Petra Dvořáková: Dědina

Petra Dvořáková: Dědina Zdroj: red

Lidmila Kábrtová: Místa ve tmě
Alena Mornštajnová: Tiché roky
Mám se smát, nebo brečet?
Probudím se na Šibuji, 241 Kč, Knihy Dobrovský
Houbařka, 269 Kč, Kosmas
8
Fotogalerie

Začtěte se: Nejzajímavější české současné spisovatelky a knihy, co nás baví

Květen je měsíc lásky, a tak se pojďme podívat, jak vypadají láska a vztahy v knihách současných českých autorek. Skvělých knížek se totiž v poslední době vyrojilo více a my vám doporučujeme ty, které opravdu stojí za to. Pobaví, dojmou a zavedou vás na místa, kde jste s největší pravděpodobností fakt nebyli. Co si rozhodně přečtěte?

Alena Mornštajnová: Tiché roky

Alena Mornštajnová: Tiché roky
Alena Mornštajnová: Tiché roky | Zdroj: red

Na knihu Aleny Mornštajnové jsme čekali dlouho a konečně je to tady. Tiché roky vyprávějí příběh očima tiché dívky Bohdany a jejího otce Svatopluka. Jak můžeme tušit podle názvu, kniha je hodně o komunikaci, o síle slova, ale hlavně o tom, jak moc se může stát i ve chvíli, kdy slova chybějí.

Stejně jako ve svých předchozích knihách dokáže i tady spisovatelka vykreslit postavu tak, že jí vlastně rozumíte, i když vám to ještě před pár stránkami přišlo skoro nemožné.

Lidmila Kábrtová: Místa ve tmě

Lidmila Kábrtová: Místa ve tmě
Lidmila Kábrtová: Místa ve tmě | Zdroj: red

Nová kniha Lidmily Kábrtové zastihuje hrdinky jednotlivých povídek v ne úplně záviděníhodných životních situacích. Většina z nich se nachází ve fázi, kdy si musí odpovědět na spoustu otázek týkajících se svých vztahů: Opravdu takhle jsem to chtěla? Mám to změnit? Mám to řešit? Někteří protagonisté se navíc objeví i v jiných povídkách, kde sice sehrají roli epizodní, ta ovšem dokreslí nebo i více ozřejmí to, co už víme nebo tušíme.

Petra Dvořáková: Dědina

Petra Dvořáková: Dědina
Petra Dvořáková: Dědina | Zdroj: red

Život spojený s půdou, s hospodařením, s tradicí, to je Dědina. Příběhy z vesnice, kdy si každý vidí do talíře, a přece zůstává spousta tajemství nebo nevyřčených věcí, které ovlivňují životy jednotlivců i rodin. Vyprávění o životě svérázných postaviček rozhodně nenudí: Pro ty, co se na podobné vesnici narodili, skvělá vzpomínka na dětství a pro nás z města super pohled do duše těch, kteří to od narození měli jinak.

Anna Cima: Probudím se na Šibuji

Probudím se na Šibuji, 241 Kč, Knihy Dobrovský
Probudím se na Šibuji, 241 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: archiv firem

Románový debut Anny Cimy vypráví o sedmnáctileté Janě, která se dostane do vysněného Tokia a nejraději by zde zůstala navždy. Záhy se přesvědčí o tom, jak nedozírné následky může takové přání mít. Ocitne se totiž uzavřená v magickém kruhu rušné čtvrti Šibuja. Zatímco mladší podoba Jany bloudí městem, zažívá podivuhodné situace a hledá cestu domů, čtyřiadvacetiletá Jana v Praze studuje japanologii, usiluje o stipendium do Tokia a společně se starším spolužákem si láme hlavu nad překladem japonské povídky. Osud jejího autora, donedávna zapomenutého spisovatele Kawašity, bude mít na vývoj událostí větší vliv, než by kdy obě Jany čekaly…

Pavla Horáková: Teorie podivnosti

Pavla Horáková - Teorie podivnosti. Knihy Dobrovský, 348,- Kč.
Pavla Horáková - Teorie podivnosti. Knihy Dobrovský, 348,- Kč. | Zdroj: red

Další oceněná kniha – tentokrát Magnesia Litera za prózu – a další mladá autorka. Tentokrát se na svět podívejme očima mladé vědkyně a lehce sarkastické intelektuálky, která vás bude bavit díky svým postřehům a interpretacím skutečnosti.

Pátrá po zmizelém synovi své kolegyně a přitom kolem sebe zaznamenává zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost. Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou „teorii podivnosti“, a zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí.

Viktorie Hanišová: Houbařka

Houbařka, 269 Kč, Kosmas
Houbařka, 269 Kč, Kosmas | Zdroj: archiv firem

Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním.

Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj dosavadní způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího. Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu.

Barbora Šťastná: Láska pro samouky

Láska pro samouky, 241 Kč, Knihy Dobrovský
Láska pro samouky, 241 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: archiv firem

Autorka Šťastného blogu a šéfredaktorka časopisu Moje psychologie se tentokrát pustila do románu o tom, jaké to je, když se žena ve čtyřiceti pustí do seznamování. Její hrdinka zažije pár katastrofických schůzek, poprvé v životě zjišťuje, jak vypadá seznamování přes Tinder, Facebook, Messenger a Instagram, a že trapasy online jsou stejně trapné jako ty skutečné.