Moje nejlevnější dovolená plná odpočinku

Moje nejlevnější dovolená plná odpočinku Zdroj: iStock.com

Jak stylově relaxovat a neutratit ani korunu

Každý měsíc chodit na masáže, co druhý měsíc zajet na krátkou dovolenou, ideálně do zahraničí, do kina každý víkend. Dodržovat odpočinkové aktivity se pěkně prodraží. Naštěstí, chcete-li si opravdu odpočinout, nemusí vás to stát ani korunu. Co vyzkoušet levné, ale o to účinnější varianty odpočinku.

Každý z nás potřebuje vypnout, načerpat energii a chvíli na nic nemyslet. Životní kolotoč aktivit, úkolů, co musím, mám, chci, nechci udělat je nutné doplnit o chvíle regenerace. A dle instagramových postů hemžících se fotkami z dovolené, rituálů krásy, barevných večeří ve stylových podnicích máte pocit, že bez pláže, kina či výletu do jiného města to nejde. Ale jde a nic to nestojí. A navíc si tyto odpočinkové aktivity můžete dopřát každý den. Nečekat, neplatit a cítit se lépe raz dva.

Nezamačkávejte budík a vstaňte hned

Více aktivnější se budete cítit, když vstanete na první zazvonění. Žádné oddalování budíku, že chcete ještě spát a odpočívat. Kdo zná posouvání, dá jistě za pravdu, že po třetím oddálení je člověk ještě unavenější a navíc podrážděný. Odpočatější a víc nabiti energií budete, když vstanete hned.

Posaďte se do sprchy

Ano, čtete to správně. Mnohé studie naznačují, že posezení ve sprše vám pomůže uvolnit tělo a oživit mysl. Neboť kapky vody, které vám budou stékat po hlavě, uklidňují. Znáte jistě ty filmové scény, kdy nešťastná dívka pláče ve sprše? Voda ji uklidňuje a pomáhá odplavit slzy.

Udělejte si vlastní domácí kávu

I kdyby káva Starbucks dělala zázraky, bude vaše vlastní doma uvařená, přesně podle vaší chuti, do oblíbeného hrnečku a vypitá klidně v pyžamu, tím nejlepším odpočinkovým rituálem. A navíc ušetříte. Možná nebudete mít post ze stylové kavárny, kde vám stejně ta šíleně drahá káva nechutná, ale budete spokojení s tou vaší, klidně i se třemi kostkami cukru.

Protahujte se během dne

Možná to nebude tak skvělý pocit jako po ranní józe či běhu, ale když si osvojíte pár protahovacích cviků, ať už je to Pozdrav slunci, Pět Tibeťanů nebo vaše vlastní sestava, můžete se jimi během dne dát rychle do kupy, odplavit stres a vzkřísit ztuhlé tělo. Můžete se touto energizující technikou protahovat celý den. Uvidíte, jak budete mít hned lepší náladu.

Vyhněte se snídani na cestě

Užijte si ji doma, i když se budete muset probudit o pět minut dříve. Snídaně doma nemá tolik cukru ve srovnání se snídaní podávanou venku. Cukr zvyšuje hladinu stresu a kvůli tomu se nemůžete dobře uvolnit. Užijte si ta míchaná vajíčka, ovesné kaše a talíře plné ovoce doma v klidu.

Dívejte se z okna

Když už, tak je lepší jen nesedět a nezírat na obrazovku počítače, ale strávit pár minut pohledem z okna. Nechte přirozené světlo a čerstvý vzduch, aby vám vtiskly do tváře trochu jasu.

Ukliďte si svůj stůl

Uklízený stůl a udržování čistého prostředí kolem vás dělá v mozku zázraky. Pokud je váš stůl chaotický, neuklizený, ani vy nemůžete být v klidu. Neuklízíte jen kvůli čistému domu, ale i kvůli jasné a klidné mysli.

Pijte bylinné čaje

Bylinné čaje prospívají zdraví a pomáhají vám zrelaxovat se. Heřmánkový pomáhá při uvolnění mysli, meduňkový jakbysmet. Zkuste je vyměnit za jednu z těch pěti káv, které za den potřebujete.

Po skončení pracovní doby si vyčistěte hlavu

Být chvíli sám a dostat se pryč od všeho, co jste dělali po celý den. Dokonce i pět minut strávených o samotě, chvilkovou osobní meditací, pomáhá oprostit se od stresových myšlenek.

Poslouchejte hudbu

A teď nemám na mysli depresivní písně, ale ty klasické, které jsou vaše oblíbené a vždy vám zvednou náladu a při jejichž poslouchání na nic nemyslíte, jen si je užíváte. Navíc poslech uklidňující hudby před spánkem vede k lepšímu spánku a usínání.

Zavolejte někomu, koho máte rádi

Je skvělé znovu navázat kontakt s lidmi, které jste měli rádi. Můžete také přes telefon sdílet své myšlenky s nejlepšími přáteli, a pokud jsou opravdu blízcí, vždy si udělají čas na hovor s vámi. Po rozhovoru s kamarádkou, milou bývalou kolegyní, sestrou se budete cítit klidní a uvolnění.

Dopřejte si kousek čokolády

A opravdu kousek, ne hory čokolády. Čokoláda prostě umí. Umí nás nastartovat, cítit se příjemně, vydechnout, při její chuti se zrelaxovat a být happy.