Sice se nudím, ale budu zdravá

Sice se nudím, ale budu zdravá Zdroj: iStock.com

Sice se nudím, ale budu zdravá
2
Fotogalerie

5 důvodů, proč je zdravé se nudit

Máte léto naplánované do minuty, během dne se ani nezastavíte, a když máte volnou chvilku, automatiky sáhnete po mobilu, abyste zjistili, co je nového? Co trochu zabrzdit a nic nedělat. Že je to nuda? No, o tu jde. Během nudy toho totiž pro svou mysl a tělo uděláte mnohem víc.

Díky možnosti být neustále on-line a sledovat veškeré novinky jsme neustále v režimu „GO“ a náš mozek nemá čas odpočívat. To vede k negativním zdravotním problémům, jako jsou vyšší úroveň stresu, neschopnost koncentrace, ztráta kreativity a závislost na technologiích.

Jaké je řešení? Stará dobrá nuda. Pauza od technologií je vlastně jednou z nejlepších věcí, které můžete pro své zdraví udělat. Jestliže jste doteď byli zvyklí být neustále na příjmu, možná během detoxu v první chvíli nepocítíte nic zvláštního, maximálně klid na duši, ale po nějaké době se začnou dít věci. Stanete se produktivnější, kreativnější, šťastnější a řešení problémů vám půjde snadněji. A přitom vás to nebude stát žádné velké úsilí. Prostě jen chvíli sněte, lelkujte, koukejte do blba.

1. Zvítězíte nad závislostí

Závislost na mobilech existuje a není to nic skvělého. Virtuální svět nás sice umí zabavit, ale často také vyvolává úzkost, naštvanost, pocit méněcennosti a odvrací nás od skutečných lidí kolem. Stálá bezduchá stimulace není zdravá a často souvisí s depresemi, zhoršujícími se studijními výsledky a špatným spánkem.

Takže až budete mít příště volných pět minut, hodinku či den, schovejte mobil a zkuste trávit čas staromódním způsobem. Zkuste si jen tak něco čmárat, dívat se kolem sebe, sedět, ležet, snít a žít. „Ukažte mozku, jak chutná reálný život, on se vám odmění reálnými dobrými pocity. Srdíčka nebo palečky nikdy nevedou k prožitku opravdového mezilidského kontaktu,“ připomíná psycholožka Alžběta Protivanská.

2. Budete kreativnější

Místo toho, abyste považovali nudu za ztráta času, zkuste se na ni podívat jako na nezbytný odpočinek pro váš mozek, který zanechá mysl svěží a mladistvou. Nuda dává vaší mysli pauzu od neustálé stimulace a umožňuje lépe přijímat nové věci a myšlenky. Vědecké výzkumy z Georgia Institut of Technology zjistily, že nuda prohlubuje denní snění, při kterém si mysl jen tak bloudí a na nic se nezaměřuje, avšak i tak tím posiluje asociativní myšlení a kreativitu. Kolikrát už se vám stalo během povalování na gauči, že jste najednou vyskočili s nový nápadem v hlavě? Takže pokud chcete být víc kreativní, nuďte se.

3. Objevíte nové věci

Víte, kolik času, energie a prostoru v mozku získáte, když se přestanete snažit naplnit každý okamžik svého času bezduchými aktivitami? Během surfování po Instagramu toho moc nezískáte, raději proto nudu využijte k vyzkoušení něčeho nového. Anebo se zkuste dívat na staré známe věci novýma očima. Procházejte se jen tak po známé trase a za chvíli si všimnete věcí, o které jste doposud nezavadili pohledem. Nebo jen seďte doma a prohlížejte si svůj byt. Možná vás najednou napadne, jak ho zútulnit, jak konečně zaplnit to prázdné místo.

4. Naučíte se soustředit „tady a teď“

Nedělat nic je podstatou všímavosti, při které se soustředíte na přítomný okamžik. Zařaďte víc takových chvil do vašeho denního koloběhu a budete odměněni lepším spánkem, emocionální stabilitou, úspěchem při hubnutí a prodloužíte si život, neboť je vědecky ověřeno, že čas, kdy se nudíte, vnímáte jako výrazně delší než ten naplněný aktivitou.

5. Zbavíte se stresu

Časté používání mobilních telefonů a technologií je spojeno se stresem, depresí a únavou nejen u mladých lidí. Nové věci jsou během několika minut staré a my bažíme po nových či zažíváme pocit, že nic nestíháme. Přestáváme být schopni vnímat a dělat pomalé činnosti. Nepřetržité krmení našeho mozku rychlými a neustále se měnícími stimulacemi nám nedovoluje si odpočinout. A stres je na světě. Chcete-li dát tedy sbohem stresu a roztěkanosti, nechtějte zaplnit každou minutu něčím. Nechte je klidně plynout, není to ztráta času.