Jak to mám rozhodnout?

Jak to mám rozhodnout? Zdroj: iStock.com

Jak se naučit dobře rozhodovat?

Během života musíte dělat mnoho rozhodnutí. Triviální, ale i ty zásadní. Můžete jimi ovlivnit svůj život, ale i lidí kolem sebe. A možná proto se vám do nich často nechce. Váháte, odkládáte a bojíte se chyb. Konečné rozhodnutí je na vás, ale můžete se naučit k němu přistupovat lépe a učinit lepší verdikt.

Rozhodnutí odkládáte, protože už jste se několikrát spálila a chybami se učit už poněkolikáté nechcete. Co se naučit rozhodovat? Jestli si koupit modré, nebo červené šaty zvládnete, avšak na ta závažnější použijte následující tipy.

Popište problém

Než budete mocT učinit dobré rozhodnutí, musíte umět jasně popsat problém či situaci. Vyhnete se tak přemýšlení o věcech s ním nesouvisejících a můžete rovnou zaměřit svou pozornost na podstatné věci. Použijte k formulaci věty typu: „Rozhodnutí, které musím udělat, je…“

Měla byste se také ptát, proč máte potřebu učinit toto rozhodnutí. Jaká je vaše motivace? To vám pomůže pochopit akce, které se chystáte podniknout. Možná jste se rozhodla koupit nové auto. Kupujete auto, protože potřebujete nové auto? Chcete nové auto, protože jeden z vašich přátel si zrovna jedno nové koupil? Pochopení vaší motivace vám může pomoci vyhnout se špatným rozhodnutím.

Zabývejte se svými emocemi

Vaše emoce mají velký vliv na rozhodnutí, která učiníte. Jistě, co cítíte, je důležité, avšak dobré rozhodování je kombinací vašich emocí a racionality. Měla byste se zabývat pouze těmi emocemi, které přímo souvisejí s daným rozhodnutím. Řekl vám někdo špatné zprávy těsně před odchodem do práce nebo do školy? Tak je velmi pravděpodobné, ba jisté, že tyto negativní emoce vás ovlivňují. Pokud jste si toho vědoma, je dobré se na chvilku uklidnit a připomenout si, že se musíte soustředit na váš úkol.

Sbírejte informace

K rozhodnutí potřebujete informace. Ale nezahlťte se jimi. Sbírejte opravdu ty důležité a s přímým vlivem na rozhodnutí. „Podstatou věci je mít skutečně relevantní podklady, v případě pracovních projektů ty ekonomické, často se opírající o základní SWOT analýzu, a další doplňující. V osobním životě je dobré odstranit ze svým myšlenek negativa, balast a řešit vše s rozvahou,“ doporučuje Miroslav Sanytrák, kouč a poradce SANCO.

Možná si budete chtít vytvořit seznam všech věcí či položek pro a proti. Někdy jsou takové seznamy vyčerpávající a přemýšlíte o nich moc dlouho. Dejte si pauzu, zklidněte mysl a pusťte do ní svěží vítr. Postačí 15 minut. Zajděte si na procházku, připravte si svačinu nebo se na chvilku začtěte do knihy.

Zvažte více možností

Udělejte si seznam všech svých možností, bez ohledu na to, jak směšné se vám zdají. Vaše podvědomí hraje důležitou roli v rozhodování. Vědci zjistili, že většina rozhodnutí, která činíme, jsou založena na naší nevědomé mysli a často se jeví jako správná. Jako součást rozhodování si procvičte i všímavost. Zhluboka se nadechněte a přemýšlejte o svém rozhodnutí, různých řešeních a výhodách a nevýhodách každé varianty.

15 minut meditace vám prospěje. Zaměřte se v ní na současný okamžik. Pokud vaše mysl začne putovat pryč, přesměrujte své myšlenky zpět na rozhodnutí, které potřebujete udělat. “Hlavní riziko analýzy je, že díky ní odhalíte realitu. Například to, že se už dlouho věnujete něčemu, co ve skutečnosti nemá význam a nebude fungovat. Třeba váš vysněný projekt. A tak se analýze raději vyhýbáme. Je až moc exaktní, tedy přesná. A my to moc dobře tušíme. Někde uvnitř,“ upozorňuje Martina Brandová, patronka projektu Zákony Bohatství?!

Vyjměte se z rozhodnutí

Je těžké učinit rozhodnutí, když jste do situace zapojena, a tak zkuste předstírat, že je to rozhodnutí vašeho přítele, který k vám přišel pro radu. Často dáváme našim přátelům jiné rady, než si dáváme sami. To vám pomůže vidět vaše rozhodnutí z různých hledisek. Pokud se rozhodujete o tom, zda zůstat ve vztahu, předstírejte, že je to vztah vašeho přítele, a přemýšlejte o způsobech, jak by on mohl vyřešit některé problémy a jaké různé výsledky by mohly vyjít. Použití vnější perspektivy také pomůže udržet vaše emoce pod kontrolou.

Zvažte rizika a přínosy

Měla byste si vytvořit seznam pozitivních a negativních věcí, které se mohou objevit v důsledku vašeho rozhodnutí. Stejně tak přemýšlejte o tom, kdo jiný může být ovlivněn vaším rozhodnutím, které učiníte. Pamatujte, že každé rozhodnutí má klady a zápory, a tak se rozhodujte pro tu věc, ve které dobré věci převažují nad špatnými. Žádné rozhodnutí, které učiníte, nebude dokonalé. Jsou takové tři oblasti, kterým byste se měla věnovat a zvážit jejich vzájemný poměr. Kolik peněz mi to přinese a o kolik případně přijdu? Kolik zkušeností díky tomu získám a jaké? Kolik času mi to zabere/ušetří? Každé nové auto, nová práce, muž, dovolená budou mít nějaké mouchy. Možná také zvažte, jestli je rozhodnutí opravdu potřeba. To, že se nerozhodnete vůbec, je také rozhodnutí samo o sobě.