Interiérová designérka a majitelka showroomu Deco Loco Diana Turinová

Interiérová designérka a majitelka showroomu Deco Loco Diana Turinová Zdroj: archiv

Bytová designérka: Barevné zdi a koberce nejsou přežitek! Dodržujte pravidlo tří barev!

Čeká vás stěhování nebo jste zkrátka jen dostali chuť proměnit starý interiér obývacího pokoje či ložnice? Všichni teď trávíme více času doma a je logické, že se nám sem tam něco okouká. 

Přemýšlíte o malování? Nebo o nové sedačce? Či vás uspokojí pořízení nových drobných doplňků? Na současné trendy v bytovém designu jsme se zeptaly interiérové designérky a majitelky showroomu Deco Loco Diany Turinové.

Interiérová designérka a majitelka showroomu Deco Loco Diana Turinová
Interiérová designérka a majitelka showroomu Deco Loco Diana Turinová | Zdroj: archiv

Když si vybavujeme byt nebo dům, je potřeba dodržet konkrétní počet barev, které společně budou ladit?

Doporučované pravidlo radí kombinaci maximálně tří barev. Důležité je, aby k sobě barvy ladily. Obvykle vybíráme jednu dominantní, druhou doplňkovou a třetí pro barevný akcent. Oblíbené je i ladění barev tón v tónu. Na stěny volíme jemnější tóny, syté a výrazné barvy využijeme na doplňky a dekorace, které se dají snadno obměnit.

A když se zaměříme na obývací pokoj, který bývá ve většině domácností nejpropracovanější místností, jaké barvy zvolit tam?

Modrou, zelenou, modrošedou nebo šalvějovou, stále populární je v obýváku i černobílá kombinace se zvoleným barevným akcentem. Doplňkovými můžou být barvy hořčicově žlutá nebo cihlově červená. Méně nápadné, ale příjemné jsou přírodní tóny, odstíny šedo béžové či olivově zelená.

A na jaké barvy se zaměřit při výběru sedačky?

Klienti často volí neutrální sedačku a spíše se s ohledem na praktičnost rozhodují mezi světlým či tmavým odstínem. Styl sedačky se pak dá doplnit výraznějšími polštářky, které interiér oživí a zároveň se dají snadno vyměnit a přizpůsobit například ročnímu období či novějším trendům. Pokud se ale na první pohled zamilujete do výrazné sedačky, nebojte se takové volby, nechte ji vyniknout v plné kráse a interiér jí přizpůsobte. Z výraznějších barev určitě zaujme zářivě modrá, petrolejová, hořčicově žlutá či mintově zelená. Neutrální studené tóny zajímavě doplní kůže v barvě koňaku či karamelu.

A když už jsme v obývacím pokoji, patří do něj koberec, nebo je to přežitek?

Koberce rozhodně ANO, mají zelenou i do moderního interiéru, i když v současné době využíváme téměř výhradně kusové koberce. Důvodů je hned několik, interiér zútulní a zateplí vizuálně i fyzicky, také zlepší akustiku místnosti. S ohledem na zvolený styl místnosti vybíráme buď nenápadný koberec, který takřka splyne s podlahou, nebo naopak využijeme jeho výrazný barevný akcent.

Stejná otázka mě napadá se závěsy. Jsou ještě v kurzu?

Závěsy pomohou dotvořit styl interiéru jak volbou materiálu, tak i způsobem řasení, volbou konzolí či kolejnic, délkou závěsu i dekorativními úvazy, takže rozhodně jsou v kurzu! Do moderního interiéru volíme jednoduchý ležérní závěs s mírným nepravidelným řasením, oblíbené jsou delší „válecí“ závěsy. Minimalistickým či severským interiérům sluší přírodní materiály, jako jsou len nebo vlna. Kromě záclon jsou oblíbené i římské rolety nebo japonské stěny.

Když vybíráme osvětlení, jak se držet současných trendů?

