Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie
Tradiční příroda Skotské vysočiny.
Zámek Blair.
Zahrady u zámku Dunrobin.
Zámek Dunrobin.
37
Fotogalerie

Cestou mezi palírnami whisky a zelenými kopci: Jak si užít týden ve Skotsku?

Dá se za týden ujet 2000 kilometrů a přitom vidět všechny možné tváře Skotska? Sever Velké Británie není jen drsná krajina a kopce s údolními jezery tak, jak je známe z Harryho Pottera nebo ze seriálu Cizinka. Skotsko má mnoho podob, z nichž každá je lehce roztomilá, lehce tajemná a vždy stoprocentně nádherná. Jak zde strávit celý týden, zatímco zbytek Evropy sužují vedra a požáry?

V Praze bylo 35 stupňů, když jsme balili náš obrovský kufr, který postupně začínal přetékat roláky, mikinami, teplými ponožkami a slavnou prošívanou bundou Barbour, jedním ze skotských symbolů, který milovala zesnulá britská královna Alžběta a stále jej nosí princezna Catherine. Odjet na týden do Skotska uprostřed nejteplejšího týdne roku se od začátku jevilo jako naprosto dokonalý plán.

TIP NA VIDEO: Nejkrásnější místa ve Skotsku

Video placeholde

Způsobů, jak se dostat do Skotska, je několik. Nepříjemnějším z nich je přímý let do Edinburghu (například se společností EasyJet), stejně tak ale můžete doletět do některého ze severních anglických měst a odtud vyjet vlakem. My si zvolili let přes Amsterdam do Glasgow, který se stal naším počátečním a zároveň i konečným bodem cesty.

Než se pustíme do popisu naší cesty, tady je ještě pár praktických informací, které se vám před cestou i během ní mohou hodit: do Skotska nemusíte tahat stovky liber, všude, i na odlehlých místech, zaplatíte bez problému kartou. Toalety jsou zde v drtivé většině případů zadarmo (neplatí to většinou jen na nádraží a v městských budkách) a většinou na nich najdete i dostatečnou zásobu tamponů a vložek – Skotsko se totiž vloni stalo první zemí, která poskytuje menstruační pomůcky zcela zdarma. Nemusíte se také bát, že Skotům nebudete rozumět. Je to sice kraj plný silných nářečí a přízvuků, ve službách a na běžných cestovatelských místech ale místní berou ohled na návštěvníky, mluví zřetelně, pomalu, a hlavně neskutečně laskavě a nikdy si neodpustí alespoň jeden vtip. Pivo zde seženete za zhruba 6 liber, kávu za 3 libry a hlavní jídlo v restauraci stojí většinou v rozmezí 15 až 20 liber. K cestování můžete využít vlaky (jejich cena, ostatně jako v celé Británii, je ale docela vysoká) nebo autobusy. Úplně nejlepší je si však půjčit vlastní auto, s nímž se dostanete (téměř) kdekoli. Pokud si potrpíte na památky, rozhodně se vyplatí koupit si online tzv. Explorer Pass od organizace Historic Environment Scotland, který vám platí na spoustu místních hradů a památek.

Den první: Přejezd na daleký sever

Naši cestu Skotskem jsme započali přejezdem z Glasgow do městečka Thurso, které leží na samém severním cípu země. Po cestě jsme navštívili zámek Blair nedaleko obce Blair Atholl, který patří mezi největší zámky Skotska. Určitě stojí za to si zde zaplatit prohlídku, při níž vám pod okny bude hrát dudák. Interiéry ocení především milovníci historických zbraní. Po prohlídce si pak dejte kávu v přilehlé kavárně a vypijte si ji v zámeckém parku s tím nejzelenějším trávníkem.

Z Blair Castle jsme zamířili do palírny Glen Ord, kde pořádají skvělé hodinové prohlídky s průvodcem, který vás vezme do provozu i do starých skladů, kde whisky „zraje“ klidně i 12 let. Místní produkty pak můžete ochutnat ve stylovém baru, kde vám namíchají netradiční drinky – my vyzkoušeli čokoládový Old Fashioned a mix whisky s cold brew a colou.

Poslední zastávkou dne pak byla rychlá pauza u zámku Dunrobin na mořském pobřeží. Návštěva stojí za to i v případě, kdy je interiér už zavřený. Do zahrad pod útesem se totiž dostanete zadarmo a výhledy (zejména při slunečném počasí) zde stojí za to.

Večer jsme se ubytovali ve městečku Thurso v hotelu The Weigh Inn, kde máte v ceně ubytování i tříchodovou večeři a snídani. Z okna pak už jen stačilo koukat na moře a nedaleký přístav Scrabster, z nějž jsme druhý den ráno vyjeli na Orknejské ostrovy.

