nemoc? Jaké jsou nejčastější důvody nateklého obličeje?

Jaké jsou zdravotní příčiny oteklého obličeje?

Oteklý obličej může mít řadu příčin: jednou z nich je třeba nevhodná strava, kvůli které tělo zadržuje vodu. Je to především nadbytek soli, někomu nemusí dělat dobře lepek nebo laktóza. Jindy je na vině nedostatek spánku. První tipy, které byste měla zkusit, čtěte v článku Jak zhubnout v obličeji. Pokud ale víte, že vaše strava je v pořádku, může mít otok jinou příčinu. Jaké jsou ty nejčastější?

1. Alergie

Otok obličeje se může vyskytnout také jako reakce na podráždění – může to být nevhodná kosmetika, ale i potraviny, pyl nebo léky. Pokud jste třeba zkoušeli nový krém, raději se mu vyhněte. Pokud nevíte, co by mohlo být příčinou, konzultujte své potíže s lékařem.

2. Zánět dutin

Ucpaný nos, bolesti hlavy, krku a horečka můžou být příznakem nejen obyčejné rýmy, ale i zánětu vedlejších dutin mezi nosem, očima, čelem a lícními kostmi. A právě zanícené sliznice mohou otéci a způsobit otok obličeje. Zánět je většinou způsoben viry, antibiotika proto na jeho léčbu nezabírají. Naordinujte si proto klid na lůžku, hodně tekutin a spreje na uvolnění nosních dutin.

3. Příušnice

Příušnice jsou sice považovány za dětskou nemoc, dospělým se ale nevyhýbají. Kromě bolesti hlavy a svalů provází onemocnění horečka a často se přidává právě i oteklý obličej.

4. Růžovka (rosacea)

Růžovka je poměrně časté kožní onemocnění. Nejprve se projevuje začervenáním a rozšířenými žilkami na obličeji, dále pak zánětlivými boláčky. Zčervenání je později bohužel i trvalé, při delším trvání dochází ke zvětšení mazových žláz, otoku obličeje a zhrubnutí kůže, na které vznikají hrbolaté až květákovité útvary (například na nose). Léčba rozhodně patří do rukou dermatologa.

5. Cushingův syndrom

Cushingův syndrom je onemocnění, při kterém dochází k nadměrné tvorbě kortizolu. Nemocný mívá větší chuť k jídlu, což se pochopitelně projeví přibíráním na váze. Tuk se ovšem ukládá především do oblasti břicha, krku a obličeje. Končetiny zůstávají štíhlé, i proto může obličej působit natekle nebo odule.

6. Štítná žláza

Štítná žláza v organismu ovlivňuje prakticky veškerý metabolismus. Pokud neprodukuje dostatečné množství hormonů, můžou se objevit slabost, únava, zvýšená citlivost na chlad a také oteklý obličej, lámavé vlasy, nehty a suchá pokožkou hlavně na předloktí.

Jak se zbavit oteklého obličeje, když příčinou není nemoc

1. Správná poloha při spaní

Pokud vás ráno trápí napuchlý obličej, dejte si pod hlavu více polštářů. "Spaní s hlavou výše (20 až 30 stupňů) zabrání hromadění tekutin v obličejové části," vysvětluje americký kožní specialista z New Yorku Konstatntin Vasyukevič.

2. Ranní a večerní masáž obličeje

Ke zmírnění otoku využijte jemnou masáž. Díky rozproudění lymfatického systému odvedete přebytečnou tekutinu z obličeje do lymfatických uzlin na krku a tím se otok zmírní. K masáži je ideální pleťový olej, vyberte si takový, který vám voní. Začněte ve středu obličeje. Po nose jezděte chvíli směrem od kořenu ke špičce a zpět. Poté jemnými pohyby masírujte obličej ze středu směrem přes lícní kosti k uším. Stejně tak pokračujte na čele a na bradě – masírujte od středu vodorovně směrem do stran.

TIP NA VIDEO: Návod na masáž obličeje

Video placeholde

3. Dejte tváři ledový šok

Dobře poslouží i obyčejná studená voda. Můžete se vodou jen omýt a osušit ručníkem, pokud to nezabere, použijte kostky letku v látkovém ubrousku. Na několik minut si je přiložte na obličej a otřete ručníkem. Pleť by se měla prokrvit otok zmenšit.

4. Pomůže i okurka a citron

Pokud si večer vzpomenete, naložte si přes noc okurku nakrájenou na plátky do citronové šťávy (ráno ji nechte louhovat alespoň půl hodiny) a nechte v lednici. Plátky okurky si pak na dvacet minut obložte obličej a relaxujte. Kromě otoků zbaví okurka pleť i přebytečné mastnoty. Lidí s citlivější pletí by však měli tento trik zkoušet velmi opatrně.

5. Pytlíky od čaje na pytle pod očima

Pokud občas řešíte, co se sáčky s vylouhovaným čajem, můžete je využít právě teď. Dají se totiž vychladit v ledničce a studené posléze přikládat na oteklá místa. Někomu více vyhovuje čaj zelený, jinému bílý, poslouží ale i černý. Ideální jsou na „pytle pod očima“, mohou se použít i jinde. Nechte působit přibližně 10 minut a obličej opláchněte.