Dnes to bude podle mě

Dnes to bude podle mě Zdroj: iStock.com

Ustupujete ostatním, aby vás měli rádi? Jak poznat, kdy říct dost?

Chcete se zalíbit všem, být hodná holka, máma, partnerka, kamarádka. A tak dáváte raději přednost návrhům druhých a sebe odsouváte na druhou kolej. Co se konečně probudit a žít život, který chcete vy? 

Raději byste se válela na dovolené u moře a konečně měla klid, jenže partner chce akční dovolenou plnou zdolávání překážek. Kam na konec jedete? Zlaté sandály necháváte spát v botníku a šněrujete pohorky. Máte strach, že když neustoupíte, tak váš harmonický vztah dostane trhlinu? Tak moc toužíte slyšet, ty jsi skvělá, báječná a obětavá.

A partner není zdaleka jediný, komu chcete vyhovět. Obětujete se dětem, rodičům, kamarádkám a žijete jejich život. Protože pak vás mají rádi i ostatní. Ale co vy? Kde je vaše radost? Naplnění? I ta největší lidumilka, která myslela jen na dobro druhých, Matka Tereza, se netajila tím, že než šla sloužit lidem, umyla se, najedla, čistě oblékla a strávila chvíli sama se sebou.

Nenabádáme vás, abyste přestala myslet na druhé. Jen se ujistěte, že občas myslíte i sama na sebe. Jak říká Martina Brandová, autorka workshopů Hodnamrcha.cz, je důležité rozlišovat službu lidem jako poslání a službu lidem, partnerovi, dětem, šéfovi, jako oběť. Jak poznat, kdy je toho moc a co s tím?

Prospěšné ústupky

„Nejdůležitější je být si za každých okolností vědom, co to vlastně znamená být zdravým dospělým. Je to stav, který se učíme až během života a zraje s věkem. Opravdová dospělost je potom charakterizovaná znalostí svých potřeb a hranic a láskyplnou péčí o ně,“ říká Alžběta Protivanská, psychoterapeutka a lektorka.

A součástí toho je i schopnost si uvědomit, zda i poté, co ustoupíme, to budeme pořád "my". Jestliže cítíme, že i poté budou naše potřeby naplněny a hranice nenarušeny, můžeme být velmi svobodní i v ustupování.

A když naopak cítíte, že ústupek vám nepřinese vůbec nic, trvejte na svém. V případě dovolené třeba alespoň na pár dní. A pokud vás pronásledují pocity, že jste sobecká, nepoddávejte se jim. Tím, že trváte na svém ukazujete svému okolí, že víte, co je pro vás dobré a že jentak nedovolíte lidem okolo formovat váš život. Získáváte si respekt a nastolujete pravidla. Vždy se ptejte sama sebe, zda je to ve prospěch váš i ostatních. Pokud není odpověď Ano na obojí, pak si svoje rozhodnutí rozmyslete.

Abyste se al naučila rozhodovat ve svůj prospěch, musíte před tím zvládnout toto.

Přiznat si, kdy nejčastěji ustupujete a proč. Šéfovi? Protože máte strach o své místo či status nejoblíbenější kolegyně? Jak často se taková situace opakuje. Kolikrát za den nemáte čas se najíst a napít, jen abyste splnila vše, co si ostatní přejí?

Sepsat si situace, kdy jste se cítila nepříjemně a mohl za to právě váš ústupek, který jste v sobě uzavřela slovy „Ale vždyť to neva, to bude v pohodě, příště to bude jiné.“ Sepište si seznam nepříjemných situací, které se vám díky tomu opakují.

Vybrat si jednu nejčastější situaci a s tou začít. Zkuste použít slova jako „Nezlob se, dnes nemám čas; bohužel, nemám peníze; dnes to nepůjde… Co se stane? Zažijete pocit svobody a úlevy, možná se na vás bude na chvíli kolega mračit, možná zůstane stát s pusou do kořán a uvědomí si, že si s vámi nemůže dělat, co chce. Vy i vaše okolí začne vidět před sebou zdravě sebevědomou ženu, která ví, co chce a nechce.