Oslaďte si víkend: Vyzkoušejte mramorový dort s čokoládovou polevou!
Oslaďte si deštivý a chladný víkend lahodným dortem, který dokonale zažene špatnou náladu!
MRAMOROVÝ DORT S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
forma o 24 cm
Příprava: 1 hodina + 30 minut pečení
Suroviny: 50 g hořké čokolády, 50 g bílé čokolády, 200 g másla, 200 g krupicového cukru, 4 vejce, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 ml podmáslí, 1 lžíce kakaa
Krém: 250 g krémového sýra, 250 g mascarpone, 200 g moučkového cukru
Poleva: 10 g plátkové želatiny, 100 ml kondenzovaného mléka, 150 g krupicového cukru, 70 ml vody, 175 g hořké čokolády
Postup:
1. Ve dvou malých miskách rozpusťte obě čokolády – ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
2. Máslo a cukr utřete do pěny a poté po jednom zašlehejte vejce.
3. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a už jen krátce a zlehka spojte s tekutou částí. Poté vmíchejte i podmáslí a těsto rozdělte na dvě části. Do jedné přimíchejte kakao a hořkou čokoládu, do druhé bílou.
4. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Střídavě do ní lžící přendejte těsta. Uhlaďte povrch a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut.
5. Našlehejte krémový sýr s mascarpone a cukrem. Vychladlý korpus prokrojte na tři pláty. Promažte je krémem a poté krémem potřete i celý dort. Dejte jej do chladu, aby krém dobře ztuhl.
6. Připravte polevu. Želatinu namočte do vody a nechte 5 minut bobtnat. Přidejte kondenzované mléko, cukr a ještě 70 ml vody, vše zahřejte těsně pod bod varu a odstavte. Do misky nalámejte čokoládu a přelijte přes ni horkou směs. Asi po 5 minutách, až čokoláda povolí, rozmíchejte. Nechte 10 minut chladnout.
7. Vychladlý dort položte na mřížku a přelijte čokoládovou polevou. Povrch uhlaďte a čokoládovou polevu volně nechte stékat přes okraj.
Další skvělé recepty najdete v aktuálním květnovém čísle magazínu F.O.O.D.!
Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz
