Balkon jako oáza

Balkon jako oáza Zdroj: iStock.com

Užijte si čas venku. Nápady na kouzelné vyzdobení balkonu nejen podle feng-šuej!

I když nevlastníte velkou zahradu s terasou, můžete mít doma místo, kde si ji v různých variantách vytvoříte. I malý balkon se dokáže proměnit v místo zeleně a relaxu. Není to těžké. Přinášíme pár tipů, jak si i z malých balkonů vytvoříte oázu.

Ranní káva, čtení knihy, opalování se, ale i malá party s přáteli se skvěle prožívají, když jste venku. Ale nemusíte nutně chodit daleko do parku, příjemný prostor si pro tyto aktivity můžete vytvořit doma na balkoně či malé terase. Postačí vám pár kouzel s barvami, polštáři a rostlinami. Inspirujte se a využijte balkon na maximum.

Co říká feng-šuej?

Je-li vám blízká filozofie feng-šuej a dbáte na funkční rozložení nábytku v prostoru, na balkon byste neměli zapomínat. Velmi často se tato část bytu stává odkladištěm věcí, jako jsou kola, kočárky, lyže, přebytečný nábytek nebo nepoužívané věci. Takové využití je v rozporu s touto filozofií a nikdy vám takový prostor nepřinese do života pohodu. Problém spatřuje feng-šuej i v příliš překombinované balkonu s takovým množstvím rostlin, květináčů, záhonků a vzrostlých rajčat, že se nemůžete hnout.

Dle ní také záleží na pokoji, ze kterého na balkon vcházíte. Jestliže je to ložnice, balkon by měl být jednoduchým, spíše klidným místem, které podpoří váš spánek. Volte menší rozmanitost barev i věcí a mějte na něm vždy uklizeno. Ani přílišným množstvím květin by se neměl takový balkon zaplňovat. Květiny přinášejí aktivní energii a ta by mohla spánek rušit. Je-li ovšem balkon prodloužením obývacího pokoje, může být zařízen živěji s množstvím dekorací, zvonkohrami a ideálně v podobném stylu jako obývací pokoj, díky čemuž docílíte optického prodloužení pokoje. Zde jsou květiny vítány i ve větší míře. „Květináče na oknech a balkonech plné rostlin a květů jsou vynikajícím způsobem, jak dodat exteriéru barvu a živou energii. Jsou obzvláště užitečné, neboť posilují energii qi, jež vtéká do domu okny,“ vysvětluje funkci květin na oknech a balkonech Simon Brown, autor knihy Feng shui pro šťastný domov. Podceňovat by se nemělo ani umístění balkonu: Směr na východ je stvořen pro ranní aktivity jako pití kávy, ranní cvičení, kreativní aktivity, zkrátka vše, při čem čerpáte energii. Opačný směr, západ, je příjemný pro odpočinek, popíjení vína a hluboké konverzace. Severní orientace i balkon využijte k rozjímání a meditaci. Jih je naopak zdrojem silné aktivní energie, takže se vám zde budou dobře hrát různé hry a pořádat party.

Základní informace tedy máte a teď už se můžete pustit do tvoření. Na balkoně strávíte od této chvíle minimálně půl roku. Tak si ho vytvořte podle svých snů.

TIP NA VIDEO: Jak na letní dekorace na balkoně?

Video placeholde

Zvolte skládací nábytek

Je-li prostor opravdu malý, bude ideální volbou skládací stolek i židle, které můžete kdykoliv ukrýt. K posezení při ranní kávě či sklence vína úplně stačí. Materiál, po kterém můžete sáhnout, je plast, tepané železo, teak či ratan. Hodí se k zeleni i pro vnější využití vzhledem k počasí.

Nábytek na pevno

Když máte balkon větší a ideálně krytý, můžete zvolit nábytek masivní, který bude na balkonech napevno. Neuletí, nepovalí se a bude nesmírně pohodlný. Prostor ušetří podélné vestavěné lavice, které mohou posloužit i jako lehátko.

Polštáře všude

Jako dekorační prvek poslouží určitě, ale pokud jste například v pronajatém bytě a nechcete investovat do nábytku, můžete použít velké podlahové polštáře, futony či sedací pytle, které snadno vyžijete i pro vnitřní prostory.

Zrcadla

Máte terasu nebo balkon? Zrcadla umístěte i tam. Pomocí zrcadel vnesete více přirozeného světla do terasy orientované na sever, do zahrady v suterénu nebo na stinné nádvoří. Zároveň znásobíte odrazy zeleně nebo dechberoucích výhledů. „Pokud žijete v městské oblasti, možná budete chtít zvolit zrcadlo, které rozšíří horizont uzavřeného prostoru balkonu nebo terasy. Ve venkovském prostředí je použití zrcadel krásným způsobem, jak zachytit pohled na faunu pobývající venku a vytvořit iluzi ještě více zeleně,“ uzavírá Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Květiny

Rostliny jsou přímou cestou k pocitu, že jste v přírodě. Než však začnete vynášet na balkon rostliny z vnitřních prostor, přibrzděte. Ne všechny se hodí i do exteriéru. Řadě z nich může vadit průvan, přímé slunce či chladnější noční teploty. Květinám jako muškátům a begóniím, robustním rostlinám jako bambusu a čerstvým bylinkám se daří na balkonové zahradě. A seznam venkovních rostlin je dlouhý. Než se rozhodnete, nezapomeňte na zónu odolnosti, ve které žijete, a na to, kolik světla na váš balkon dopadá. Květinami nešetřete, balkon provoní. Máte malý prostor? Žádný problém. Použijte vertikální rostliny a vsaďte je do květináčů. Použijte zábradlí i parapet.

Využijte prostor na zdi

Jestliže se vám květiny nevejdou na podlahu, můžete je zavěsit na zdi, stejně jako veškeré dekorace. Jen si dejte pozor, aby byly dostatečně odolné vůči povětrnostním podmínkám.

Nábytek zavěste

Proč se necítit jako na dovolené v závěsném křesle či houpací síti? Bude se vám v nich krásně lenošit. Obojí vytváří klidnou atmosféru.

Schovka před sousedy

I na balkoně můžete mít soukromí, i když z obou stran máte sousedy. Vysoké rostliny, popínavé rostliny a keře jsou skvělé na vytvoření zdi. Necháte je růst například po mřížkách z různých materiálů, od kovu až po bambus.

Trocha stínu nevadí

Užijte si balkon za každého počasí se sklopnou markýzou, která vás ochrání před deštěm. Vyberte si klasický pruh nebo se rozhodněte pro odvážnou barvu, aby balkon vynikl. „Velice atraktivní jsou bioklimatické pergoly s naklápěcími střešními lamelami, které tvoří přirozené propojení interiéru a exteriéru domu a umožňují svým majitelům trávit mnohem více času ve venkovním prostředí,“ říká Erich Stavař, majitel společnosti ISOTRA, která vyrábí stínicí techniku, markýzy a pergoly včetně bioklimatické pergoly Artosi. Ta umožňuje rozdělení střechy na více nezávislých sekcí a díky tomu je možné nastavit lamely v každé části jinak anebo je sklopit vodorovně a zamezit pronikání dešťových kapek (nebo sněhu) na terasu. Navíc ji lze doplnit i bočním stíněním a tak v případě potřeby prostor uzavřít. Díky zastřešení nemusíte uklízet polštáře či podsedáky na nábytku a podlahu bez obav zútulníte například kusovým koberečkem.