Gábi se nebojí zeptat: Proč si vybíráme partnera, který nám voní

Gábi se nebojí zeptat: Proč si vybíráme partnera, který nám voní Zdroj: Profimedia.cz

Které parfémy prošly naším velkým redakčním testem?
2
Fotogalerie

Test podzimních parfémů: Na které nové i osvědčené vůně letos vsadit?

Chladnější počasí si žádá obměnu nejen šatníku, ale také zásob parfémů. Ovocné a lehké květinové vůně postupně nahrazují těžší, dřevitější a kořeněnější tóny, které umí navodit tu správnou podzimní atmosféru. Naše redakce se proto pustila do velkého testování parfémových novinek i osvědčených značek. Které vůně stojí za vyzkoušení a které naopak pohořely?

Une Nuit Nomade: Bohemian Soul

Testovala Kateřina, editorka Ženy.cz

Parfémovaná voda Bohemian Soul značky Une Nuit Nomade je součástí řady, která se v překladu jmenuje Jedné noci v Montauku. Je zároveň odkazem na slavný dokument o kalifornských surfařích Endless Summer z roku 1966, který dal vzniknout komunitě takzvaných Gypset – to je zase pojem, který se zrodil spojením slov gypsy a jet-setter. Jakýmsi domovem této bohémské skupiny dobrodruhů se stal právě Montauk. I vůně Bohemian Soul má evokovat nevázaný život plný cestování jen s batůžkem a nejasným cílem. Ve mně ale vzbuzuje úplně opačné pocity.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Bohemian Soul má v základu pižmo a santalové dřevo, v srdci myrhu, kosatec a guajakové dřevo a v hlavě vermut a kadidlo. Kadidlo je zdaleka nejvýraznějším tónem této vůně. Nehlásím se k žádnému náboženství, ale právě kadidlo a vlastně i myrhu mám spojené především s obřady katolické církve, která pro mě představuje přesný opak bohémství. Nic z toho ovšem neznamená, že by to byla špatná vůně, právě naopak. Parfémy s kadidlem osobně řadím mezi těžké vůně, nosím je jen v zimních měsících, zejména pak v adventním čase, kdy každoročně propadám svátečnímu kouzlu a atmosféře. Dosud jsem ale nenašla žádnou kadidlovou vůni, která by mi plně vyhovovala.

TIP NA VIDEO: Proč si vybíráme partnery, kteří nám voní?

Video placeholde

Ve vůních, které jsem zkoušela, bylo kadidlo buď příliš agresivní, nebo naopak prakticky nezaznamenatelné, v jednom případě dokonce jakoby zatuchlé. V Bohemian Soul je kadidlo perfektní a voní nádherně. Bohužel ale parfemovaná voda velmi rychle vyčichne; jakmile odezní intenzivní kadidlová hlava, ve vůni už nezbývá nic dalšího výrazného nebo zajímavého. Co se týče dávkování, běžně si vůni stříknu třikrát, tady jsem to zkusila čtyřikrát a zdálo se mi to málo, šest už ale bylo zase moc. Věčná škoda, že Bohemian Soul nevydrží víc; pak by totiž tahle voňavka byla žhavým adeptem na stálici v mé toaletní skříňce.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 10

Gucci: Flora Gorgeous Gardenia

Testovala Petra, redaktorka Ženy.cz a časopisu Dieta

Pokud máte rádi růžovou, tenhle parfém vás zaujme už na první pohled. Stejně jako mě. Sice jsem se trochu bála, že uvnitř sladce růžového flakonu s pestrobarevnými květy bude stejně sladká náplň, která mi po jediném přičichnutí rozjede migrénu, ale naštěstí se tak nestalo. Vůně je velmi příjemná, vyvážená, dokonce jsem se přistihla, jak se v nestřežených chvílích očichávám, jen abych nasála tu dokonalou květinovou vůni s výraznými ovocnými tóny. A nadšené bylo i mé okolí včetně neznámého muže na ulici.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Velkým překvapením pro mě byla také intenzita. Parfému stačí nanést opravdu malinko a spolehlivě vydrží až do večera. A na oblečení jsem ho zlehka cítila ještě druhý den. Pokud jste tedy zvyklá se polít od hlavy až k patě, jen aby pak za vámi byl po zbytek dne cítit jemný odér, tady opatrně. Velmi rychle by se to mohlo zvrtnout a vy byste připomínala spíš chodící parfumerii. Vůni, jejíž tváří je zpěvačka Miley Cyrus, dávám za sebe plný počet bodů a za tuhle volbu při našem redakčním testu si gratuluji. Mé domácí portfolio voňavek se tak nečekaně rozšiřuje.

Pokračování 3 / 10

Tom Ford: Ombré Leather

Testovala Týna, redaktorka Ženy.cz

Parfémy od návrháře a režiséra Toma Forda jsou pro mě už spoustu let srdcovou záležitostí. A přestože jsem též majitelkou několika z nich, netajím se tím, že je miluji hlavně na mužích. Proto jsem i tento kousek okamžitě předala pánské polovičce, přestože popis hlásí, že Ombré Leather mohou nosit i ženy. A udělala jsem dobře!

Parfém prošel zatěžkávací zkouškou při cestě do Stockholmu. Dva střiky po brzkém probuzení, cesta letadlem, celodenní objevování města a návrat na hotelový pokoj až pozdě večer. Verdikt? Vydržel s přehledem celý den! A čím déle se na kůži a oblečení rozkládal, tím byl krásnější.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Popisek slibuje, že při aplikaci se parfém otevírá výrazným kardamomem, který postupně stále intenzivněji nahrazuje kůže zjemněná květinovými nótami. V základu pak zůstává pačuli, ambra a mech. Pravdou je, že silná kožená vůně je patrná už od prvního momentu, není ale nijak štiplavá nebo nepříjemná. V kombinaci s jasmínem tvoří extrémně sexy mix, který postupem času přechází až do mýdlova. A to v tom nejlepším slova smyslu. Vůně je zaznamenatelná i pro okolí, zároveň ale nepůsobí nijak rušivě. A výdrž je jednoduše nekonečná.

Vůbec se nebudu tajit tím, že jsem se do vůně absolutně zamilovala. Sama bych ji ale nenosila, a to i přesto, že těžké unisexové vůně jsou mými celoživotními favority. Je to jednoduše parfém, který nechcete cítit sama na sobě, ale na své polovičce, od které se nebudete chtít odtrhnout. Vryje se vám do paměti a stane se součástí spousty vzpomínek. A já se nemůžu dočkat, až ho zase někdy přibalíme na další cestu.

Pokračování 4 / 10

Jo Malone: English Oak & Hazelnut

Testovala Ivona, redaktorka Ženy.cz

Překvapivě jde o moje první setkání s vůní londýnské značky Jo Malone. V okolí mám ale mnoho kamarádek, které s těmito kolínskými vodami již nějakou zkušenost mají. Nejčastěji mi říkaly, že vůně jsou to krásné, ale přály by si, aby ji cítily déle. Tahle konkrétní ovšem pověst o krátké výdrži vyvrací. Je výrazná, takže doporučuji s ní šetřit (maximálně dvě aplikace) a cítila jsem ji na sobě i po mnoha hodinách.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

A teď ke konkrétním tónům. Jak název English Oak & Hazelnut napovídá, jde o dřevitou unisexovou vůni, která při seznámení působí velmi svěže (to jsou ty zelené oříšky v úvodu). Později tento dojem střídají sladší tóny cedru a dubu, které mně osobně byly příjemnější. Verdikt? Není to přímo můj šálek kávy, možná ji spíš přenechám partnerovi, ale je to vůně, která se bude univerzálně líbit (třeba pod stromečkem). Bavilo mě zejména, když jsem se jí navoněla odpoledne po sprše – báječně osvěží a znovu nakopne. Jako odpolední čaj.

