Video placeholde

Výzva přijata aneb Jak se plánuje svatba v době pandemie

Plánovat svatbu uprostřed covidové doby je pěkný oříšek, který většinou přináší více stresu než radosti. Klíčem ke zvládnutí celé situace je mít co nejvíce záložních plánů. Na co si dát pozor a jak celou přípravu zvládnout? To napoví jeden skutečný příklad z praxe.

Milé budoucí nevěsty, možná v tuto chvíli cítíte bezmoc, propadáte chmurám a nevíte, jestli v této prazvláštní době pokračovat v plánování vašeho dne D, nebo vše raději odsunout na dobu neurčitou. Dost možná jste také pod tlakem svých blízkých, kteří se vás nebojí při každé možné příležitosti vyptávat se slovy: „Tak co svatba? Budete ji vůbec mít?“

TIP NA VIDEO: Proměna svatebních šatů za posledních 100 let

Video placeholde

Ano, plánování svatby není procházka růžovým sadem, mnohdy jde o velmi stresující záležitost samu o sobě, natož v době světové pandemie, kdy se situace často mění z minuty na minutu. A zatímco pro ostatní jde vlastně o jakousi atrakci, které věnují maximálně pár povzdechů ve stylu „je to hrozné v téhle době něco plánovat“, vám se klidně může před očima začít hroutit nejen představa vašeho dokonalého dne, ale dost možná také vaše psychika.

V první řadě bych vám proto chtěla říct, že vás naprosto chápu. A teď to nemyslím tak, že bych uměla být natolik empatická a dokázala se do vás vcítit, zatímco já plánování svatby za časů korony řešit nemusím. Naopak. Vím totiž zcela přesně, čím si procházíte, neboť já svoji svatbu v těchto časech též prožila. A ráda bych se proto teď s vámi podělila o své poznatky z praxe, které by se mohly vám – nastávajícím nevěstám – hodit.

Článek pokračuje na další stránce >>

Pokračování 2 / 6

Výhody a nevýhody

Přestože miluji „to-do“ listy, nikdy jsem nepřilnula ke tvoření seznamů „pro“ a „proti“. Poprvé jsem tuto taktiku využila až při rozmýšlení data svatby. Když totiž pandemie udeřila, měli jsme za sebou už téměř rok příprav – datum bylo na úřadu zamluvené, zajištěný byl také catering, kameraman i fotograf a já si ještě den před vyhlášením nouzového stavu stihla půjčit v salonu šaty. Stačil ale jediný den a celá naše práce a plánování se nám před očima zhroutily jako domeček z karet a my se začali sami sebe ptát, co teď máme dělat.

Začali jsme proto reálně uvažovat o přesunu celé svatby. Vybrali jsme si dva náhradní termíny, obepsali všechny, kteří již byli na svatbu domluvení, a začali s nimi vést dialog o tom, co by znamenalo, kdyby se svatba posunula (jedna varianta počítala s posunem „jen“ o dva měsíce, druhá přesně o rok). Na základě informací, které jsme od lidí dostali, jsme si poté sepsali všechny plusy a minusy, které by přesun na jiné datum obnášel. To nám pomohlo se v celé situaci lépe zorientovat, a mohli jsme se tak rozhodnout, která varianta pro nás bude nejsmysluplnější a nejméně bolestivá.

Ale pozor na jednu věc: Klíč k výběru nového data ale nemusí vždy znamenat, že automaticky půjdete do varianty s nejvíce výhodami a nejmenšími riziky. My totiž nakonec vsadili vabank na původní termín, a šli tak do nejrizikovější možnosti s nejvyšším počtem nevýhod. A nakonec se nám tato naše divoká karta skutečně vyplatila. Seznam plusů a minusů nám v tomto ale paradoxně velmi pomohl, byť se možná na první pohled náš výběr může zdát nelogický.

Pokračování 3 / 6

Komunikace je základ

Vím, že je to omílané klišé, ale něco na něm bude. Nenechávejte nic na poslední chvíli a skutečně začněte co nejdříve probírat všechny možné varianty a rizika svatby s partnerem, rodinou, pozvanými hosty, dodavateli a všemi zainteresovanými lidmi. A všechny jejich stanoviska, možnosti a nápady si zapisujte a pravidelně vyhodnocujte podle toho, jak se situace bude vyvíjet. Udržujte proto co nejvíce kontakt a ideálně si se všemi vymyslete náhradní plán B či C.

TIP NA VIDEO: Jak probíhá zkouška svatebního líčení?

Video placeholde

Pokračování 4 / 6

Čím víc, tím líp

Není na škodu si vytvořit také minimálně ještě jednu variantu scénáře celého vašeho dne. Jednu ponechejte v původním znění a druhou si vytvořte pro případ, že by nadále platila omezující opatření.

Uvedu příklad: V praxi může první podoba scénáře vypadat tak, že v ideálním případě se vaše svatba bude konat na vašem již zarezervovaném místě a dorazí na ni například padesát lidí. Druhá verze může počítat s menší slavností, například u někoho na zahradě, a v omezenějším počtu lidí. A podle těchto možností poté sestavte také dvě verze harmonogramu celého dne.

My jsme byli v tomto ohledu trochu radikální, protože jsme za každou cenu chtěli, aby se naše svatba konala přesně tak, jak jsme si ji dlouho dopředu vysnili. Proto naše dvě varianty zněly takto: Buď přesně podle plánu, nebo vůbec. A i to je samozřejmě možnost.

Pokračování 5 / 6

Obvolejte rodinu

Při plánování svatby v covidové době vám může kdekdo vyčíst, že místo abyste mysleli na zdraví bližních, jste tak velcí sobci, že se chcete brát i v této nepříjemné pandemii. To byl i náš případ, kdy jsme několikrát obdrželi podobnou zprávu. Je zcela logické brát ohled na bezpečnost a zdraví druhých. Na druhou stranu, pokud trváte na svatbě ještě letos, je to vaše rozhodnutí a nikdo vám do něj nesmí zasahovat.

Není ale na škodu obvolat anebo obepsat všechny hosty – zejména prarodiče, starší osoby, případně chronicky nemocné hosty – a otevřeně s nimi probrat jejich pohled na věc. Zdůrazněte jim, že na vaší akci budou dodržována všechna hygienická opatření, případně zvažte i nákup testů. O všech těchto věcech hosty informujte a dohodněte se, zda s ohledem na jejich stav i celkový postoj k pandemii s nimi můžete na svatbě počítat.

TIP NA VIDEO: Jak vznikaly svatební šaty Dior Haute Couture?

Video placeholde

Pokračování 6 / 6

Nenechte si nic zkazit

Pokud jste doteď v přípravách nepolevili a jste rozhodnutí, že svatbu letos uskutečníte, patří vám obrovská poklona, neboť přípravy jsou tentokrát minimálně o 100 % náročnější než kdy dříve. O to více je potřeba si nakonec svůj den D skutečně užít. Že nebude výzdoba zcela dokonalá? Nevadí, jde přeci o to, že jste se mohli sejít se svými blízkým. Že nakonec něco nepůjde podle plánu nebo se zpozdí harmonogram dne? To též nevadí, v konečném důsledku jde přeci o malichernosti, které mnozí třeba ani nepostřehnou.

Nevěsty často říkají, že jsou během svatby ze všech těch příprav akorát vyčerpané a svůj velký den si ani neužijí. A to je víc než smutné. Proto – a letos to platí dvojnásob – hoďte detaily za hlavu a užívejte si každou minutu. Dbejte na to, abyste před obřadem měla dostatek času sama pro sebe, pro srovnání si myšlenek a pořádně se mohla v klidu nadechnout před novou životní etapou.

Život je dost krátký na to, abychom se strachovali z drobných přešlapů, a navíc se dost možná už znovu vdávat nebudete. Nepromrhejte tedy příležitost a svatbu skutečně prožijte, nikoliv přežijte. Věřte mi, jde to totiž i koroně navzdory. Tak hodně štěstí!