...

... Zdroj: istock.com

Nic nedělat. Proč je to důležité a proč nám to nejde?

Máte před sebou víkend nebo pár dní volna a nechce se vám podniknout nic akčního? Toužíte jen odpočívat? Pak si určitě pogratulujte. Výzkumy totiž ukazují, že právě nedělat nic je ideální pro naše mentální zdraví.

Jste pořád v kalupu? A pokud nejedete na maximum, máte pocit, že je něco špatně nebo že nejste dost dobrá? Zkuste zpomalit. Odpočívat. Možná namítnete: Ale já chodím o víkendu běhat! A my říkáme: Zkuste zpomalit častěji a víc.

„Příroda má neuvěřitelnou schopnost uklidnit, dokážete se díky ní cítit báječně a najít vnitřní vyrovnanost,“ říká Sian Tucker, autorka knihy Fforest – Being, doing & making in nature. Podle jejího návodu se nebojte ukrást si pro sebe i malou chvíli. Jděte na procházku do parku, poslouchejte ptáky nebo vyrazte na kole podél řeky a neřešte, kolik ujedete. „Být venku vám dodá energii, ukotví myšlenky a pomůže vám znovu se propojit sama se sebou.“

Všímavé zpomalení

Sedíte u potoka? Zapojte všechny smysly. Zaposlouchejte se do vody klouzající po kamenech. Nadechněte se a zkuste zjistit, co tu voní. Cítíte vítr na tvářích? Místo, na kterém sedíte? Všechny tyto „zážitky“ vás nesmírně obohatí, uvidíte, že svět nebude najednou tolik chaotický. Účinky vytržení z každodenní rychlosti objevili i Japonci. Osvojte si jejich umění šinrin-joku, což v překladu znamená lesní terapie. Je prokázáno, že pobyt v lese zvyšuje fyzickou i duševní pohodu. „To znamená nechat les působit na všechny vaše smysly,“ říká Sian Tucker.

Tip: Vyzkoušejte všímavou procházku

Vydejte se na procházku do lesa, ale velmi pomalou, až loudavou, abyste naladila všechny své smysly. Vnímejte zem v každém svém kroku. Jděte zvolna, zhluboka dýchejte a poslouchejte ticho. Všímejte si drobností, jako je šustění listů, problikávající paprsky světla mezi větvemi nebo stíny, jež vrhají stromy.

Dívejte se nahoru

Mraky jsou jedním z největších divů přírody a jejich pozorování působí jako protijed k digitální nadvládě života. Ležet na zádech a dívat se na oblohu je skvělý způsob, jak se spojit s přírodou, aktivovat fantazii a vyléčit bolavou duši. Udělejte si čas, abyste mohla jen tak sledovat mraky a jejich tvary, což vám ukáže i novou perspektivu, protože problémy jsou stejně tak pomíjivé. Už máte lepší náladu? „Dívat se na oblohu vás naplní určitou úctou a údivem,“ popisuje Sian Tucker. „Mraky na vás zapůsobí krásou nových a nových tvarů, osvětlených paprsky nebo měnícími se barvami.“ Někdy se valí a jsou nadýchané, někdy plavou a táhnou se, jindy působí až melancholicky. Sledování mraků plujících po obloze je také přirozená forma učení se koncentraci, která vám pomůže spojit se s přítomným okamžikem a zbaví vás zbytečného strachu. Působí to jako meditace, při níž je nebe jako váš vlastní střed. Mraky symbolizují vaše myšlenky a stejně jako ony plynou skrz vaši mysl, kloužou po obloze, protože nic není trvalé.

Tip: Uzemněte se

Najděte si klidné místo, kde si můžete lehnout a nic a nikdo vás nebude rušit. Zavřete oči, zhluboka se nadechněte a pomalu vydechujte. Vědomě uvolněte každou část těla a každý sval. Otevřete oči. Zadívejte se na mraky a snažte se uvědomit si rozlehlost oblohy. Pokud vás přece jen přepadnou nějaké myšlenky, nechte je unášet pryč stejně jako mraky.

Dovolte si snít

Snění, obzvláště to denní, má velice špatnou pověst. Bývá často spojené s plýtváním času a leností. S dospíváním tak snění mizí. Na vině je neustálé povzbuzování k růstu, zvyšování výkonu a tlak na úspěch. Přesto se mezi námi pořád najdou snílci. Naučte se od nich znovu se ponořit do magického světa představ, protože výzkumy potvrzují, že to může být velmi prospěšné pro vaši osobní pohodu i produktivitu. Když jste ve stavu „pasivní nudy“ (například sedíte na nezáživném mítinku) a vaše mysl se potuluje všude možně, mozek aktivuje různé oblasti včetně té spojené s řešením problémů a přepne se do kreativního režimu a laterálního myšlení.

„Bezděčné víření mysli zvyšuje kreativní spojení ve vašem mozku,“ vysvětluje Sian Tucker. „Tím pádem je prospěšné, když zažijete během dne nudné okamžiky. Zlepší se vám paměť a zvýší pozornost.“ Taková „přestávka“ pro mozek znamená pokyn k plnění úkolů, na něž dosud nebyl čas. Také je prokázáno, že snění pomáhá snižovat krevní tlak, pocity úzkosti a ovlivňuje dopady stresu a vy jste pak šťastnější.

Tip: Nechte se unést

Při jízdě vlakem nebo autobusem nekoukejte na displej telefonu ani do knížky. Místo toho se nechte unášet vlastní myslí. Když žehlíte nebo myjete nádobí, míváte u toho zapnutou televizi nebo rádio? Možná vás překvapí, jak rychle s daným úkolem budete hotová, jakmile se nebudete snažit zahnat nudu! Když váš mozek pracuje ve fázi bez-vědomí, nevnímáte tolik čas. Pokud jste v práci neustále ve střehu, zkuste sebehypnózu. Lehněte si, zavřete oči, uvolněte svaly a pak se nechte 10 minut unášet vlastními myšlenkami.

Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. K dostání právě teď! Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red