...

... Zdroj: iStock.com

Skořice, koření pro skvělou postavu i zdraví. Zkuste naše top recepty!

Skořice je v poslední době hubnoucím hitem. Celebrity na ni nedají dopustit a milují ji i food blogeři, protože k tomu ještě navíc skvěle chutná. Jak skořici jíst, aby opravdu pomohla zhubnout?

Vůně skořice je jasně spojená se zimou: Milujeme ji ve štrúdlu, ve svařeném víně, můžeme s ní ochutit smoothie, omáčky, drůbeží nebo jehněčí maso. Kromě toho má skvělé účinky na naše zdraví. Pomáhá snad na všechno.

Skořice a zdraví

Snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení a metabolismus tuků, uklidňuje průjmy a nevolnosti a má dezinfekční a antibiotické účinky. V Asii se tradičně používá pro zahřátí těla a za tímto účelem se přidává hlavně do bylinných čajů. Je také velmi významný antioxidant, což jsou vitamíny důležité v prevenci nádorových onemocnění.

A last, but not least – skořice pomáhá rychleji spalovat kalorie. Navíc dokáže regulovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, podle některých výzkumů až o 30 %! To se hodí nejen při cukrovce, ale hlavně při hubnutí – pokud totiž udržíte krevní cukry v nějaké přijatelné hladině, budete mít menší chuť na sladké a nebudete mít brzy hlad.

Kolik skořice denně?

Samozřejmě nefunguje jako zázračný rozpouštěč uložených tuků, to je třeba zdůraznit. Pokud vás trápí kila navíc, bude na vině nejspíš váš životní styl – špatná skladba jídelníčku, málo pohybu, hladovění nebo přejídání. Více o tom, jak zhubnout, když máte navíc tři, pět, deset nebo i více kil, čtěte zde.

Jak tedy může pomoci skořice? Podle výživových poradců si jí dopřejte klidně 3 gramy denně, což je necelá kávová lžička.

Proteinové smoothie

Do mixéru dejte hrnek neslazeného mandlového mléka, 1 dávku vanilkového proteinu, 1 mražený banán, 1 lžíci tahini, 2 lžíce chia semínek, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 hrnek ledu, rozmixujte dohladka a podávejte.

Jablečný chlebíček

Troubu předehřejte na 180 °C. V mixéru dohladka rozmixujte 500 g oloupaných jablek zbavených jádřinců, 2 vejce a 2 bílky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu a 2 cm čerstvého zázvoru. V míse smíchejte 1 hrnek mletých ovesných vloček, 1 hrnek mletých mandlí, 1 hrnek kokosové mouky, 1 prášek do pečiva bez fosfátů, 1 lžičku mleté skořice a špetku muškátového oříšku a promíchejte. Přidejte směs z mixéru a vytvořte těsto, které dejte do vymazané formy na biskupský chlebíček. Pečte asi 40 minut.

Cappuccino se skořicí

Pokud si po obědě dopřejete kávu se skořicí, budete rychleji spalovat a zároveň nedostanete jen tak hlad. Vyzkoušet můžete i čaj se skořicí.

Med se skořicí

Před časem byl také hitem návod na zázračný hubnoucí nápoj se skořicí a medem. Synergie těchto dvou komponentů měla zaručit hubnutí bez práce, což pochopitelně nikdy nefunguje. Med každopádně obsahuje spoustu minerálů a o benefitech skořice byla již řeč, takže pokud vám tento nápoj bude chutnat třeba více než čaj a pokud si ho budete dopřávat v rozumné míře, proč ne.

Recept:

1 lžíce organického medu

1 čajová lžička organické skořice

1 hrnek vody

Postup:

Přiveďte vodu k varu a přelijte skořici. Nechte 15 minut marinovat a po vychladnutí do tekutiny přidejte med. Nikdy ho nedávejte do horkého, protože by se v medu zničily užitečné enzymy. Pijte půl šálku ráno na lačno a večer před spaním.

Na celulitidu

Skořice nemusí fungovat jen v jídle nebo v pití – zkuste ji třeba jako krém na celulitidu! Do běžného tělového mléka nebo kokosového oleje vmíchejte mletou skořici a trochu chilli. Pro lepší hydratační účinky můžete přidat i lžičku medu. Poté aplikujte na kritické partie krouživými pohyby a pro zlepšení účinku můžete ještě natřená místa obalit fólií. Zhruba po půl hodině důkladně smyjte. Před nanesením si raději vyzkoušejte na malém kousku pokožky, jak bude na krém reagovat.

Aktuální číslo časopisu Dieta koupíte na www.ikiosek.cz.

Tady nadejte pohled na čínský rok 2019 mistra feng-šuej Jiřího Černáka.