.

. Zdroj: Shutterstock

Svatební dorty: Jak se změnily v průběhu sta let?

Svatební dort bývá ozdobou každé hostiny novomanželů. Jeho krájení nese symbolický význam a na to, jak bude chutnat, se těší snad každý z přítomných hostů. Stejně jako šaty a výzdoba podléhá ale i on nejrůznějším trendům. Dokážete si představit, jak vypadaly dorty před sto lety? A kdy se na nich objevily figurky ženicha a nevěsty?

Před sto lety byly svatební dorty opravdu jednoduché. Většinou jen bílé s květinovou ozdobou. O deset let později už začaly nevěsty toužit po patrových dortech s nápadným zdobením. Teprve až během 30. let se rozmohl trend dortových panáčků v podobě nevěsty a ženicha. Patrové dorty se staly nesmrtelným hitem! V 70. letech byly díky podpůrným sloupkům dorty opravdu velmi vysoké.

80. léta tradičně přinášejí trochu divočiny. Tehdy si nevěsty oblíbily kombinaci modré a bílé, opravdu velkolepé zdobení a dorty, které sahaly daleko nejen do výšky, ale i do strany. Nechyběly samozřejmě ani holubičky. Zhruba před deseti lety se vedle svatebních dortů začaly objevovat i barevně sladěné cupcakes, tedy malé dortíčky, jaké můžeme na svatbách vidět i dnes. Do módy se naštěstí dostala také jednoduchost, umírněnost a nevtíravá elegance, která se tolik hodí k populárním rustikálním, venkovským a udržitelným svatbám. A který dort se nejvíce líbí vám?

Zde sledujte i další videa, která vám ukážou, jak to vypadalo před sto lety!