Zámek Blair.
Zámek Blair. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Zahrady u zámku Dunrobin.
Zahrady u zámku Dunrobin. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Den druhý: Výlet na Orkneje

Na Orkneje se nedostanete jinak než trajektem. Autem zaparkujete uvnitř lodi a pak jen vyjdete pár pater do příjemného lobby, kde si můžete hodinu a půl dlouhou plavbu zpříjemnit kávou, bohatou bufetovou snídaní nebo třeba čtyřmi druhy čepovaného skotského piva. Při dobrém počasí se rozhodně vyplatí si sednout na odkrytou palubu, odkud můžete pozorovat orknejský ostrov Hoy, který tvoří víceméně jen zelené pláně a vysoké útesy. Trajekt vás následně zaveze do přístavu Stromness na hlavním ostrově Mainland.

Ze Stromness jsme vyrazili směr Skara Brae, což je starověká vesnice, která byla po dlouhá staletí schovaná pod pískem, který na ni přivála bouře. Paradoxem je, že podobně silná bouře ruiny na počátku minulého století zase odhalila. Odtud můžete popojet pár mil k místnímu „Stonehenge“ zvanému Ring of Brodgar a obdobnému kamennému úkazu Standing Stones of Stennes. Den pak stejně jako my můžete zakončit ve městě Kirkwall, které se pyšní monumentální kamennou katedrálou svatého Magna, naproti níž se nachází skvělá kavárna s místní praženou kávou.

Orknejský přístav Stromness.
Orknejský přístav Stromness. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Ostrov Hoy.
Ostrov Hoy. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Den třetí: Existuje lochneska?

Opustili jsme sever a zamířili zpátky do nitra Skotské vysočiny. Přes největší severní město Inverness jsme dojeli ke slavnému jezeru Loch Ness. Příšeru Nessie jsme sice nespatřili, zato jsme tu objevili hned několik míst s příjemným vyžitím. Jedním z nich byl zábavní park pro dětiNessieland v obci Drumnadrochit. Dále jsme pokračovali do vesnice Fort Augustus, která láká na zajímavá zdymadla, jež jsou součástí Kalendonského kanálu. Z centra vede krátká procházka přímo k jezeru a můžete zde vyrazit i na okružní plavbu lodí. Jen počítejte s dost dlouhou frontou a čekáním. Za návštěvu též stojí nedaleká zřícenina hradu Urquhart, odkud je také krásný výhled na jezero.

Večer našeho třetího dne jsme poté strávili opět v Inverness, takzvaném posledním městě na severu, které má 70 tisíc obyvatel. Díky ubytování přímo u řeky v centru jsme si zašli do příjemné restaurace Encore, kde večer hraje živá hudba a pivo a drinky tečou proudem. V nabídce tu najdete tradiční britskou kuchyni připravenou z čerstvých surovin i velký výběr ležáků a aleů. Po procházce během zlaté hodinky jsme pak zaskočili ještě do maličké francouzské vinárny The Walrus & Corkscrew u kostela, kde jsme vybírali z velké nabídky fantastických červených vín, k nimž jsme přikusovali stejně fantastické sýry a domácí chléb s rozmarýnem a sušenými rajčaty. Na večerní rande je toto místo s neskutečně pohostinnými majiteli ideální.

Hrad Urquhart u Loch Ness.
Hrad Urquhart u Loch Ness. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Den čtvrtý: Slavný ostrov Skye

V polovině našeho cestování jsme se rozhodli nevynechat slavný ostrov Skye, kde najdete něco, co lze označit za typickou skotskou krajinu. Na rozdíl od Orknejí se na něj dostanete autem přes most, trajekt není potřeba. Po cestě se vyplatí zastavit u nejslavnějšího hradu, jednoho ze symbolů této země – Eilean Donan. Během dne se k hradu nedostanete bez zaplacení vstupného, pokud byste sem ale dorazili během pozdního odpoledne, můžete se projít okolo památky zcela zadarmo.

Na samotném ostrově Skye se nabízí velmi příjemná návštěva hradu Dunvegan s krásnými zahradami, které vypadají jako z filmů o Harrym Potterovi – už jen čekáte, kdy a kde se objeví profesorka Prýtová se svými mandragorami. Kousek od zámku najdete také malý obchod, kde si u pána za kasou můžete koupit vyjížďku člunem na pozorování tuleňů.

Určitě si také na Isle of Skye udělejte výlet na severovýchodní cíp k pobřeží. Je zde velké množství vyhlídek, které zdobí monumentální útesy a vodopády. Pozdní oběd nebo brzkou večeři si pak můžete objednat ve vyhlášeném stánku fish & chips u barevných domků v „hlavním“ městečku Portree.