Pokračování 5 / 10

Byredo: M/MINK

Testovala Debora, správkyně sociálních sítí Ženy.cz a Moje psychologie

Parfém M/MINK by Byredo mě napoprvé tolik nezaujal a popravdě mi chvíli trvalo najít si k němu cestu. Hlavní složky této unisexové vůně tvoří kadidlo, mořské tóny, ambra, květinové tóny, med, aldehydy a pačuli. Složení je tudíž velmi zajímavé, ale zároveň také lehce kontroverzní – musím se přiznat, že zprvu mi parfém evokoval hlavně vůni čistoty a až sterilizovaného prostředí. Obdobné pocity mělo i mé okolí, které mi dokonce jednou řeklo, že z vůně cítí čisticí přípravek. Pak se ale vše začalo měnit.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Vůně je opravdu silná, takže vám postačí jeden, maximálně dva střiky. Po intenzivním začátku se ale parfém začne rozkládat a postupně se zjemní. A přesně v ten moment se mi začal opravdu líbit. Čím déle jej nosím, tím více v něm cítím kadidlo a vůni knih, kterou miluji. Spíše než na denní nošení M/MINK doporučuji na večer. Skvěle se hodí na party nebo večeři. A přestože se jedná o unisexovou vůni, myslím si, že se víc hodí pro muže. Kdo ale pánským vůním holduje, určitě by ji měl zkusit. I já na ni dostávám stále více dotazů od svého okolí.

Pokračování 6 / 10

Trussardi: Trussardi

Testovala Kristýna, videoeditorka

Když jsem obal od parfému otevřela, připomnělo mi to hezkou krabičku z dětství, ve které jsem si schovávala své šperky a cennosti, kterými mě vždy obdarovávala moje babička. Dokonce vůně, kterou jsem si ihned očichala na svém zápěstí, mi evokovala staré časy, ve kterých právě moje babička spolu s dědečkem obrážela plesy oblečená v hedvábných róbách a ozdobená prsteny, náušnicemi a náhrdelníky.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

I když není vůně nikterak těžká či komplikovaná, nese v sobě kus ženy. Trussardi je italská značka, tak se není čemu divit. Budete jako Italka, která se ráno probouzí s cappuccinem v ruce a plná odvahy a cílevědomosti. Sebevědomé, ale provokativní tóny parfému zaručují jasmín a neroli. Spolu s bílou jiřinou, levandulí a pačuli tvoří souhru romantického večera v Římě. Za lehce nasládlou vůni může zase hlava fialky a tóny italské mandarinky, takže přeci jen teplý vánek v podobě sladkého květinového tónu lehce podtrhne váš styl.

Parfémy miluju, a hlavně ty, které na kůži opravdu drží, což Trussardi splňuje. Vůně ke mně tak hezky přilnula, že jsem zpozorovala, že se na mě usmívá více mužského pohlaví. Náhoda? Pokud jste zastánce květinové, ale smyslné vůně, toto je přímo pro vás!

Pokračování 7 / 10

Burberry: Hero

Testovala Kateřina, editorka Ženy.cz

Letošní novinka Burberry mezi toaletními vodami pro muže nese název Hero a její tváří je herec Adam Driver. Na první přičichnutí mi tato vůně evokovala můj oblíbený, i když už trochu příliš profláknutý Bleu de Chanel. Není divu; oba produkty obsahují bergamot, jehož vůni přímo zbožňuji. Má ji rád i můj partner, který běžně parfémy nepoužívá, delší dobu ale mluví o tom, že by si chtěl nějakou svou vůni najít. A tak jsem mu vybrala právě Burberry Hero. Tahle voňavka je příjemná, nenásilná, ničím výrazně nevybočuje z řady. Pro někoho minus, ale na zkoušku pro toho, kdo se běžně nevoní, ideální. Tím pádem určitě nic nezkazíte, když ji nějakému blízkému muži dáte jako dárek. A co si o Burberry Hero myslí ten, kdo ji na sobě reálně nosil a testoval? Recenzi partnera najdete pod fotkou, ponechávám ji v původním znění...

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

„Burberry Hero je pro mě po pár dnech nošení docela nostalgická vůně, bergamot v ní mi evokuje Earl Grey a ten zase posedávání po kavárnách, čtení a potulování se, což jsou všechno podzimní činnosti, na které jsem se těšil celé léto. Už teď tak mám tuhle vůni zafixovanou jako podzimní. Líbí se mi, že ji cítím, když se zachumlám do kabátu a mířím přes večerní Prahu na nějakou schůzku. Je to měkká vůně, v něčem vlastně hodně nenápadná a možná ne úplně originální, ale na druhou stranu je zase intimní. Nevím, jestli lidé používají parfémy proto, aby voněli ostatním, já chci spíš vonět sám sobě. A s Burberry Hero tohle funguje: Přemýšlím o tomhle parfému jako o neviditelném průvodci, který se mnou prožije celý večer a je svědkem toho, co se během něj stane. Určitě by mohl být trochu nápaditější, možná intenzivnější, ale to by zase zbytečně přitahoval pozornost, a to není něco, po čem bych úplně toužil. Víc mi vyhovuje existovat v nenápadné každodennosti. A to Burberry Hero určitě umí.“

