.

. Zdroj: iStock.com

Témata, o kterých mluví lidé ve šťastných vztazích. Bavíte se o nich také?

Máte kolem sebe někoho, kdo žije ve šťastném vztahu už několik let? Stále září a vy se marně snažíte zjistit, jak to, že jim to tak funguje. Říkáte si, že ti určitě neřeší problémy světa, nehádají se a nemračí se na sebe. Dozajista mluví jen o šťastných a veselých věcech, aby do vztahu nevnášeli žádnou negativní energii. I na tohle jsou ale výzkumy! A možná se budete divit, o jakých tématech tito lidé opravdu hovoří!

Šťastný vztah není náhoda. Většinou jsou za ním léta dřiny. Americký psycholog s dlouholetou poradenskou praxí Jeffrey Bernstein popisuje ve své knize Why Can't You Read My Mind? návyky lidí ze šťastných vztahů. Mimo jiné i témata, která jsou každodenní součástí jejich domácích rozhovorů. O čem se lidé mající šťastné vztahy baví? Přiznávají chyby, nebo se ukazují jen v tom nejlepším světle? Řeší malichernosti, nebo vedou jen hlubokomyslné úvahy? Co je předmětem jejich konverzace?

Chyby a prohry

Silná a upřímná láska vychází z toho, že známe něčí chyby, selhání i temné stránky, a přesto se máme rádi a vážíme si sebe navzájem. Lidé, kteří jsou spolu šťastní, vyložili všechny karty na stůl před toho druhého. Nepokoušejí se hrát si na něco, co nejsou, být před partnerem jen dobří, aby na něj zapůsobili. Jsou upřímní a vědí, že když v něčem selžou, mohou o tom s druhým mluvit. Nemají strach, že v očích toho druhého klesnou a ztratí cenu.

Bláznivé nápady

Každý má bláznivé chvíle, kdy ukazuje tu nejdivočejší část svého já. Nemusí to být jen dobrodružství - třeba na motorce objet Afriku nebo postavit školu v Indii. Může to být touha koupit si starý mlýn nebo založit divadlo nebo firmu, o které víte, že bude propadák, ale něco vás prostě nutí to udělat. Bláznivé sny jsou součástí lidské přirozenosti. A není nic lepšího než mít vedle sebe osobu, která vámi za to nepohrdá.

Co se bojí říct někomu jinému

Váš partner tu není pouze pro to, aby na vás miloval jen to nejlepší. Měl by vás umět i povzbudit. Lidé ve šťastných vztazích vědí, že mohou svým partnerům říct to, co by nikomu jinému neřekli. Ať nějaké divné či špatné myšlenky, co se jim nepříjemného stalo nebo co sami v minulosti pokazili či někomu udělali.

Nevýznamné věci

Pevný vztah není vždy ten, který je vyobrazen ve filmech. Velká gesta, balkonové scény, obrovské pugety růží, muži mluvící jen o své lásce. Pevné a šťastné vztahy jsou většinou utvářeny z drobných rozhovorů, které si dlouho nepamatujete. Zajímavý článek, drobná denní situace, křiklavý billboard, nákupní novinky, zkrátka něco, co vás oba třeba rozesměje, naštve, překvapí. Jde tu zkrátka o tu radost, že jste spolu a sdílíte své emoce a postřehy. Z těchto malých rozhovorů se o sobě a druhém můžete mnoho dozvědět: Jak kdo reaguje, co se událo v jeho minulosti, jaké má zkušenosti, co se mu líbí a nelíbí.

Zprávy

Možná že neznají poslední informace o vývoji na domácí politické scéně nebo o tom, co se děje právě v této chvíli v Bílém domě. Vědí ale něco jiného. Existuje dalších 7 miliard lidí. Partneři se navzájem informují. Mluví o tom, co se děje kolem nich, daleko od nich, po ulicích a ve městech. Zůstávají zvědaví a říkají si navzájem, co je v jejich světě nového.

Výzvy a podpory

Někdo, kdo má zdravý vztah, nebude sedět s rukama v klíně, zatímco vidí, že jeho partner nedosahuje svého plného potenciálu. Pokud vás někdo miluje dost, měl by vám to říct, když se vám nedaří, když nejste dobrou dcerou nebo přítelem nebo když jste sobečtí. Podpořit vás ve zlepšování sebe samé, pomoci zdolávat výzvy a stát po boku v dobrém i zlém, to je, oč tu běží.

Proč se mají rádi

Šťastné páry si vždycky říkají, proč se navzájem milují a co je mezi nimi skvělého. Usmívají se na sebe a dávají si najevo, že oni jsou ti, kteří si zaslouží lásku.

Proč je něco rozčiluje

Být v solidním vztahu znamená být zranitelný. Nejšťastnější a nejzdravější vztahy jsou postaveny na čestnosti a důvěře a jediným způsobem, jak těchto kvalit vztahu dosáhnout, je svěřit se svým partnerům, když vás něco obtěžuje nebo rozruší. Nejsilnější páry jsou ty, které vědí, jak si sednout a mluvit spolu, když je něco rozhodí nebo je porušena rovnováha ve vztahu. Hněvají se, vztekají, ventilují napětí a neklid. Takže si udělejte laskavost a okopírujte šťastné páry - promluvte si se svým partnerem, když vás něco tíží.

Věci, které možná nebudou mít

Moc něco chcete. Nezáleží na tom, jestli chcete mít velkou rodinu nebo úspěšnou kariéru nebo plný duchovní život nebo krásný balkon. Je těžké něco chtít, když víte, že je pravděpodobnost, že to nebudete mít. Ale i tak se o tom nebojíte mluvit, hledáte cesty, abyste nakonec oba byli spokojení.

Cíle a touhy

Šťastné páry nehovoří jen o tom, kde by chtěly být za pět let, nebo o svých dosavadních úspěších. Bytí ve vztahu znamená nejen milování vašeho partnera za to, čím je dnes, ale znamená to milovat ho za to, kým chce být za 3 týdny, 5 let nebo 25 let. Nejšťastnější dvojice se skládají z lidí, kteří si vždycky říkají, co chtějí a jak toho hodlají dosáhnout.