Díky, vážím si tě

Díky, vážím si tě Zdroj: iStock.com

Chcete mít fungující vztahy s rodinou a partnerem? Naučte se děkovat

Jsou pro vás dobré vztahy důležité? Ať je to vaše máma, partner či kolegové v práci, se všemi toužíte vycházet. Každý vztah je specifický, ale pro pohodu ve všech platí stejné pravidlo: Umět ocenit druhého a poděkovat. Jak často ve vztazích děkujete vy?

„Ocenění je čin, kterým dáváte najevo, že pro vás má člověk nějakou hodnotu. To je pro budování vztahů velmi důležité, stejně jako respekt a důvěra,“ říká vztahový kouč Z. R. Moore. Možná si říkáte, že důležité jsou činy: Nakupujete dárky, telefonujete domů, tak je jasné, že vám na lidech záleží.

Jenže vzpomeňte si, jak vám bylo, když vás šéfová na poradě veřejně ocenila a poděkovala vám! Najednou jste šla do práce s větší radostí i chutí. Stejně, když vám partner řekl, že jste báječná žena, která dokáže zorganizovat skvělé výlety, a je šťastný, že vás má. Řekli to nahlas a vy jste věděla, jakou pro ně máte cenu.

Ocenění spojené s poděkováním činí vztahy šťastné. Tam, kde ocenění vázne, vznikají problémy. Často slýchávám od svých kamarádek na mateřské, že mají pocit, že jsou inventáře v domácnosti. Nikdo neocení skvělé večeře nebo báječně zkoordinované domácí aktivity. Pak ani jim se nechce ocenit své partnery nebo ostatní členy domácnosti. Živná půda pro partnerské neshody jak dělaná. A čím déle to trvá, tím spíše hledá ocenění a porozumění jinde.

Co si dát ocenění jako výzvu nejen na tento měsíc, kdy děkujeme svým maminkám? Zde je několik dobrých důvodů, proč byste lidem, na kterých vám záleží, měla ukázat, jak se cítíte a co pro vás znamenají.

Činíte lidi šťastné a oni vám to vrátí

Většina lidí dělá ráda věci pro druhé. Dokonce ani nevyžadují nic na oplátku, stačí jim, když si toho někdo všimne. Co takhle místo kupování veledarů nebo pugétů říct párkrát týdně: "Díky!" A navíc, když někomu projevíte uznání, je pro něj snazší prokázat ho i vám.

Dáváte jim najevo, že jste vděčná

Ocenění dává druhému člověku vědět, že ho milujete. Jsou to nenahraditelně silné pozitivní pocity. A navíc, když člověk slyší uznání za to, co udělal, je to pro něj nejlepší motivací, aby se tak choval nadále.

Dáváte jim pocit respektu

Respekt je významným faktorem ve vztazích a bez něj je většina vztahů odsouzena k neúspěchu. Respekt je jedním ze základů silného partnerství. Čím více ho člověk ve vztahu cítí, tím silnější vztah bude.

Proto máte-li kolem sebe lidi, na kterých vám záleží, říkejte jim to. Alespoň jednou za rok na Den matek, při výročí vztahu, při oslavách narozenin. A ještě lépe, kdykoliv dělají úžasné věci.