Pokračování 8 / 10

Trudon: Aphélie

Testovala Týna, redaktorka Ženy.cz

Podzimní novinka od legendární francouzské manufaktury Trudon, jež je známá především pro své ikonické svíčky, které nepřetržitě vyrábí již od roku 1643, byla pro mne velkým vykročením z komfortní zóny. Velmi si potrpím na dřevité a kořeněné vůně, Aphélie je ovšem éterická, tajemná a i přes svou sílu a výdrž působí ryze žensky a křehce. V hlavě kombinuje břečťan s růží, jež přecházejí do mechových tónů a černého rybízu a z nich dále do santalového dřeva a fazole tonka.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Rozhodně nejde o tradičně lehkou zelenou vůni, Aphélie má totiž hloubku a duši. Evokuje ve mne především dávné časy a skrytý pohádkový les zahalený do měsíčního svitu. A podobně omamně působí i na okolí. Partner mi řekl, že je to vůně, která ke mně přesně sedí, a že ji nedokáže k ničemu připodobnit. V tom druhém s ním rozhodně souhlasím. Přestože pod mým nosem prošlo již nespočet parfémů, nenapadá mě žádný, který by se alespoň trochu k Aphélii přiblížil.

Přestože jsem si vůni oblíbila a potěšila mě svou výdrží i intenzitou, nevím, jestli je to parfém, po němž budu toužit i nadále. Je bezesporu nádherný a okolí jej miluje. I tak ale cítím, že mé srdce a nos i budou stále tíhnout k více unisexovým vůním. To ale neznamená, že Aphélie skončí v propadlišti mých osobních parfumérských dějin. Velmi se těším, jaké to bude ji nosit na jaře a v létě. A až se budu chtít cítit ryze žensky a křehce, budu vědět, po čem sáhnout.

Pokračování 9 / 10

L’Orchestre Parfum: Ambre Cello

Testovala Ivona, redaktorka Ženy.cz

Niche vůně s příběhem a dokonce i s vlastní skladbou – to je Ambre Cello. Není to jen marketing, skladbu si můžete skutečně poslechnout díky QR kódu, který najdete na obalu od parfému. Konkrétně pro tuto vůni ji složil Javier Martínez Campos, člen Španělského národního orchestru, a zaznívají v ní hodně hluboké a tajemně táhlé tóny cella. Hranatý flakon s dřevěným uzávěrem rovněž napovídá, že půjde o parfém pro ženy i pro muže.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Mix ve složení bergamot, myrha, tonka fazole, benzoin a vanilka si užijí zejména příznivci gurmánských vůní, které se krásně dokážou propojit právě s podzimním obdobím. Zprvu jemně svěží a hořká, později přechází do sladka až s kouřovým nádechem. Přiznám se, že nevynikám zrovna v identifikaci jednotlivých tónů, nicméně vždy mě přitáhne, když parfém vyvolá nějaké vzpomínky. A tomuto se to, byť prchavě, dařilo.

Pokračování 10 / 10

Bvlgari: Terrae Essence

Testovala Kristýna, videoeditorka

Pánské vůně Bvlgari jsou u mé pánské polovičky vcelku oblíbené. Terrae Essence patří mezi ty kořeněnější a zemitější vůně a opravdu nesedne jen tak každému. Skrz dřevité tóny vás vůně přenese do hlubokého lesa, ve kterém voní čerstvě posekané dřevo, ale zároveň i orosený mech. Pikantnost těla nabírá v podobě vetiveru, který dodá lehké citronové esenci mužský elegantní nádech. V mém muži vůně evokuje elegantnost a formálnost. Stejně tak vůně působila na mě. Hezky mi připomínala dlouhé romantické zimní večery u krbu se sklenkou červeného vína. Co víc si s druhou polovičkou přát?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz