Thierry Mugler v roce 1999. Jeho parfém Angel dodnes patří k nejprodávanějším a nejrozporuplnějším vúním na světě

Thierry Mugler v roce 1999. Jeho parfém Angel dodnes patří k nejprodávanějším a nejrozporuplnějším vúním na světě Zdroj: Profimedia.cz

.
.
.
.
.
21
Fotogalerie

Buď ho milujete, nebo nenávidíte. Muglerův parfém Angel slaví 30 let

V neděli 23. ledna zemřel módní návrhář Manfred Thierry Mugler; tvůrce, který proslul sexy korzetovými siluetami a jehož teatrální kreace v sobě nesly provokativní prvky fetišismu. Designérovy múzy, mezi něž patřily třeba Jerry Hall, Beyoncé nebo Kim Kardashian, v modelech od Muglera často vypadaly jako neohrožené komiksové superhrdinky. „Nic pro skromné ženy,“ dočtete se v knize Móda od Marnie Fogg. Přesto dal Mugler světu i něco, co si mohly dovolit ženy po celém světě a možná to má doma i vaše máma: ikonický parfém Angel. 

Každý, kdo někdy přičichl k vůni Angel (a nemusí se přitom vůbec vyznat v parfémech), musí uznat, že patří mezi unikáty. Je tak specifická, že ji poznáte okamžitě. Avantgardní, smyslná, náročná i tajemná, přesně jako módní kreace Thierryho Muglera. Ale také sladká a těžká, jak zní častý protiargument v hodnocení zákaznic.

TIP NA VIDEO: Jaké účesy ovládnou rok 2022?

Video placeholde

Sluší se připomenout, že vůně, ačkoliv nesou jméno módního tvůrce, často vznikají pod rukama někoho zcela jiného, respektive s pomocí školených nosů, které návrháři nemají. Impuls k vytvoření parfému přišel díky společnosti Clarins, kterou Thierry Mugler oslovil a která nakonec v roce 1997 značku Thierry Mugler koupila. Často se však trochu nepřesně uvádí, že parfém Angel vytvořil Jacques Courtin-Clarins, šéf tohoto kosmetického giganta. (Jen pro doplnění, před dvěma lety přešla společnost Clarins i s parfémy Mugler pod L'Oréal.)

Tím nosem, který před třiceti lety pomohl stvořit Anděla, byl ve skutečnosti Francouz Olivier Cresp. Muž, pro něhož bylo osudové už místo jeho narození – tím bylo jihofrancouzské Grasse, město parfémů – a který už v sedmi letech věděl, že chce jednou vyrábět parfémy. Podepsán je mimo jiné pod vůněmi Elle (YSL), Dune Pour Homme (Dior), Midnight Poison (Dior) nebo Light Blue (Dolce & Gabbana). Na otázku, proč je právě Angel tak úspěšný, odpověděl v jednom dotazníku před deseti lety: „Protože je divný, je úplně odlišný.“

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Jestli jste viděli seriál Halston s Ewanem McGregorem v roli jiného známého módního návrháře, máte poměrně přesnou představu, jak vzniká parfém nebo alespoň jak probíhá brainstorming ohledně tvorby nové vůně. Podobně to bylo i v případě parfémové vody Angel. S Olivierem Crespem (a jeho kolegou Yvesem de Chirinem, který bývá uváděn jako spoluautor) si nejprve dala schůzku Vera Strübi, prezidentka divize Thierry Mugler Parfums. Cresp jí představil základ parfému, který pro sebe nazval Patchou – směs, která vznikla experimentováním s pačuli a vanilkou. Vera byla okouzlena, ale současně si pro Muglera představovala něco super květinového. Společně zkusili asi padesát vzorků, ale dostali se do mrtvého bodu.

A tak se Olivier Cresp setkal přímo s Thierry Muglerem. Návrhář se u něj posadil na gauč a parfumář s ním začal rozmlouvat jako psycholog s klientem. Mluvili o Muglerově dětství ve Štrasburku, o tom, že jako malý si namáčel chléb do čokolády nebo jak rád chodil do lunaparku. Nakonec oba smísili své vzpomínky na dětství – kromě pačuli a vanilky, oblíbených Crespových ingrediencí, které dohromady evokují med, v parfému můžete cítit také pralinky, jež jsou příznačné pro oblast Alsaska. Sladkost cukrové vaty z pouti dodává ethylmaltol, zatímco svěží ovocné tóny zastupuje mandarinka, broskev nebo meruňka. Než se Angel dostal na trh, uplynuly dva roky a vzniklo na šest set vzorků.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Pro neotřelou gurmánskou vůni byl navíc vybrán překvapivý flakon, který však byl přesným zhmotněním Muglerovy fantazie a stylu – asymetrická pěticípá modrá hvězda je v podstatě skulpturou, kterou si máte doma vystavit a uchovat na věčné časy. A právě s touto vizí přišel nápad, který předběhl svou dobu: aby byly flakony Thierry Mugler znovu plnitelné.

Angel se stal okamžitým hitem. Původně niche vůně, již neocení každá žena, se časem stala jedním z nejprodávanějších parfémů na světě, který jednou ve Francii dokonce v popularitě předčil i Chanel No. 5. V roce 2007, patnáct let po uvedení na trh, vstoupil Angel do síně slávy „parfumářských Oscarů“ – FiFi Awards.

Svůj první butik s pánskou módou si na Place de Victoires otevřel v roce 1978. V 80. letech již patřil ke známým postavám módního světa, novináři ho řadili po bok generačních souputníků jako Claude Montana nebo Antony Price. Azzedine Alaïa pro Muglera chvíli pracoval, Jean-Paul Gaultier byl jeho přítel. Na jeviště Mugler oblékal Davida Bowieho, Dianu Ross i Madonnu. V roce 1992, kdy uvedl na trh vůni Angel, představil také svou první haute couture kolekci. Dařilo se mu i díky filmovému plátnu – šaty, které nosila Demi Moore ve snímku Neslušný návrh (1993), byly svého času považovány za nejslavnější na světě. V roce 1997 koupila značku Thierry Mugler kosmetická společnost Clarins. Pět let nato se Mugler rozhodl odejít z branže a od té doby jen příležitostně vytvářel kostýmy například pro Beyoncé nebo Kim Kardashian. Ta oživila jeho věhlas i skrze několik vintage modelů z 90. let – nosit Muglera bylo zase cool. V poslední dekádě se návrhář od své značky distancoval, používal jméno Manfred a věnoval se zejména bodybuildingu. Proměnou prošla i jeho tvář, kvůli dopravním nehodám musel podstoupit rekonstrukci nosu a brady.

Hvězda devadesátek Thierry Mugler

Pravdou zůstává, že jen málo vůní vzbuzuje tak velké vášně. Parfém Angel ženy buď milují a jsou mu věrné, nebo ho nenávidí od prvního přičichnutí. Některé ho opouštějí, aby se k němu po období experimentů s jinými vůněmi, vrátily. Asi nejlépe to vystihla spoluautorka knihy Perfumes: The A-Z Guide Tania Sanchez: „Připadám si jako filmová hrdinka, která nad mužem vzdychá, jak je hrozný, ale nakonec si ho stejně vezme.“ Přesně takový je Angel – můžete si o něm myslet, co chcete, ale lhostejný vám nikdy nebude.

Fotogalerie: Připomeňte si Thierryho Muglera a jeho tvorbu v průběhu let

Buď ho milujete, nebo nenávidíte. Muglerův parfém Angel slaví 30 let

Thierry Mugler v roce 1999. Jeho parfém Angel dodnes patří k nejprodávanějším a nejrozporuplnějším vúním na světě
Thierry Mugler v roce 1999. Jeho parfém Angel dodnes patří k nejprodávanějším a nejrozporuplnějším vúním na světě | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Archiv firem
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
Demi Moore ve filmu Neslušný návrh (1993). Šaty od Thierry Muglera se staly dobovou senzací
Demi Moore ve filmu Neslušný návrh (1993). Šaty od Thierry Muglera se staly dobovou senzací | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Archiv firem
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Archiv firem
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz