Ivanka Trump

Ivanka Trump Zdroj: Shutterstock.com

Jak být úspěšná podle Ivanky Trump: Poslouchejte své vášně

Která z nás netouží po úspěchu? Všechny, ale u každé má jinou podobu. Jedna chce mít svou firmu, druhá mít dobře vychované děti a třetí touží napsat svou vlastní knihu. Už dávno neplatí, že úspěch je pro každého to samé, třeba hodně peněz. A jak říká Ivanka Trump ve své nové knize, proto je potřeba přepsat pravidla úspěchu. 

Že je úspěšnou ženou, není pochyb. Dcera prezidenta Spojených států amerických, podnikatelka, maminka tří dětí mající svou vlastní značku oblečení a neplacená poradkyně Bílého domu. Možná žije ve zcela jiných sférách, ale úspěch přeje každé ženě a moc dobře ví, že cestu k úspěchu mají obtížnější, už jen tím, že se stávají maminkami a snaží se skloubit pracovní a osobní život. Proto prostřednictvím svých webových stránek a hnutí Women Who Work podporuje ostatní ženy a poskytuje jim oporu. Stejně tak jako ve své nové knize Přepišme pravidla úspěchu. A jaká k němu vede cesta?

„Odhalte své tužby, zájmy a vášně, abyste si mohla vytvořit život, který budete milovat. Oba moji rodiče věří, že když se naplno vrhnete do něčeho, co milujete, můžete dokázat velké věci. Ale pokud z toho, co děláte, nejste opravdu nadšení, vždy prohrajete s někým, kdo nadšený bude,“ říká Ivanka a inspiruje se svými rodiči.

Na vášeň klade velký důraz. A má pravdu. Obdivujete nějakou ženu? Podívejte se na její úspěch? Zeptejte se jí či si přečtěte rozhovor. Svou práci miluje, to, co dělá, dělá s nadšením, ať jsou to zdravé marmelády, blog o módě nebo vlastní firma. Což potvrzuje i Angela Bentová, zakladatelka a výkonná ředitelka projektu NewMe Accelerator: „Dělejte práci, kterou milujete. Zamyslete se nad tím, v čem jste dobří. Při jaké činnosti ani nevnímáte čas? To je vaše vášeň. V té chvíli přestáváte pracovat a zkrátka žijete po svém.“

Zkoumejte své zájmy

Jenže pro mnohé lidi je obtížné životní vášeň odhalit. Dělají práce, které je baví v rámci možností, a proto na úspěch, ten opravdový úspěch marně čekají a stále se ptají, kde je, vždyť přeci dřou jako koně. „Jednou z největších chyb, jaké lidi dělají, je, že se snaží do zájmu nutit,“ říká Jeff Bezos, zakladatel a výkonný ředitel Amazonu, s jehož slovy se Ivanka Trump ztotožňuje. Proto chcete-li být úspěšná, je nutné si definovat svá vlastní pravidla, podle svých podmínek, tužeb a vášní a pak se touto cestou vydat. A jak své vášně rozvíjet? Podle Ivanky jednoduše.

Zeptejte se sama sebe, nad čím ráda přemýšlíte. Na čem vám nejvíc záleží. Jak ráda trávíte svůj čas? Co nemůžete vystát? Jakmile budete mít obecný směr, hledejte lidi, kteří vaše vášně sdílí, ptejte se zkoumejte a najděte si mentora. Milujete fotografování? Přihlaste se na kurz, zapište se do komunity stejně nadšených, požádejte zkušeného fotografa o vedení a rozvíjejte své znalosti, kvalifikaci a hlavně sebevědomí v této oblasti.“ Všechno to zabere čas déle, než si většina lidí představuje. Musíte dělat to, co opravdu milujete, ale nesmíte se jen zamilovat, musíte to milovat pořád,“ zdůrazňuje Ivanka.

Návrat do dětství

Velmi dobrou cestou, jak objevit své opravdové zájmy a tužby, je návrat do dětství, do vzpomínek na rané aktivity, které vás těšily, na co nebo s čím jste si hrála. „Jako malá jsem si hrála se stavebnicemi,“ vzpomíná Ivanka. „A s nákladními autíčky, se vším, co mělo co dělat s kopáním nebo stavěním. Válela jsem se v hlíně a připravovala půdu pro výstavbu. Když jsem byla trochu starší, často jsem doprovázela svého otce na stavbu. Už dlouho před vystudováním jsem byla odhodlaná stát se developerkou a mým hlavním oborem byly a jsou nemovitosti. A i když mi zavolala Anna Wintour, abych pracovala pro Vogue a měla pro mnohé práci snů, dala jsem přednost nemovitostem.“

Spousta z nás má to štěstí, že si pamatuje, co jsme jako děti milovali a mnozí z nás těchto vášní využili a proměnili je v úspěšný profesní život. Co si na to zase rychle vzpomenout? Možná právě tudy vede cesta k úspěchu. Já jsem své dětské vášně v podobě hraní na školu s plyšáky s exotickými jmény a následným zapisováním, co jsme kdy, kde dělali a vydáváním jako povídky proměnila ve své povolání. Učím a píšu a jsem spokojená. Co vy?