Po cestě napříč ostrovem Skye.
Po cestě napříč ostrovem Skye. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Pobřeží s vodopády na ostrově Skye.
Pobřeží s vodopády na ostrově Skye. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Den pátý: Cesta za whisky

Pátý den našich prázdnin jsme využili k celkovému zklidnění a nabrání dechu. Ráno jsme proto vyjeli k Fort William, odkud vyjíždí slavný bradavický vlak. Udělali jsme si též zastávku na svačinu s výhledem na nejvyšší vrchol Velké Británie – Ben Nevis. Zbytek dne jsme pak strávili ve městě Oban, kde jsme navštívili místní palírnu whisky. Povinností je zde další vyhlášené bistro The Oban Fish & Chips. Ráno ulovenou rybu s hranolky pak můžete zapít ještě kávou v nedaleké kavárně Hinba Coffee Shop. A pokud byste chtěli tučné jídlo a flat white pořádně vychodit, udělejte si procházku na nedaleký kopec McCaig's Tower & Battery Hill, odkud budete mít krásný výhled na přístav a moře.

Pokud vám zbyde čas a nebude pršet, doporučuji udělat si cestou na jih zastávku v rekreační oblasti Luss u největšího jezera Loch Lomond. Projděte se po pláži a po mole, a hlavně zkuste neminout roztomilou uličku s kamennými domky obrostlými květinami.

Malý přístav ve městě Oban.
Malý přístav ve městě Oban. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Den šestý: Po stopách Williama Wallace až do Edinburghu

Předposlední den našeho skotského putování patřil mezi ty vůbec nejakčnější. Brzy ráno jsme se vydali směr památník Williama Wallace a slavný hrad Stirling ze 12. století, který leží u stejnojmenné obce, jež v minulosti platila za hlavní město Skotska. Po prohlídce, kávě a bezlepkovém brownie z hradní kavárny jsme se přesunuli do nedalekého města Falkirk, kde se nachází hned dvě netradiční atrakce – rotační lodní výtah a dvě 30 metrů vysoké sochy mytických Kelpií, které slouží jako zajímavý foto spot.

Zbytek dne jsme strávili v Edinburghu, vyhledávaném skotské městě, které hýří historií, strašidelnými pověstmi, skvělými pivnicemi a tajemnou atmosférou. Pokud jste zde ještě nikdy nebyli, doporučuji vám se projít po nejslavnější ulici Royal Mile, která spojuje městský hrad s Holyroodským palácem, oficiálním skotským sídlem královské rodiny. Když sejdete z Královské míle směrem do nového města, určitě si dejte krátký výšlap na Calton Hill, kopec s monumenty, odkud je nejkrásnější výhled na celé město. A pokud se cítíte na větší výšlap, vydejte se na trek na Artušovo sedlo, vrchol vulkanického původu, který se tyčí nad Edinburghem. Den pak můžete – podle naší oblíbené tradice – uzavřít pintou v jedné z poboček skotského pivovaru Brewdog, kde vám vždy bude dělat společnost skvělý playlist složený z britských rockových hitů.

Hrad Stirling.
Hrad Stirling. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Victoria Street v Edinburghu se stala inspirací pro J.K. Rowling při psaní Harryho Pottera. Podle tohoto místa vznikla Příčná ulice.
Victoria Street v Edinburghu se stala inspirací pro J.K. Rowling při psaní Harryho Pottera. Podle tohoto místa vznikla Příčná ulice. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Den sedmý: Závěr v Glasgow

Odlet zpátky do ČR je na spadnutí. Před ním jsme ale měli ještě pár hodin k dobru, které jsme věnovali rychlému průzkumu Glasgow. Musím se přiznat, že od tohoto města jsem měla veliká očekávání a již dlouho ho měla napsané na svém cestovatelském bucket listu. Ale přišlo lehké zklamání. Jde o tradiční průmyslové britské město, které mne ale nikterak neuchvátilo ani památkami ani svou atmosférou. To už mnohem víc doporučuji navštívit třeba anglický Manchester nebo Liverpool, které mají podobný industriální ráz, ale mnohem lepší vibe ve všech směrech. Ale abych se neloučila negativně, mám pro vás jeden méně tradiční tip, co by se vám v Glasgow mohlo zalíbit: navštivte místní katedrálu, ke které přiléhá obrovská nekropole čítající na 50 tisíc hrobů a 3500 monumentů. Místo je to temné, ale vyrazí vám dech. A to je přesně to, co od Skotska očekáváte!

Univerzita v Glasgow.
Univerzita v Glasgow. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková