Ester Ledecká

Ester Ledecká Zdroj: Profimedia.cz

Anežka Indráčková
Zuzana a Tomáš Paulovi
Zuzana a Tomáš Paulovi
Tereza Voborníková
Tereza Voborníková
20
Fotogalerie

České ženy na ZOH 2022: Od nejmladší sportovkyně po legendy

Letošní zimní olympijské hry v Pekingu s největší pravděpodobností nebudou patřit mezi zlaté hřeby českého sportu. Tedy alespoň co se počtu cenných kovů týká. Jak se ale říká, důležité je zúčastnit se. A že na tom něco skutečně je, dokazují letos hlavně české sportovkyně. Naše účast na stupínku vítězů sice není hojná, již teď ale víme, že Peking do historie českých olympioniček zapíše hned několik momentů, na které se bude vzpomínat i za mnoho let.

Mnozí z nás ještě mají v živé paměti emocemi nabité judistické finále Lukáše Krpálka nebo suverénní dominanci v tenisové čtyřhře, která pasovala Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou do role olympijských vítězek. Euforie z úspěšných letních olympijských her v Tokiu nás ještě ani neopustila a už zase sledujeme boje o medaile. Tentokrát ovšem na 100% technickém sněhu v ocelovém městě, jak mnozí v posledních dnech nazvali čínskou olympijskou metropoli.

TIP NA VIDEO: Seznamte se s Terezou Voborníkovou, nejmladší českou biatlonistkou na ZOH v Pekingu

Že v Pekingu půjde o olympiádu prazvláštní, bylo jasné už před slavnostním zahájením. Ponechme stranou politický bojkot, státní dozor nad sportovci i novináři nebo covidová opatření včetně absence diváků. Mnozí potvrdí, že správnému olympijskému naladění chybí i tradiční dvouletá pauza – LOH a ZOH tentokrát kvůli předloňskému posunutí tokijského klání dělilo pouhých pět měsíců.

Podíl na jisté sportovní rozmrzelosti ovšem mají chtě nechtě i samotné výkony. Prognózy operovaly s tím, že Česko má letos reálně šanci na zhruba čtyři cenné kovy, v tom nejoptimističtějším případě na osm. Pro připomínku dodejme, že před čtyřmi lety se z Koreje naše výprava vrátila se sedmi medailemi, ze Soči v roce 2014 dokonce přivezla ještě o jednu víc.

Každá sportovní historie však zná jak vzestupy, tak pády. A že současný stav českého zimního sportu není ideální, je očividné. Finální soudy už ponechme povolanějším a pojďme se raději zaměřit na pozitiva, která nám dosud letošní hry poskytly. A že jich nebylo málo! A hned k několika z nich přispěly české ženy.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 6

Věk nerozhoduje

Často se v souvislosti s olympiádou řeší nejstarší účastníci, kterým se navzdory ne vždy vysokému umístění dostává zcela opodstatněného uznání. Letos toto „prvenství“ patří známé německé rychlobruslařce Claudii Pechsteinové, která 22. února oslaví padesáté narozeniny. Kromě toho je také šestinásobnou mistryní světa a z olympijských her má celkem devět medailí (z toho pět zlatých).

Zatímco Pechsteinová má hvězdnou kariéru již téměř za sebou, jiní ji mají teprve před sebou. A mezi takové patří i česká skokanka, patnáctiletá Anežka Indráčková, která je letošní vůbec nejmladší sportovkyní účastnící se OH.

Nadějná Indráčková nejprve začínala s atletikou, vše se ale změnilo poté, co v devíti letech navštívila svou sestru Karolínu na tréninku skoků na lyžích. O šest let později se už obě postavily na můstek v Pekingu. A jak se zdá, jejich budoucnost je více než slibná.

Anežka Indráčková
Anežka Indráčková | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 6

Česká bankéřská mánie

Přestože žena je v tomto případě součástí týmu, respektive dvojice, nelze ji nezmínit. Řeč je samozřejmě o Zuzaně Paulové, manželce a curlingové partnerce Tomáše Paula. Přestože curling má na OH poměrně dlouhou tradici, až do letošních her se obešla bez české účasti. Změně dopomohl fakt, že v tomto zimním sportu pro gentlemany, jak se curlingu často přezdívá, letos poprvé přibyla také kategorie smíšených týmů. Dosud totiž fungovaly kategorie žen a mužů pouze odděleně. Mladý český pár tak měl dveře do Číny naplno otevřené. A zrodila se senzace.

Nejenže olympijská premiéra pro sympatické manžele skončila úžasným šestým místem, k němuž mimo jiné dopomohla třeba i výhra nad minule bronzovými Nory – Paulovi si získali Česko i svým životním příběhem. Zatímco jiní účastníci jsou většinou sportovci na plný úvazek, Zuzana a Tomáš si na olympiádu museli vzít neplacené volno. Opěvovaní curleři jsou totiž v soukromí bankéři, přesněji řečeno Tomáš Paul pracuje jako bankovní analytik a Zuzana Paulová se v jiné bance stará o digitalizaci.

Už teď je jasné, že nejen český, ale dost možná i světový curling na jejich účast v Pekingu jen tak nezapomene. A totéž se týká diváků, kteří dosud zatracovaný sport v posledních dnech často korunovali na zlatý hřeb času stráveného u televize.

