Hedvábná košile, 16 800 Kč, Zuzana Kubíčková

Hedvábná košile, 16 800 Kč, Zuzana Kubíčková Zdroj: archiv značky

Kabelka psaníčko LU 3.6.3., 5750 Kč, Leather Utilities
VANDAHOOD SWEATPANTS PINK, 3900 Kč, Vanda Janda
Tmavě červená crossbody kabelka, 3190 Kč, Kara
Dvouřadý kabát PETITE, 1999 Kč, Mark&Spencer
Extra roláček, 1 140 Kč, La Femme Mimi
17
Fotogalerie

V šatníku platí princip harmonie, podobně jako Jin a Jang, říká Klára Klempířová

Jestliže vám Klára Klempířová udělá revizi šatníku, už nikdy nepronesete známou větu: „Nemám co na sebe.“ V oblasti módy působí už přes třicet let a své bohaté zkušenosti přenáší do pomoci ženám a mužům lépe se oblékat a cítit. Šanci povídat si s Klárou o módě by byl hřích nevyužít.

Vidět Kláru samotnou můžete na televizních obrazovkách anebo přímo při její práci. Již v roce 2007 založila projekt Módní ordinace, ve kterém pomáhá vytříbit styl svým zákaznicím, nabízí revizi šatníku či společné nákupy. Aby mohla své zkušenosti šířit ještě více, založila Akademii stylu a módy, kde přednáší o módě, ale také učí ženy, jak se mít rády. Jaké kousky bychom podle ní v šatníku rozhodně neměly postrádat? Proč bychom se měly o sebe starat, i když jsme celé dny doma? A proč se máme obklopovat krásou?

Klára je zakladatelkou Akademie stylu a módy
Klára je zakladatelkou Akademie stylu a módy | Zdroj: archiv Klára Klempířová

Díky své práci módní poradkyně jste viděla stovky šatníků žen. Co české ženy spojuje? Mají v šatníku více šatů, nebo kalhot?

I když je každá žena originál, v mnohém jsme stejné. Máme rády ženskost v podobě šatů a sukní, ale tempo doby nám více podsouvá kalhoty. Chtěly bychom častěji působit elegantněji, ale nemáme k tomu dostatek časových a možná ani finančních prostředků. Od roku 2007, kdy jsem založila Módní ordinaci, jsem prošla stovky skříní a šaten, a tak jsem mohla zanalyzovat, v čem jsme stejné. Tyto poznatky mě dovedly k vyhotovení manuálu, který pomáhá vylepšit styl i těm, které se s touto dovedností nenarodily, a na kurzu Pravidla stylu a módy v Akademii stylu a módy radím nejen ženám v tom, co si kupovat a do čeho se oblékat, aby jim to vždy slušelo.

Co jste ženám z šatníku nejčastěji vyřazovala?

Jednou si mě pozvala domů mladší žena, která měla plnou skříň kostýmů a svetrů od maminky. Všechno bylo ručně šité a pletené a klientka si všech kousků velmi vážila, neboť je pro ni vyráběla maminka, která tragicky zahynula. Požádala mě, abych jí šatník pomohla probrat, a tak jsem musela být pragmatická a nekompromisní. Všechno, co jí neslušelo nebo bylo nemoderní, jsme vyřadily. Nechaly jsme na památku jen jednu věc. Každý z nás má doma kousky (oděvy, doplňky, suvenýry), ke kterým má citový vztah, to ale není argument proto, že bychom je měli nosit, pokud nám nesluší. Chcete-li zachovat vzpomínku, můžete si ji uložit například v podobě fotografií. Obklopujte se jen krásnými věcmi, které vás povýší.

A co naopak často ženám v šatníku chybí?

Klasické super kvalitní nadčasové kousky. Na workshopech učím, že máme upřednostňovat kvalitu před kvantitou. Že například nemáme kupovat levné boty a kabelky z koženky, ale raději z kvalitní kůže, která stárne do krásy a časem získává patinu. Já například miluji ručně vyráběné české kabelky Markéty Folberové. V rámci nákupů své klientky vodím do butiků, kde mohou investovat do originálů. Mám moc ráda tvorbu českých návrhářů. A nádherné a nadčasové kousky najdeme vždy ve VIDDA concept store.

Trendy se stává i minimalistický šatník. Vystačíte si prý s deseti kousky. Když by to muselo být, které byste si vybrala vy?

Těch 10 kousků je spíše myšleno jako 10 tipů oděvů, které můžete mít vícekrát. Sako tmavé a světlé, malé černé, bílá trička a košile, džínové prvky a svrchníky. Takzvaný kompaktní šatník, trend udržitelné módy, může obsahovat kolem 30–40 věcí. A bez čeho se neobejdu? Bez různých šatů, sak a kalhot, bílých triček a béžových svetrů, kožené i džínové bundy v různých barvách a bez klasického baloňáku.

Vy, já i naše čtenářky máme módu rády, takže šatník jen s deseti kousky je u nás nepravděpodobný. Všechny sledujeme trendy. Které jsou dle vás v současnosti ty dominantní?

Sledovat nové trendy mě baví a je to součástí mé práce, ať se děje, co se děje. Netýkají se jen odívání, ale celkového životního stylu. Neměli bychom trendům podléhat, ale ani jimi opovrhovat, ideální je zlatá střední cesta a z ní si bereme jen to, co nám sluší a co s námi souzní. Posledních pár sezón se úplně mění silueta, důraz je na široká ramena, jako v 80. letech, ale celkový vzhled je nový. Předimenzované jsou zejména rukávy. Krátké topy v podobě svetrů a triček se kombinují s kalhotami do pasu a oblíbený je monochromatický trend, kdy je celá postava oblečená do jedné barvy nebo sladěná tón v tónu. To působí sofistikovaně.

Klára Klempířová
Klára Klempířová | Zdroj: Mocup Space

Poslední dobou jsem měla trochu pocit, že kvůli trendu oversize, unisexu a minimalismu se začíná vytrácet z módy ženskost. Tak nějak mi chyběly šaty, které jsou pro mě právě symbolem ženskosti. Co vy a šaty? Jaké byste doporučila mít v šatníku?

Na seminářích v Akademii stylu a módy vysvětluji, že i v šatníku platí princip harmonie, podobně jako Jin a Jang. Je potřeba uvědomit si, co všechno jsme my ženy převzaly z pánského šatníku a jak tyto kousky máme mixovat s ryze dámskými prvky. Šaty, které podpoří krásné sexy tvary, by měla mít v šatníku každá žena. I když všude kolem vidíme trend oversize, výhodou dnešní doby je, že můžeme nosit to, co nám sluší, a nemusíme se podřizovat žádnému diktátu. Ale pro některé postavy může být trend „oversize“ výhodný, protože schová kila navíc. A nezapomínejme na pásky, s těmi se dá čarovat!

Zelená kabelky
Zelená kabelky | Zdroj: archiv značky

Pojďme rozsvítit ponuřejší podzim a i současnou situaci. Jak nosit barvy? Co například oranžová, současná barva dýní?

Barvy nám dodávají tolik potřebnou energii. Miluji zářivé akcenty! Protože v mém a možná i vašem šatníku převládá černá a šedá, potřebuji je něčím oživit. Oranžová je nesmírně energická, je to barva ohně a solar plexu, který souvisí s naším sebevědomím, takže dokáže podpořit a rozzářit i nudný nebo starší okoukaný outfit. Stačí, když si pořídíte kabelku v oranžové nebo jiné zářivé barvě, a rázem jste originální! Já jsem například investovala do krásně zelené od české značky FOLBEUR a sklízím samé komplimenty. A víte, že peněženka má být červená, aby se nám v ní držely peníze a měli jsme hojnost?! Tak bez tohoto veselého doplňku se také už neobejdu.

Poslední dobou moc neřešíme, v čem se blýskneme na večírku či v práci, ale spíš, jak se oblékneme na doma. Jak vypadá váš domácí outfit?

To je smutná realita. Vnímám, že nám chybí příležitosti krásně se upravit, obléci, obouti do podpatků a cítit se atraktivně. Upřímně, doma jsem nejraději v županu nebo v legínách a tílku a přes to mám velký kardigan. Občas si ale ráda vezmu úpletové šaty, to když máme společnou večeři nebo když si dáváme s mým mužem večer skleničku.

Dle mě není dobré domácí outfit zcela odbýt, přeci jen žijeme s partnery, kteří nás nemusí vidět celé dny v teplácích a drdolu. Ale i pro nás samotné. Máte pár tipů na šik domácí outfity?

Máte pravdu. Sebeláska souvisí s pocitem, že se cítíte krásná, a to se vám nemůže podařit s mastnou hlavou ve vytahaných starých hadrech. Když dělám u svých klientek revize šatníku, vždycky tam najdeme šaty, které už nejsou stoprocentně reprezentativní, ale je škoda je vyhodit. Necháváme je „na doma“, na slavnostní rodinné akce, třeba na Vánoce, když se my ženy točíme kolem sporáku a je riziko, že bychom si mohly nové šaty zničit. Ale chceme být krásné.

Kam chodíte pro módní inspirace?

Sleduji dění ve světě, fashion weeky na You Tube, fashion stories v zahraničních časopisech a také samozřejmě sociální sítě. Ráda objevuji nové značky nebo takové, které jsou něčím zajímavé, nejsou zprofanované. Mám ale dar, že dokážu objevovat a nacházet zajímavé kousky všude… počínaje second handy a outlety přes běžnou konfekci až po luxusní butiky. Dlouholetá praxe mi umožňuje vyhodnotit kvalitu materiálu i střihu na první pohled, a tak pak ani nikdo nepozná, že máte levný kousek, když ho rafinovaně zkombinujete. Kombinováním se ostatně ve své praxi v Módní ordinaci zabývám nejčastěji a máme jen pozitivní ohlasy.

V akademii stylu a módy vede Klára řadu přednášek  a workshopů
V akademii stylu a módy vede Klára řadu přednášek a workshopů | Zdroj: archiv Klára Klempířová

Stále se máme v módě co učit. Vy sama jste založila Akademii stylu & módy. Na jaké workshopy se u vás můžeme těšit?

Je mi sympatické, že takto uvažujete, protože čím více toho víme, tím více víme, že nic nevíme. Vždy mě mrzí reakce typu, že kurzy a workshopy v Akademii jsou zbytečné pro ženy, které přeci vědí, co se nosí, a mají už svůj styl. Naopak učení se nás posouvá všechny. V Akademii stylu a módy se zabýváme krásou nejenom vnější, ale i tou vnitřní. Naším společným cílem je mít krásnější a kvalitnější život, skvělé vztahy jak sami k sobě, tak i k ostatním. Na workshopu Refresh stylu si osvojíte osobitý make-up s využitím vaší vlastní kosmetiky a naučíme vás, jak vyzdvihnout přednosti a schovávat nedostatky. Dozvíte se tam, jak nakupovat a do čeho se vyplatí investovat. Na kurzu Vyzařující žena, který je určen pro dámy, které jsou neodolatelné, silné a něžné zároveň, poradíme, jak elegantně dosáhnout svého, ovšem ke spokojenosti všech. A pokud hledáte v životě ten správný směr, stačí přijít na workshop Žít svůj vysněný život. Myslím si, že každá z nás občas potřebuje pomocníka, který empaticky pomůže získat nadhled nad svým životem, abychom byly šťastné a krásné, tak v podstatě i o to nám jde.

Jaké kousky jsou dle Kláry rozhodně nadčasové? A čím rozsvítit šatník? Inspirujte se ve fotogalerii. Čeští návrháři umí.

V šatníku platí princip harmonie, podobně jako Jin a Jang, říká Klára Klempířová

Hedvábná košile, 16 800 Kč, Zuzana Kubíčková
Hedvábná košile, 16 800 Kč, Zuzana Kubíčková | Zdroj: archiv značky
Kabelka psaníčko LU 3.6.3., 5750 Kč, Leather Utilities
Kabelka psaníčko LU 3.6.3., 5750 Kč, Leather Utilities | Zdroj: archiv značky
VANDAHOOD SWEATPANTS PINK, 3900 Kč, Vanda Janda
VANDAHOOD SWEATPANTS PINK, 3900 Kč, Vanda Janda | Zdroj: archiv značky
Tmavě červená crossbody kabelka, 3190 Kč, Kara
Tmavě červená crossbody kabelka, 3190 Kč, Kara | Zdroj: archiv značky
Dvouřadý kabát PETITE, 1999 Kč, Mark&Spencer
Dvouřadý kabát PETITE, 1999 Kč, Mark&Spencer | Zdroj: archiv značky
Extra roláček, 1 140 Kč, La Femme Mimi
Extra roláček, 1 140 Kč, La Femme Mimi | Zdroj: archiv značky
Klára je zakladatelkou Akademie stylu a módy
Klára je zakladatelkou Akademie stylu a módy | Zdroj: archiv Klára Klempířová
Kabelka Macaron Grand, 7 900 Kč, FOLBEUR
Kabelka Macaron Grand, 7 900 Kč, FOLBEUR | Zdroj: archiv značky
ZAVINOVACÍ MERINO SAKO IPHIS -ČERNÉ, 5500 Kč, Jana Mikešová
ZAVINOVACÍ MERINO SAKO IPHIS -ČERNÉ, 5500 Kč, Jana Mikešová | Zdroj: archiv značky
Krémové kašmírové bolero, 9 800 Kč, Kateřina Geislerová
Krémové kašmírové bolero, 9 800 Kč, Kateřina Geislerová | Zdroj: archiv značky
Módní poradkyně Klára Klempířová
Módní poradkyně Klára Klempířová | Zdroj: Mocup Space
Šípková Růženka, velikost Velikán 90 x 90, 4900 Kč, Silky Gang
Šípková Růženka, velikost Velikán 90 x 90, 4900 Kč, Silky Gang | Zdroj: archiv značky
Bundička malá křivák, 5850 Kč, Timoure et Group
Bundička malá křivák, 5850 Kč, Timoure et Group | Zdroj: archiv značky
V akademii stylu a módy vede Klára řadu přednášek  a workshopů
V akademii stylu a módy vede Klára řadu přednášek a workshopů | Zdroj: archiv Klára Klempířová
Klára Klempířová
Klára Klempířová | Zdroj: Mocup Space
Černé pouzdrové šaty, 2490 Kč, Pietro Filipi
Černé pouzdrové šaty, 2490 Kč, Pietro Filipi | Zdroj: archiv značky
Zelená kabelky
Zelená kabelky | Zdroj: archiv značky