Dnes jako včera a zítra.

Dnes jako včera a zítra. Zdroj: iStock.com

Jak vystoupit z pracovní rutiny? Učte se nové dovednosti!

Přesně víte, co vás bude čekat, až dorazíte do práce. Na jednu stranu zůstáváte díky tomu klidná, ale na druhou se začínáte nudit. Cítíte, že tak nějak stagnujete, nic vás nepřekvapí a už pěkně dlouho jste se nic nového nenaučila. Abyste nesklouzla do situace, že svou milovanou práci budete chtít opustit, zkuste pár nápadů, jak zas do práce vnést svěží vítr.

Každý má svou komfortní zónu, místo, kde se cítí dobře, všechno zná, cítí se jistý, minimalizuje si stres, je v bezpečí a předvídá, co bude. V pracovním světě je to pozice, kterou zastáváte už nějakou řádku let. Poznala jste na své práci vše, nic už vás nepřekvapuje a pořádnou výzvu, kde se řádně zapotíte, už jste nezažila, ani nepamatujete? Pracovní den se podobá všem ostatním jako vejce vejci. Jak z toho ven? Výzkumy v oblasti psychologie práce dokazují, že můžete výrazně zvýšit svou produktivitu, kreativitu a schopnost vyrovnávat se se změnou, když vystoupíte ze své komfortní zóny a začnete dělat věci, které vám zajistí zdravou míru úzkosti. Melanie Hanif, kariérní koučka a manažerka lidských zdrojů, uvádí čtyři způsoby jednání a myšlení, díky kterým se vám to povede. Pryč s rutinou a nudou, vítáme akci.

1. Požádejte o něco nového

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak změnit svůj pracovní život, je převzít novou odpovědnost. Cílem není přidat si víc práce do vašeho již zaneprázdněného rozvrhu, ale zajistit si novou výzvu, abyste musela začít jednat a myslet jinak. Když se podílíte na nové firemní iniciativě, podniknete nový týmový projekt nebo nabídnete školení vašich spolupracovníků v novém procesu, nepomáháte jen společnosti a vašim kolegům, ale také sama sobě. Většina firem má nouzi o zaměstnance, zejména o ty iniciativní a aktivní, takže pokud zvednete ruku při poradě, že jdete do nového projektu, váš šéf bude nadšený. Nejenže další úkoly vás vyzývají k hledání nových způsobů, jak být produktivní, ale také poskytnou novou příležitost k práci s různými lidmi, procesy nebo technologiemi.

2. Zažeňte své obavy

Někdy lidé zůstávají ve své komfortní zóně, protože jim brání v tom, aby se museli zapojit do činností, ze kterých mají strach a necítí se v nich dobře. Pokud jste se vyhýbala novým pracovním příležitostem nebo změnám pracovní role, protože cítíte řadu obav, jako jsou veřejné mluvení nebo nedostatečná znalost jazyků, možná teď je čas čelit těmto obavám. Pokud vám není moc příjemné mluvit před místností plnou lidí, absolvujte kurz veřejného mluvení. Pokud se vám dostane do rukou zpráva se spoustou grafů a tabulek, ze kterých se vám točí hlava, vyhledejte online kurz o funkcích a statistice nebo požádejte o pomoc někoho ze svých blízkých či kolegů. Jakmile uděláte první kroky k vyřešení vašich obav, bude mnohem snazší je překonat.

3. Naučte se nové technologie

V tomto digitálním věku technologie ovlivňují téměř všechny aspekty pracovního života. Platformy pro video, chat a spolupráci se nadále vyvíjejí a mění způsob, jakým lidé pracují. Můžete vykročit z vaší komfortní zóny tím, že se naučíte novou technologii, která zvýší vaše dovednosti, produktivitu a pomůže vám komunikovat se svými spolupracovníky novými způsoby. Začněte s jednoduššími aplikacemi, například kalendář, synchronizace emailu atd. Bez ohledu na vaši pozici je pravděpodobné, že máte k dispozici řadu technologických nástrojů, které vám pomohou zefektivnit práci.

4. Získejte novou práci

Přemístění na novou pracovní pozici může být konečným řešením, abyste opustila pracovní zónu pohodlí. Avšak změna zaměstnání nebo přesun do nového odvětví není žádným malým rozhodnutím. Mnoho lidí zůstává v práci (a následně ve své komfortní zóně) z různých důvodů: Obávají se, že ztratí jistotu zaměstnání, jsou opatrní, nechtějí opustit své kolegy nebo se prostě obávají neznámého. Podle posledního výzkumu úřadu pro statistiku práce je průměrná délka zaměstnání 4,2 roku. Chcete-li se dostat z vaší komfortní zóny, získání nové práce může být jen závanem, který potřebujete k revitalizaci vaší kariéry a nastartování nové cesty.

Není snadné skočit do oblastí, které jsou nové a neznámé. Avšak zkušenosti, které zpochybňují vaši představu a přístup k práci, budou mít pozitivní dopad na vaše výkony a schopnost "posílit vás" v době změny a nejistoty. Ať už uděláte změny ve vaší aktuální pozici nebo přetváříte svou kariéru díky nové práci, vždy je cílem vystoupit z komfortní zóny a oživit kariéru. Hodně štěstí.