Zuzana a Tomáš Paulovi
Zuzana a Tomáš Paulovi | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 6

Z juniorů rovnou na olympiádu

Tak jako curling pobláznil Čechy letos, před lety se totéž podařilo biatlonu. Éra Gabriely Soukalové, Veroniky Vítkové, Ondřeje Moravce, Michala Šlesingra, Jaroslava Soukupa a dalších se nesmazatelně zapsala do srdcí sportovních fanoušků a na několik let přidala Česko na seznam biatlonových velmocí.

Jenže všechno jednou končí a poslední roky zažívá český biatlon strmý pád, který nad vodou sem tam podrží jen skvělý výkon Markéty Davidové. Mladá biatlonistka, kterou od zlaté medaile před pár dny dělil jediný terč, ale není poslední nadějí. Stále větší očekávání jsou vkládána také do jednadvacetileté Terezy Voborníkové, která ještě vloni závodila na mistrovství světa juniorů a teď si již připisuje první olympijské výsledky.

Držitelka stříbrné medaile z Mistrovství světa juniorů a dorostu 2019 je nejmladší členkou olympijské biatlonové výpravy. A že má v budoucnu co nabídnout, napověděla už její letošní účast na Světovém poháru v Anterselvě, kdy po třech čistých střelbách sahala po umístění v elitní desítce. Její jméno si tedy dobře zapamatujme, ještě o ní hodně uslyšíme.

Tereza Voborníková
Tereza Voborníková | Zdroj: Vondrouš Roman / ČTK / Profimedia

Pokračování 5 / 6

Historický debut

I v dnešní době se ve sportu projevují mužské vlivy, jež často podvědomě odsouvají ženskou sekci na druhou kolej. Znát je to třeba i z takových detailů, jako je pořadí, v němž se hraje či jezdí mužské a ženské finále. Kategorie mužů se vždy jede až poslední, neboť je stále považovaná za onen zlatý hřeb závodu či zápasu.

Podobné smýšlení platí i v hokeji, který se stále (podobně jako třeba fotbal) řadí primárně mezi mužské domény. Že je takovému přesvědčení potřeba nadobro udělat přítrž, dokázaly letos právě české hokejistky. Hokej je oficiální součástí ZOH od roku 1924, ženské týmy se ale poprvé představily až ve slavném Naganu v roce 1998. A trvalo dalších 24 let, než na led nastoupila také česká formace. O to větší zájem si ale parta okolo kapitánky a letošní vlajkonošky Aleny Mills vysloužila.

Češky vyrazily do Pekingu s poměrně velkými ambicemi, které byly znát i přes jinak střízlivé odpovědi do médií. Bohužel prvotní euforii z výher zhatila nečekaná prohra s černou ovcí turnaje – Dánkami. Sny o úspěchu na první olympiádě poté definitivně pohasly ve čtvrtfinálovém zápase proti favorizovaným Američankám. I přesto český ženský tým ukázal, že ani adeptkám na zlato nedají výhru zadarmo.

Nezbývá tedy než se těšit a doufat, že letošní česká účast nebyla poslední. A že spíše než brzký odjezd je potřeba oslavovat počátek nové hokejové éry, v níž konečně budou doceněny také vstřelené branky.

České hokejistky na ZOH v Pekingu
České hokejistky na ZOH v Pekingu | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 6

Absolutní královny

Bilance České republiky v polovině ZOH 2022 činí dvě medaile – jednu zlatou, jednu bronzovou. A jejich majitelkami jsou rychlobruslařská legenda Martina Sáblíková a snowboardistka a lyžařka v jedné osobě Ester Ledecká. Bez této dvojice by jednoduše výčet ženských úspěchů nebyl kompletní.

Obojživelnice Ester si podmanila celý svět svou účastí na ZOH v Koreji v roce 2018, kde vybojovala zlato jak ve snowboardovém paralelním slalomu, v němž dominuje už mnoho let, tak v lyžařském super-G. Z Ledecké se v ten moment stal fenomén, který stvrzuje mimo jiné titul jediné ženy, která na OH získala dvě zlaté medaile ze dvou odlišných sportů.

Bylo jasné, že tlak na tuto neskutečnou sportovkyni bude i v Číně obrovský. A přestože obhajoba zlata v super-G nevyšla (od medaile Ester dělilo 13 setin sekundy!), ve snowboardu nenašla přemožitelku, a stala se tak další českou trojnásobnou olympijskou vítězkou.

Ester Ledecká
Ester Ledecká | Zdroj: Profimedia.cz

Stejné zlaté skóre má také jedna z nejúspěšnějších sportovkyň historie Martina Sáblíková, která před pár dny v Pekingu do své olympijské sbírky přidala bronzovou medaili na své oblíbené 5000m trati. Touto bilancí z OH se navíc Sáblíková zařadila po bok Jana Železného coby nejúspěšnější olympionička české historie. Na posledních čtyřech zimních olympijských hrách posbírala celkem sedm cenných kovů.

A přestože se Martina nechala slyšet, že letošní bronz má pro ni cenu zlata, je jasné, že i kdyby již nikdy nezískala jediný titul, fanoušci po celém světě ani sportovní historie na ni nezapomenou.

Martina Sábliková
Martina Sábliková | Zdroj: Profimedia.cz