Centrální osvětlení můžeme řešit přisazeným stropním svítidlem nebo sestavou menších stropnic, zajímavě působí shluk závěsných světel, která si můžeme dovolit spíše v místnostech s vyšším stropem. Nemusíme se bát ani větších rozměrů, velice elegantní je lehce spuštěný závěsný lustr. Velmi oblíbená jsou textilní stínidla, ke kterým můžeme snadno došít další doplňky na míru a také je můžeme interiéru barevně přizpůsobit. Každopádně nezapomínáme na další intimnější osvětlení, které nám vytvoří příjemnou atmosféru. Stojací lampa, malá stolní nebo nástěnná lampička prosvětlí tmavý kout a dají vyniknout vybrané barvě stěny.

Ano, a právě barvy stěn jsou další téma, které mě zajímá. Barevně vymalované zdi jsou u Čechů velmi populární. Jaké barvy jsou vlastně aktuálně v kurzu?

Barevné trendy jsou každý rok vyhlašovány institutem Pantone i dalšími společnostmi, nicméně výmalbu a další barvy v interiéru většinou vybíráme na delší období. Proto je při výběru barev do interiéru důležité přizpůsobit se místu, stylu, orientaci bytu a hlavně tomu, co už je dáno a nedá se jednoduše změnit, tedy podlaze, oknům, dveřím… Obecně u všech barev platí, že studené odstíny se hodí do prostor orientovaných na jih a naopak teplé odstíny zahřejí severně situované místnosti.

Z barev zůstávají stále trendy odstíny šedé až po antracitovou či kovově černou, kombinovat je můžeme se zlatavě žlutým tónem. Barvou roku 2020 je Naval Blue, klasický modrý tón, který krásně vyzní se starozlatou. Ostatně různé odstíny modré jsou v kurzu již několik let, často s nádechem do zelena. Ke zlaté barvě se hodí i temný smaragdově zelený odstín. Ve skandinávském stylu se nesou tlumené barvy v šedomodrých, šalvějových a mintových odstínech, často doplněných zemitou barvou terakoty.

A co bílá?

Bílá je klasika, bílý interiér působí čistě a vzdušně. Ovšem není bílá jako bílá. Můžeme použít sněhově bílou, teplejší krémové tóny nebo naopak studenější „odraženou“ bílou. Bíle vymalovaný interiér můžeme oživit výraznější strukturou na vybrané stěně. Využijeme stěrku, speciální tapetu, skvěle vypadají bíle natřené přiznané cihly.

To už máme skoro celý být „zařízený“. Zbývají jen dekorace. Které si pořídit?

Jednoduché mísy a vázy (dřevěné, keramické nebo kovové) aranžujeme do skupinek, kombinujeme s knížkami nebo svícny, přidáme zarámované obrázky i větší plakáty, na stůl běhoun a na sedačku polštářky.

A co květiny?

Rostliny dotváří a zdobí interiér, přináší do něj pozitivní energii, a hlavně čistí vzduch. Pokojové květiny už zde mají své tradiční místo, zkusme je ale naaranžovat trochu netradičně, zvolit zajímavé obaly na květináče, zavěsit je do prostoru nebo využít stojan na květiny či sestavu stoliček. Ať už jste milovníky zelené džungle nebo u vás vyhraje spíše solitérní rostlina, nebojte se popustit uzdu kreativitě. V minimalistickém interiéru naopak vynikne malý květináček s převislým sukulentem. Moderní trendy (a záchrana pro ty, kteří se na péči o rostliny necítí) jsou zavěšené kokedamy a skleněná terária, mechové a lišejníkové obrazy a oblíbené řasokoule. Nezapomínejme ani na řezané květiny a nemusí to být vždy velká kytice, velmi elegantně působí samostatný květ v úzké váze nebo snítky eukalyptu.

Tip interiérové designérky: Při zařizování mějte na paměti, že módní trendy brzy nahradí nové, a proto pokud chcete domů nějaký žhavý výkřik, raději vyberte doplněk, který se dá snadno vyměnit, až jeho čas odezní. Základ interiéru volte kvalitní a nadčasový, přizpůsobte ho vaší osobnosti, abyste se doma cítili opravdu skvěle. A nezapomeňte, že méně často znamená více.