.

. Zdroj: archiv Andrea Ungerová

.
.
.
.
5
Fotogalerie

Tipy úspěšných žen, jak efektivně pracovat s časem

Tak nějak stále nestíháte a dvacet čtyři hodin se vám zdá málo. Snažíte se uchopit svůj time management co nejlépe, ale stále to není ono. A to ještě možná nemáte děti nebo nejste na vrcholu své kariéry. Co teprve, až to nastane? Jak to dělají ty super úspěšné ženy, které mají na starosti stovky zaměstnanců a jejich diář je nacpaný schůzkami?

Ať jste na postu ředitelky nebo ne, vaše dny budou mít v obou případech vždy stejně hodin. Obě chcete stíhat práci, rodinu, mít čas pro sebe a své koníčky. A rady, jak si zorganizovat čas, aby vám na všechny zbylo, se vždy hodí. Možná opravdu nastal čas na paní na úklid, omezení času na sociálních sítích nebo místo auta jezdit do práce vlakem. Jak si organizují část tyhle úspěšné a velmi zaměstnané ženy? Inspirujte se.

„Důležité je si říct o pomoc a delegovat úkoly.“

Andrea Ungerová, ředitelka ve společnosti Hošek Motor, a.s., pobočka Mercedes Benz

.
. | Zdroj: archiv Andrea Ungerová

Práce s časem je náročná a pořád se mám co učit. Úplně přesný recept nemám, ale snažím se dělat věci efektivně. Na prvním místě je pro mě, aby bylo dobře postaráno o syna (2,5). Máme s partnerem nastavený režim, kdy se mu věnuje on a kdy já, případně s péčí pomáhá babička. Mám také paní na úklid, takže větší úklidové práce naštěstí zvládne za mě. A když přijdu domu z práce, snažím se už plně věnovat synovi. Domácí práce nebo zbytek pracovních povinnosti dělám, až když usne. Co mám dítě, všechno dělám tak nějak automaticky rychleji.

Nejdůležitější je si vše dobře zorganizovat. To se samozřejmě daří v práci mnohem lépe než doma. Důležité je si umět říct o pomoc. V práci se mi hodně osvědčilo kontrolovat e-maily jen maximálně 2x denně. Takže celý den nestrávím na e-mailu, protože to mi bere hodně času. Také deleguji některé úkoly, ale vždy dbám na důslednou kontrolu, že je práce hotová.

„Nekombinovat aktivity a naučit se říkat NE.“

Hana Třeštíková, filmová producentka a politička

.
. | Zdroj: archiv Hana Třeštíková

Bez dobré organizace času bych kombinaci politiky a filmařiny nezvládla. Naštěstí jsem disciplinovaná a organizovaná a držím se toho, co si naplánuji. Také chápu význam času – po pondělí je úterý a hodina má 60 minut. Zní to banálně, ale divili byste se, kolik lidí v mém okolí bývá překvapeno, že týden má jen sedm dní a oni nestíhají. Dlouhodobě mi pomáhá pár základních pravidel. Nekombinuji aktivity – když sedím na magistrátu, věnuji se naplno magistrátu, když jsem v produkci, věnuji se naplno filmům.

Snažím se pracovní týden plánovat v předstihu – včas si do diáře napíšu všechny pravidelné a důležité povinnosti a zároveň si vymezím časové bloky, které potřebuji pro sebe a své aktivity. S tím se pojí fakt, že jsem se musela naučit říkat ne. Když je den příliš hektický, mám jednu schůzku za druhou a někdo chce ještě něco dalšího, už umím odmítnout. Znám své limity a nechci vyhořet jen kvůli tomu, že jsem chtěla stihnout všechno.

„Trávit minimum času na sociálních sítích a nepodcenit přípravu.“

Jitka Ševčíková, lektorka emoční inteligence

.
. | Zdroj: archiv Jitka Ševčíková

Naučila jsem se delegovat věci, které nechci dělat nebo je někdo udělá lépe než já, a jsem za to ochotná zaplatit. Stručně: neuklízím, nenakupuju, neperu, nenosím věci do čistírny, nepřevlékám peřiny, nezabývám se provozními záležitostmi okolo domu. Součástí naší domácnosti je paní hospodyně, která se stará o vše potřebné, abych po příjezdu domů našla příjemně útulný čistý domov a mohla se už věnovat jen svým blízkým nebo sobě. Vím, že to není model pro každého, také jsme dlouho hledali, aby náš osobní prostor nenarušoval někdo, s kým nebudeme souznít. Současnou paní už máme více než 5 let.

S manželem 1x týdně sladíme diáře, řekneme si své harmonogramy a provozní věci v péči o dceru a naplánujeme si společný čas, sport, víkendy, dovolené, služební cesty. Využívám dvě asistentky, vše, co můžu zadat jim, zadávám. Večer si chystám přípravu na druhý den. Používám klasický diář i mobilní aplikace, provázanost telefonu s kalendářem a MS Outlook. Pro můj time management je důležité i trávení naprostého minima času na sociálních sítích a u médií, mám limit do 10 minut denně a dodržuji ho. Do Prahy jezdím vlakem, jsou to pro mne 2,5 ušetřené hodiny řízení, pracuji online ve vlaku.

„Všechno si napsat a plánovat si odpočinek.“

Lucie Vurbsová, Corporate Marketing Manager společnosti LMC

.
. | Zdroj: archiv Lucie Vurbsová

Abych vše stíhala s klidem, snažím se dodržovat jednoduchá pravidla: Vše si plánuji do online kalendáře, ať už jde o schůzky, aktivity nebo jakékoliv úkoly. Pomáhá mi to v boji s mou tendencí „držet si všechno v hlavě" a dělat věci neorganizovaně. Když si plánuji, zabere mi práce kratší dobu a dělám ji ve správný čas. Ráno si pak ještě s otevřeným kalendářem připomenu, co mě během dne čeká, a zběžně projdu maily a instant messaging aplikace, abych měla přehled, jestli nebude potřeba plány kvůli něčemu urgentnímu upravit.

Aktivity v osobním čase si snažím rozvrhnout na týden dopředu. Díky takovému plánování se mi daří využívat čas kvalitněji, protože vidím, že všechno stihnout nemůžu a musím se rozhodovat, co za to stojí a co zase ne. Sport a další koníčky, u kterých to jde, dělám před prací, abych měla volnější večery. Nedávno jsem si cíleně začala plánovat i odpočinek a hlavu si čistím meditací s aplikací Headspace, která se mi pravidelně připomíná. A učím se říkat NE.

„Sdílené kalendáře hodně věcí zorganizují za vás.“

Jarmila Brčáková, ombudsmanka Raiffeisenbank

.
. | Zdroj: archiv Jarmila Brčáková

Má práce je specifická tím, že potřebuji jak čas na soustředěné řešení určitého problému, tak musím okamžitě reagovat na aktuální akutní potřeby klientů, které nesnesou odkladu. Obvykle si ráno určím dva větší případy, na které potřebuji delší souvislý čas, a ty ten den vyřeším. V průběhu dne pak také průběžně konzultuji různé specifické situace s kolegy nebo jednám s klienty, kteří chtějí svůj podnět projednat osobně.

Snažím se důsledně rozdělit pracovní a volný čas. Pokud mám volno, vyřizuji pouze neodkladné telefonáty klientů. Jak pracovní, tak soukromý život si již nedovedu představit bez sdílených kalendářů. Díky tomu vím, bez zbytečných telefonátů, kdy má na mě čas některý z kolegů, ale velmi důsledně si tak organizuji i volný čas.

Ten mám obvykle rozplánovaný na týdny dopředu, přičemž používám různé sdílené kalendáře s rodinnými příslušníky, takže i oni vědí, kdy jdeme do divadla, kdy je naplánovaná rodinná oslava nebo kdy mohou přijít na návštěvu a kdy budu mít čas na hlídání vnoučat.