To jsme kamarádky, jo?

To jsme kamarádky, jo? Zdroj: iStock.com

10 věcí, které nejlepší přátelé nedělají. Nikdy!

Když se vás někdo zeptá, kdo je váš nejlepší přítel či přítelkyně, vybaví se vám jméno na první dobrou? Nebo váháte a přemýšlíte, kdo tím nej opravdu je? Jestli se ve svém rozhodnutí nemýlíte, si můžete ověřit, protože nejlepší přátelé nikdy nedělají... toto.

Mít v životě nejlepší přátele je pro život výhra a jedna z nejdůležitějších věcí na světě, protože oni jsou ti, se kterými sdílíte a prožíváte všechny radosti, starosti a některá důležitá tajemství. Máte-li kolem sebe hodně dobrých přátel, je někdy těžké vybrat toho opravdového. Bohužel, těch falešných přátel zažije většina z nás za život mnoho. Jak se vyvarovat kamarádského přešlapu? Jak poznat toho pravého nejlepšího přítele? Snadno. Nejlepší přátelé dodržují dle životního kouče a zakladatele portálu LifeHacks Akshaye těchto deset věcí.

Nepomlouvají

Jasně, že se někdy bavíme o někom, kdo u toho není. Nejlepší přítel o vás ale vždycky řekne to, co by klidně do očí řekl i vám. Má vás rád, ale zároveň říká, co cítí, opravdově. Nepříjemnou věc vám řekne do očí a nikdy za zády.

Neprozrazují vaše tajemství

Nejlepší přátelé nikdy neodhalí vaše tajemství bez ohledu na to, jak blízko jsou tomuto konkrétnímu jedinci. Dokáží kvůli vám ostatním lhát a tvrdit: „O tom já nic nevím.“ Pokud některý z vašich přátel nedokáže udržet vámi svěřené tajemství, nestojí za vaši důvěru.

Nehádají se s vámi

Samozřejmě máme každý své názory a nejlepší přítel se nepozná podle toho, že je má stejné. Jenže všichni víme, že je rozdíl mezi výměnou názorů a hádkou. A pokud už někdy k emotivní hádce mezi přáteli dojde, což je také běžné, nejlepší přítel s vámi kvůli rozdílným názorům nepřestane mluvit. Dokáže vás přijmout takového, jaký jste a naopak.

Poslouchají vás

Nejlepší přátelé nemusí být vynikající posluchači, ale na vás si čas najdou. Na vaše zármutky i radost, rozchody, problémy se šéfem i bláznivé sny. Nezáleží na tom, jak dlouho budete mluvit. A ještě jedna důležitá drobnost – vaši konverzaci si příště budou pamatovat. Protože při ní "nevypínají" a poslech jen nepředstírají.

Podpoří vás

Nejlepší přátelé vás budou povzbuzovat ve vašich snech. Rozhodně se od nich nedočkáte shazování vašich snů ze žárlivosti nebo za účelem vlastního prospěchu. A pokud už náhodou vyjádří obavy, pozorně poslouchejte: Rady od nejlepších přátel jsou totiž zpravidla ty nejlepší, co můžete dostat. Protože oni vás znají z mnoha stránek.

Neřeší vaši minulost

Každý z nás může mít ve své minulosti období, na které není pyšný. Vašeho přítele zajímá, jaká jste teď. Nejlepší přátelé věří, že žijí v přítomnosti, bez ohledu na to, jak byla vaše minulost divoká nebo špatná. Zkuste něco ze své ne úplně nejlepší minulosti odhalit příteli a pozorujte, jak reaguje. Jen tak zjistíte, co si myslí.

Nežárlí

Namísto přemýšlení „Proč ne já?“ jsou rádi, když se vám daří. Mají radost z vašeho pokroku, úspěchu, posunu a věří ve váš potenciál.

Nenárokují si všechen váš čas

Nepočítají, kolikrát iniciovali schůzku oni a kolikrát vy. Neřeší, kdo je na řadě, aby se ozval. Vědí, že nějaký čas to budou oni a jindy zase vy. Vědí, že jsou období, kdy se intenzívně vídat nemusíte, a nežárlí, že trávíte třeba více času s přítelem, s rodinou, s lidmi z práce.

Neberou přátelství jako samozřejmost

Vědí, že o každý vztah je potřeba pečovat. Pamatují si, kdy vás čeká něco důležitého, a ozvou se, aby zjistili, jak to dopadlo. Ptají se na vaše blízké, na vaši práci, pamatují si, kdy přibližně mají narozeniny vaše děti.

Jsou tu pro vás

Jsou připraveni pomoci v těžkých časech, i když se jim to zrovna nehodí. Rozchod, vyhazov z práce, rodinné neštěstí, vždy jsou tu a pomáhají vám se vyrovnat se situací. Podají pomocnou ruku, abyste se cítila lépe. I když se budete snažit svou bolest před nimi skrýt či hlásat „to je dobrý“, „ jo, jsem v pohodě“, a opravdu nejste, přítel to pozná a bude se snažit vám vrátit úsměv na tváři.

A co vy? Znáte jméno své nejlepší kamarádky? Splňuje tohle desatero?