.

. Zdroj: iStock.com

Být drzá se vyplatí. Protože pak dostanete, co chcete

Máte spoustu snů a chcete dělat věci jinak, jenže jít proti proudu a přestat být hodnou holčičkou, to ne, to je moc. Co kdyby se něco nepovedlo? Jestli se však chcete v životě někam posunout, bez trochy drzosti to ale nepůjde.

Štve vás chování kolegyně, protože kvůli ní nemůžete v klidu pracovat. Jenže říci jí naplno, co vám vadí, se bojíte. Budete najednou ta protivná, nespokojená, a co když to uvidí šéf? Co když si řekne, že pro klid v kanceláři raději propustí vás?

A tak zatáhnete drápky zpět a zůstáváte v situaci, která vám sice vadí, ale vše je v klidu. Chyba. Jestli chcete v životě vítězit a žít podle svých představ, budete na to muset jinak. Inspirujte se mottem, jímž se řídí herečka Jessica Biel: „Občas člověk musí zariskovat a doufat, že to dopadne dobře.“ Možná se spálíte, ale budete mít život více ve svých rukou.

Obdivujete úspěšné ženy? Věřte, že mezi nimi nenajdete ani jednu, která by nebyla tak trochu drzá. Pokud chcete ží život podle svých představ, bude možná potřeba s tím začít. Máte strach? Jak poznáte, co si můžete dovolit a co už je moc? A nebudete z toho nakonec mít spíš špatný pocit?

Bázlivost máme v genech

Jak doporučuje ve své knize Mrcha vs. Hodná holčička Martina Brandová, vezměte si příklad z mužů: „Ženy častěji přemýšlejí komplexně, proto jsou často více bázlivé, neboť vidí v jednu chvíli všechny souvislosti. Muži jsou ale vychováváni k tomu, aby byli více odvážní a přímí.“ Že jste ale od přírody bázlivá a ani vaše maminka nebyla jiná? Nemáte drzost v genech? Ano, opatrnost je dědičná, a to zhruba ze čtyřiceti až šedesáti procent, ale ten zbytek je na vás. Proto místo, abyste se podřizovala osudu, obujte se do něj, hrdě a drze vystrčte bradu a začněte mu šéfovat.

Risk je zisk

V současné době je nejvýhodnější uvažovat a žít jako dobrodružka. Samozřejmě velké životní změny byste neměla dělat bez rozmyslu, ale pokud budete stále zvažovat pro a proti, problém se bude zvětšovat tak, že se zaleknete a raději zvolíte jistější cestu, i když risk by vám mohl přinést mnohem více štěstí. Abyste tedy v příští situaci byla víc odvážná a drze si uměla jít za svým, je potřeba mít speciální plán. Jak na něj ví Martina Brandová.

Speciální plán, jak se z hodné holky stát hodnou mrchou s drzostí a sebevědomím:

• Představte si situaci, která vás štve a chcete ji jinak.

• Napište si, jak většinou reagujete. Například: Partner se mě zeptá, zda mi nevadí, že dnes půjde zas na hokej, potřetí v týdnu. Já řeknu, že nevadí, ale ve skutečnosti mi to vadí hodně.

• Napište si seznam pěti možností, jak můžete příště reagovat. Jak můžete reagovat tak, abyste se cítila dobře a neopomíjela svoje potřeby. Nepřemýšlejte nad tím, jestli to ta druhá strana přijme, nebo ne.

• Například, až se to příště stane, neřeknete automaticky „Ne, nevadí," ale řeknete „Počkej, dej mi chvilku na rozmyšlenou, nevím, jestli mi to nevadí. Chtěla jsem dnes jít cvičit a asi mě to bude mrzet, musím si to promyslet."

• Nebo až kolegyně zase nedodělá svou práci, nesklopíte zrak, ale řeknete: „Počkej, vím, že jsem do teď vždy všechno udělala, ale bylo toho dost, dnes už ne."

Je jasné, že kdykoliv začnete podnikat něco smělého, jednat jinak, než byli lidé od vás doteď zvyklí, vrháte se do neznáma, což vás může samozřejmě stresovat. I když nevíte, jak se věci vyvinou, nejistota by vás neměla brzdit. Mít odvahu neznamená nebát se, ale umět strach zkrotit.