Musíme to zase probrat

Musíme to zase probrat Zdroj: iStock.com

Jak v práci efektivně komunikovat a zvládnout víc

Konečně jste se dostala do práce, je devět hodin a vy jste odhodlaná pilně pracovat a být až nadproduktivní. Jenže seznam úkolů odškrtáváte pěkně pomalu, protože neustále s někým mluvíte, a to často zbytečně. Šéf se vás donekonečna ptá na nový projekt, s kolegy projednáváte poradu, sama máte spousty dotazů k novému systému a čas běží, a zas nic hotovo. Ať jste v práci nováček nebo ostřílený pardál, zkuste zefektivnit pracovní komunikaci a zvládnete víc. Máme pro vás pár tipů.

Ve firemní kultuře, kde je čas vzácný, jsou nejcennější ti zaměstnanci, kteří nejen umí pracovat se svým časem, ale také účinně hospodaří s časem ostatních lidí. Podle Samira Goela, podnikatele a spisovatele, je důležité vytvořit si tři okruhy lidí, s nimiž máte pravidelně komunikovat: váš nový zaměstnavatel, váš týmový kolega a váš šéf. A jak to zvládnout efektivně?

1. Váš nový zaměstnavatel: Ujasněte si priority

Když jste v práci nová, nejvíce času vám utíká kvůli neustálým dotazům jak, kam, kde a u kolegova stolu jste pečená, vařená, což i jemu nemusí být příjemné, přeci jen také pracuje. Většina lidí se snaží udělat dobrý dojem, aby dokázala, že společnost udělala dobře, že je vzala. Každý nový zaměstnanec ale spíše než více informací potřebuje ujasnit si priority. Naučit se nejdůležitější věci, být o nich informován a vše ostatní přijde časem. Nechte si vysvětlit nejprve jednu věc, zkoušejte ji a poté se domluvte s kolegou, kdy se bude moci věnovat vám a vašim dotazům. Postupně pronikejte do agendy a začněte si psát úkoly (na den nebo na týden), které budou od vás vyžadovány, a zjistěte, co ještě potřebujete vědět. Eliminujete tím neustálou komunikaci s kolegou nad vašimi dotazy. Stejně tak, budete-li šéfkou, zaveďte si tento systém s vaším nováčkem.

2. Váš kolega: Komunikujte jasně a důsledně

Skončí porada a vy jdete na další s kolegy, kde předchozí téma musíte znovu rozebrat? Porady s nejasným účelem, úkoly bez jasného směru, tím se ztrácí čas. Raději než se kolegům vyhýbat najděte způsob, jak tyto problémy s přílišnou komunikací vyřešit. Při prezentaci či poradě nemáte čas si s kolegou o daném problému pohovořit, protože během prezentace většina lidí zpracovává nové informace a s tématem, projektem či problémem se seznamuje. Mnohem lepší, dle kariérních poradců, je zasílat prezentace předem, aby si je každý mohl pročíst a připravit si otázky, které pak funkčně budete během porady probírat, a tím se vyhnete poporadním schůzkám a záplavě nekončících emailů. Zkuste to navrhnout šéfovi nebo ostatním kolegům, kteří prezentaci připravují. Uvidíte, že to uvítají.

Ze zkušeností poradců, kteří tento systém ve firmách zavedli, vyplývá, že lidi jsou více motivováni se na poradu připravit, což vede k lepšímu a cílenějšímu jednání. „Někdy jsem dokonce zjistil, že není potřeba dalších poporadních schůzek, protože všichni ví, co dělat, neboť se dostatečně o téma předem zajímali,“ říká Samuel Goel.

3. Váš manažer: Ponechat vlastní způsob práce

Čím je člověk na vyšší pozici, tím víc má pocit, že musí vše kontrolovat, o všem vědět, a to i o malých krocích, které podřízení činí. A co je důsledkem? Pěkně vystresovaný šéf, který nenechá nikoho v klidu pracovat. Šéf by měl být schopen vám něco předat a nechat projekt na vás, dokud nebude potřeba podpisu nebo konečné schvalovací fáze. Zkuste mu to navrhnout. Začněte menšími projekty, plňte je svědomitě a on brzy zjistí, že i ty důležitější úkoly může nechat ve vaší režii. Nejenže jemu i sobě ušetříte čas, ale také si dopřejete dostatečně potřebný duševní prostor a úlevu, abyste mohli soustředit svou energii tam, kde je potřeba. To vyžaduje důvěru, což je klíčem k získání svobody při nastavování vlastního rozvrhu a hranic.

Zkuste to, je totiž nejvyšší čas organizovat si funkčně čas. Kdo si to žádá? Vaše duševní zdraví, partner, a hlavně vy sama.