F.O.O.D. duben

F.O.O.D. duben Zdroj: Archiv F.O.O.D

Oběd pro celou rodinu: Brazilské vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

O víkendu nás zrovna jarní počasí nečeká, a tak se potřebujeme (bez výčitek svědomí) pořádně zahřát. Pomůže nám například lahodné brazilské ragú s odlehčenými kukuřičnými knedlíčky. 

BRAZILSKÉ VEPŘOVÉ RAGÚ S KUKUŘIČNÝMI KNEDLÍČKY

4 porce

Příprava: 35 minut + 90 minut dušení + 20 minut pečení

Suroviny: 600 g vepřové krkovice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule, 2 řapíky celeru, 3 bobkové listy, 1 lžíce sušeného oregana, 5 kuliček nového koření, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 plechovka drcených rajčat, 1 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce červeného vinného octa, kůra a šťáva z 1 pomeranče, 1 červená chilli paprička, 400 g batátů, 2 červené papriky, 1 plechovka červených fazolí, hladkolistá petrželka k podávání, sůl a pepř

Knedlíčky: 80 g studeného másla, 180 g hladké mouky, 120 g polenty, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 150 g kukuřice, sůl, 1 vejce a 125 ml podmáslí

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostky asi 3 x 3 cm a orestujte je na rozpáleném oleji v hrnci se silným dnem. Poté maso vyndejte na talíř a do oleje nasypte nadrobno nakrájenou cibuli a pokrájený celer. Přidejte bobkový list s oreganem a restujte asi 5 minut. Nyní přisypte nové koření, římský kmín a koriandr, nechte je rozvonět (minutu až dvě), pak vraťte do hrnce maso. Zamíchejte.

2. Přimíchejte rajčata, kakao, cukr, ocet a pomerančovou kůru i šťávu. Přidejte i posekanou chilli papričku, zalijte 2 hrnky vody. Pod pokličkou duste 1 hodinu.

3. Batáty oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Přidejte je do hrnce s nakrájenými paprikami, dochuťte solí a pepřem, duste ještě 30 minut.

4. Asi 15 minut před koncem dušení připravte knedlíčky. Máslo s moukou promněte v prstech na drobenku. Přimíchejte polentu, prášek do pečiva, sodu a kukuřici. Osolte a přidejte vejce s podmáslím. Vše krátce vymíchejte na polotuhé těsto.

5. Troubu rozehřejte na 200 °C. Do ragú vmíchejte fazole. Z kukuřičného těsta lžící vytvořte asi 12 knedlíčků. Naskládejte je na ragú, a pokud se vám všechny nevejdou do hrnce, dejte je na pečicí papír na plech vedle. Všechno vložte do trouby a pečte už bez pokličky přibližně 20 minut. Před podáváním posypte ragú nasekanou petrželkou.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním dubnovém čísle magazínu F.O.O.D.!

F.O.O.D. duben
F.O.O.D. duben | Zdroj: Archiv F.O.O.D

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz