Vydatná čočková polévka s batáty

Vydatná čočková polévka s batáty Zdroj: Johana Střížková

Polévka za pár kaček: Vyzkoušejte čočkovou s batáty!

Dobré jídlo nemusí stát celé jmění. Chce to jen nápad a chytré plánování. 

VYDATNÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA S BATÁTY

4 porce

Příprava: 45 minut

Suroviny: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 brambory typu B, 1 batát, 1 řapík kadeřávku nebo 1 vrchní list kapusty, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička mleté červené papriky, 200 g čočky, 1,5 l zeleninového vývaru, sůl a pepř, šťáva z 1/2 až 1 citronu a tymián k podávání

Postup:

1. Cibuli nasekejte najemno, česnek na plátky. Brambory a batát na kostky, kadeřávek na proužky.

2. V hrnci rozehřejte olej a 4 minuty restujte cibuli. Přidejte plátky česneku, římský kmín, papriku a na kostky nakrájené brambory a batát. Restujte ještě 2 minuty. Poté vsypte čočku a vlijte vývar. Zamíchejte, přiveďte k varu, snižte teplotu a pod poklicí vařte do změknutí čočky, asi 20 minut.

3. Asi polovinu polévky odeberte, rozmixujte dohladka a vraťte do hrnce. Do horké polévky přidejte kadeřávek, už nevařte. Podle chuti osolte a opepřete, dochuťte citronovou šťávou a podávejte s bylinkami.

Další skvělé recepty najdete v aktuální březnovém čísle magazínu F.O.O.D.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz

food březen
food březen | Zdroj: archiv