...

... Zdroj: iStock.com

Obličejová jóga: Co všechno dokáže s vašimi rysy a vráskami?

Účinky jógy pocítíte i na obličeji – bude projasněný, uvolněný a zklidněný. Vyzkoušet však můžete i speciální obličejovou jógu. Stačí vám k tomu chvíle nerušeného klidu. 

Ke cvičení obličejové jógy není třeba nic zvláštního. Stačí trocha času, vsedě a podle potřeby o samotě. Jednotlivé prvky je ale možné provádět kdykoli během dne, například během ranního zkrášlování v koupelně nebo při cestě výtahem. Sestava kombinuje prvky jógy, obličejové modelace, fonetických cvičení, lymfatických masáží a relaxačních technik. Zvýrazňuje přirozenou krásu obličejových kontur, působí preventivně proti vráskám a napomáhá dobrému naladění. Účinky jsou totiž vzájemné. Uvolněný obličej dává mozku signál, že je vše v pořádku a dokáže tím působit proti špatné náladě.

Následující sestava je jednou z možných variant obličejové jógy a vznikala postupně na lekcích v Energy studiích Václava Krejčíka. Odráží zkušenosti nasbírané během mé vlastní jógové praxe. Je možné si ji podle přání a postupně i podle vlastních zkušeností jakkoli upravit či doplnit. Důležité je pouze cvičení nepřehánět, neočekávat zázraky na počkání a také si nenatahovat jemné partie, zejména oční okolí. Sestava má pět jednoduchých kroků. Povzbuzující varianta postupuje od jedné do pěti, uvolňující má kroky 1, 2 a dále 5, 4 a 3. Opakujeme je vždy třikrát až pětkrát.

KROK 1: Prohřátí a prokrvení

Tato část vychází ze lví ásany. Výrazně prokrvuje a působí i proti stresu. Do svých lekcí ji rád zařazoval primář Karel Nešpor. Doporučoval si pořádně zařvat, ale stačí i tišší varianta. Podstatné je co nejvíc zapojit všechny svaly obličeje. Do hlubokého nádechu roztáhneme paže a do výdechu napodobujeme lví zařvání, zejména mimikou, ústa jsou doširoka rozevřená a jazyk je vyplazený.

KROK 2: Posílení obličejových svalů

To je inspirováno fonetickými cvičeními, modeluje a zpevňuje obličejové kontury. Jedním z důvodů, proč jsou Francouzky obvykle považovány za krásné a Francouzi za šarmantní, jsou výrazné rysy jejich tváří. Žádný jiný jazyk tolik nezkrášluje. Určitě se hodí se jej učit a často procvičovat, ale vymoci si můžeme také jednoduchým cvičením. Skládá se ze dvou částí (a) AEIOU – do výdechu opakujeme samohlásky, každou z nich pečlivě a výrazně artikulujeme, a poté (b) prevence podbradku – jazyk stočený do ruličky do výdechu tlačíme proti hřbetu ruky, který podepírá bradu a čelist, hřbet ruky tlačíme proti jazyku.

KROK 3: Uvolnění

Stejně důležité jako svaly posilovat je umět je také zklidnit, uvolnit a projasnit. Relaxace jako taková není jen náhodou zařazována na konec každé dobře vedené lekce jógy. Posilování svalů může vést k jejich stažení. A zatímco na těle je můžeme protáhnout, na obličeji to nebude úplně možné. Stažený obličej pak umí „vyrobit“ vrásky i tam, kde ještě nenastal jejich čas. Často je možné například vidět hlubokou rýhu mezi obočím, a to bez ohledu na věk. Na několik chvil proto zavřeme oči a volně dýcháme, soustředíme se na povolení veškerého napětí ve tváři. Povolíme sevření víček, uvolníme jazyk od patra, projasníme v myšlenkách čelo.

KROK 4: Masáž

Vychází z modelačních postupů a lymfatických stimulací. Proti účinkům masáže na tělo také nikdo nic nenamítá a díky objevu sítě pojivových tkání, takzvaných fascií, byly dokonce lékařsky prokázány. Doteky a mírný tlak dokážou nastartovat regenerační procesy, navíc spouštějí produkci hormonu oxytocinu, který se podílí na dobré náladě. Krouživými pohyby začínáme masírovat v bodě mezi obočím. Pokračujeme prohmatáváním oblasti kolem nosu, úst a čelistí. Promneme si uši a poté se po celé ploše hlavy postupně zataháme za vlasy. Promasírujeme spánky a čelo, poté se vrátíme k bodu mezi obočím a jemně jej promneme. Nakonec pohladíme celý obličej.

KROK 5: Úsměv

Úsměv je korunou krásy a výrazem laskavé mysli. Vyzařuje osobnost, dokresluje jakýkoli outfit. Nejprve proto potřebujeme připomenout koutkům úst, které mají časem tendenci podléhat gravitaci, kam patří. Vytáhneme je vzhůru až do grimasy a držíme co nejvýše. Volně přitom dýcháme, vydržíme co nejdéle. Psychologové navíc prokázali, že i takovýto falešný úsměv umí oklamat mozek a dává signály pohody. Což se může hodit v krizových situacích (samozřejmě je lepší, pokud nás u toho nikdo nevidí). Nicméně to není úsměv, který by mohl tvář zdobit dlouhodobě. Tělo má ale úžasnou schopnost ladit se na pohyb už ve chvíli, kdy na něj pomyslíme. I na úsměv proto stačí pouze pomyslet nebo jej jemně naznačit. Účinek je okamžitý, projasní a zjemní rysy obličeje, zlepší náladu.

Článek vyšel v květnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích srpnové číslo, které si můžete objednat i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1808W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1808W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Moje psychologie 08/2018
Moje psychologie 08/2018 | Zdroj: Petr Jandera (Archiv Mojí psychologie)