...

... Zdroj: iStock.com

Mastné vlasy? Zbavte se těchto zlozvyků a vsaďte na vhodnou stravu a péči

Máte pocit, že vaše vlasy nevydrží den bez umytí? V některých případech jde o běžný stav, který se časem sám upraví – vlasy se mastí častěji v těhotenství nebo po porodu, případně po vysazení hormonů. Někdy se mohou mastit i v důsledku nadměrného stresu. Dost často je ale nadměrné maštění vlasů důsledek špatné péče, nevhodné kosmetiky nebo stravy. Co vlasům vadí, když se nadměrně mastí? 

Příliš časté mytí

Na vlasové pokožce se hromadí maz, odumřelé kožní buňky a také úlomky vlasů, proto je potřeba vlasy mýt. „Pokud pokožku nebudete pravidelně čistit, mohou se ucpávat vlasové folikuly,“ říká Stephen Thevenot, kadeřník v Eva Scrivo Salon v New Yorku. V takovém místě se pak začne ve zvýšené míře tvořit maz, hromadit bakterie, což může vyvolávat záněty.

Rozhodně ale neplatí, že čím častěji vlasy budete mýt, tím lepší péči jim dopřejete. Naopak. „Pokud příliš umýváte, pokožka hlavy je neustále zbavována mastnoty. Bude reagovat zvýšenou tvorbou mazu, aby deficit doplnila,“ podotýká newyorská dermatoložka Sejal Shah.

Jak často vlasy mýt? Ideálně jednou týdně, pokud potřebujete častěji, zkuste to jednou za 2–3 dny. Záleží pochopitelně na tom, v jakém prostředí žijete nebo jak často se zpotíte.

Nevhodná kosmetika

Každému vyhotovuje něco jiného. Vyzkoušejte pár přípravků určených pro nadměrně se mastící vlasy. Když vám některý nebude vyhovovat, zkuste jiný, třeba právě on splní to, co od šamponu očekáváte. Vyzkoušejte přírodní kosmetiku s výtažky z máty, zeleného čaje, marockého jílu nebo kopřivy.

Nesprávné používání kosmetiky

A pozor – i když máte vhodnou kosmetiku, musíte ji také správně používat. Šampon je třeba vždy pořádně vypláchnout. Pokud musíte používat kondicionér, nanášejte ho jen na konce vlasů a nezatěžujte vlasovou pokožku u kořínků. Také kondicionér je potřeba pořádně smýt, jinak funguje jako další z možných viníků nežádoucí mastnoty na vlasech.

Otestovali jsme šampony na mastné vlasy. Jak dopadly?

Příliš horká voda

„Oplachování vlasů příliš horkou vodou může mít za následek vysušování pokožky hlavy. Ta pak bude reagovat zvýšenou tvorbou mazu,“ říká Dr. Shah. Vlažná voda je pro oplachování nejvhodnější, dobře vymyje zbytky kosmetiky. Ideální je ale použít na závěr vodu studenou. Vlas se zatáhne, pokožka hlavy prokrví a vaše vlasy budou mnohem kvalitnější.

Používáte příliš vlasových přípravků

Používáte kromě šamponu a kondicionéru ještě nějaké přípravky? Lak, vosk, přípravky na ochranu? To všechno vaše vlasy zatěžuje a pokožku v rovnováze také neudržuje. Odborníci doporučují: Pokud se vám vlasy hodně mastí, používejte maximálně dva.

Příliš často se vlasů dotýkáte

Jen si vzpomeňte, kolikrát za den vlasy prohrábnete nebo si s nimi hrajete. Častým saháním do vlasů na ně přenášíme mastnotu z prstů. Totéž platí i v případě česání nebo kartáčování. Obojí stimuluje produkci přirozených olejů vlasové pokožky, a vlasy se tak více mastí.

Špinavý hřeben

A ještě důležitá věc ohledně česání – správnou péči si zaslouží také váš hřeben. Na kartáči se totiž hromadí viditelné i neviditelné zbytky kosmetiky i prachu. Zaneseným kartáčem se přenáší nečistoty na vlasy. Odstraňujte tedy z kartáče staré vlasy a jednou za čas ho omyjte vaším šamponem.