.

. Zdroj: red

Chilli papričky: Kdy pomohou s hubnutím a kdy už ne?

Chilli papričky se v poslední době staly jednou ze superpotravin, která má zrychlovat metabolismus a spalovat kalorie. Zároveň se ale objevila spousta článků o tom, jak celebritám popálily jícen a způsobily zdravotní obtíže. Jak je to tedy s chilli papričkami v našem jídelníčku a s jejich vlivem na hubnutí?

Typickou pikantnost chilli papriček způsobuje látka zvaná kapsaicin. A je to právě také ta, díky které má mít konzumace chilli papriček příznivý vliv na regulaci tělesné váhy. Podle některých výzkumů mohou chilli papričky opravdu zvýšit výdej energie po jídle. Mají mít také příznivý vliv na rychlejší pocit sytosti, člověku tak stačí sníst trochu méně než obvykle a nedostane brzy hlad. Papričky tedy mohou s hubnutím pomoci, je tu ale jedno velké ale!

"Na to, aby člověk jen tak zhubl a nic jiného ve svém jídelníčku nezměnil, jsou papričky krátké. Protože pokud máte nadváhu, bude na vině pravděpodobně váš životní styl," říká výživová specialistka Karolína Fourová. "Možná jste dříve držela nějaké diety a máte pomalejší metabolismus. Možná jíte vlastně málo, vaše tělo hladoví, a proto veškerou energii z potravin ukládá do tukových zásob. Anebo se málo hýbete, jíte nezdravá jídla. A s tím vám žádné drahé tablety z lékárny nepomohou," dodává Karolína.

Jak z toho ven?

Pokud opravdu uvažujete o tom, že byste chtěla shodit pár kilo, a to napořád a bez jojo efektu, zapomeňte na nějaké superpotraviny a tukožroutské polévky. Ani držet po nějakou dobu přísnou dietu s tím, že zhubnete a pak to zase pustíte, není ta správná cesta. Tím si akorát zaděláváte na jojo-efekt a zhoršení zdraví.

Nejdřív si týden poctivě piště, co a kdy jíte. Pak si zkuste vypočítat denní energetický příjem a podívejte se na vzorové dietní jídelníčky. Uděláte si představu, jak by měl váš budoucí jídelníček vypadat a kde asi děláte v jídle chyby.

Jídla musí být vyvážená: kvalitní sacharidy (tedy celozrnné pečivo nebo těstoviny), dostatek bílkovin (pokud nesportujete, měli byste přijmout 0,8–1 g bílkovin na 1 kg váhy, tedy při váze 70 kilogramů je potřeba sníst i 70 gramů bílkovin denně), zdravé tuky, ovoce nebo zelenina. Takto vyvážené jídlo vás zasytí a nerozhodí vám krevní cukr, takže nebudete mít tolik chuť na sladké.

A jak pomohou papričky?

Klidně si je podle chuti dopřejte. Uvidíte, že po pálivém obědě (za předpokladu, že dodržíte vyvážený poměr vlákniny, sacharidů a bílkovin) budete mít větší pocit sytosti a menší hlad. Dejte ale pozor, abyste jich nekonzumovala příliš. Nemusí totiž dělat dobře vašemu zažívání. Možná jste zaregistrovala varování celebrit, které se internetovému světu svěřily se strašlivým účinkem papriček na jejich zdraví. Podle odborníků jsou ty nejdramatičtější články přehnané, faktem ale je, že ty nejpálivější nám mohou způsobit žaludeční potíže, nevolnost a zvracení. A zvracení pak může podráždit jícen.