Zbavte se stresu.

Zbavte se stresu. Zdroj: iStock.com

Co nám způsobuje stres a 6 tipů, jak se ho zbavit

Stres je tady s námi od nepaměti. V poslední době je toho na naše bedra nakládáno snad ještě víc než kdy předtím. Doba je čím dál rychlejší a to rozhodně na klidu nepřidává. Když k tomu připočteme strach o zdraví naše a našich blízkých, který je nyní v době covidové vysoký, není se čemu divit, že člověk se může dostat do stresu velmi snadno.

Při stresové situaci v organismu probíhají chemické procesy. Začne se zrychlovat náš tep, srdeční frekvence a v těle se produkuje více hormonu kortizolu. Právě kortizol se označuje jako stresový hormon, jehož vyplavování blízce souvisí s naším duševním i fyzickým stavem.

Proč se stresujeme

Stres nás provází již od dětství. Ať už se jedná o obavy spojené se známkami ve škole, nebo zařazení ve společnosti – partě – dětí. V dospělosti přicházejí obavy o práci, finanční stránku a později se k tomu připojuje stres ohledně zdraví. Mezi největší důvody stresu patří: rozchod či rozvod s partnerem, rodinné a osobní problémy, nemoc, potíže v práci, ztráta zaměstnání, smrt blízké osoby.

TIP NA VIDEO: Jste ve stresu? Zacvičte si jógu!

Video placeholde

Ovšem pozor, stres nemusí být jen negativní. Ve stresu se člověk může nacházet i v ryze šťastné chvíli (např. svatba, nová vysněná práce). Tento druh napětí není tak škodlivý, jelikož se jedná o krátkodobé působení.

Příznaky stresu

Pokud se nacházíte dlouhodobě v nepohodě, můžete na sobě brzy pociťovat příznaky jako: zvýšený tep a krevní tlak, zrychlené dýchání, svalové napětí, špatné zažívání či problémy se spánkem. Pokud na sobě některý z příznaků pociťujete, je nejvyšší čas s tím začít něco dělat.

Jak se stresu zbavit, se dozvíte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 7

Cvičte a buďte aktivní každý den 

Hýbejte se, ale dejte tělu čas se zotavit. Nemusíte lámat rekordy, naopak, přílišné vyčerpání by mohlo vést k řadě vážných zdravotních problémů. Procházejte se, cvičte, ale nepřehánějte to. Všeho moc škodí.

Pokračování 3 / 7

Omezte kávu

Pokud jste zvyklí na několik šálků kávy denně, zkuste to omezit. Kofein může zesílit úzkost, zkomplikovat usínání nebo hluboký spánek a dráždit žaludek. Ani jedno z toho vám na klidu a rovnováze nepřidá.

Pokračování 4 / 7

Jezte chytře

Přidejte do stravy co nejvíce barev, ideálně v podobě zeleniny, ořechů nebo luštěnin. Zelenina obsahuje fytochemikálie, látky, které přinášejí nemalé benefity zdraví tělesnému i duševnímu. Působí protinádorově, protizánětlivě, podporují imunitu a správnou funkci nervového systému.

Pokračování 5 / 7

Vyzkoušejte homeopatii

Výhodou homeopatik je i to, že jsou šetrná, ideální pro prevenci, vhodná pro rizikové skupiny pacientů, jako jsou např. těhotné ženy a senioři, a mohou se kombinovat s jinými léky a doplňky stravy.

Pokračování 6 / 7

Zhluboka dýchejte

Hluboké břišní dýchání spojuje vaše tělo a mysl, zpomaluje srdeční frekvenci, uvolňuje svaly a snižuje krevní tlak. Zkuste se alespoň dvakrát denně zastavit na pár minut a soustředit se jen na svůj dech. Stojí to za to.

Pokračování 7 / 7

Spěte

Spánek je jedna z nejpříjemnějších věcí, které život nabízí. Jsou chvíle, kdy vám přijde, že spát, místo toho, abyste si užívali nebo pracovali, je vlastně škoda. Ale neberte spánek jako něco, co byste měli. Je to něco, co musíte. Je to základ, na kterém svou existenci stavíte. Spát osm hodin denně by nemělo být luxusem, ale pravidlem. Čím jste starší, tím hůře nevyspání vaše tělo snáší a nemůže normálně fungovat. Už 24 hodin bez spánku má prý na člověka stejný vliv, jako kdyby vypil pět piv. Pár nocí bez kvalitního spánku snižuje imunitu a mozkové funkce.