...

... Zdroj: iStock.com

7 tipů, jak se cítit šťastnější ve svém bytě

Co můžete udělat pro to, aby váš domov byl skutečně pohodovým útočištěm? Zbavujte se toho, co nepoužíváte, a chovejte se ekologicky i tam, kde vás to dosud nenapadlo. 

1. Co nepotřebujete, rozdejte

Přeplněné skříně, sklepy, komory či jiné odkládací prostory jsou zdrojem úzkosti. Zaprvé proto, že v nich nikdy nemůžete najít to, co potřebujete, zadruhé proto, že jsou plné věcí, které ve vás vyvolávají výčitky svědomí. Co třeba ten rotoped, na kterém už léta nejezdíte, anebo masážní přístroj, který jste kdysi dostali darem od tety, ale nikdy jste ho ani nezapnuli? Darujte to někomu, kdo věc ještě využije, a sami sobě darujte svobodu a trochu víc volného prostoru.

2. Obklopte se rostlinami

Víte, že lidé, kteří zahradničí, jsou podle statistik šťastnější, zdravější a žijí déle? Nemusíte se kvůli tomu plahočit na zeleninových záhonech. Do svého příbytku si ale určitě pořiďte živé rostliny v květináčích. Jejich přítomnost se mimo jiné pozitivně projeví na kvalitě vzduchu, který dýcháte. Přítomnost rostlin je také jedním ze způsobů, jak snížit stres.

3. Šetřete energii, pomůžete nejen planetě

…ale i sami sobě. Úspora energie se projeví nejen ve vaší peněžence, pozitivně se odrazí také na vaší psychice. Psychologické výzkumy prokázaly, že lidé, kteří se chovají ekologicky, jsou sebevědomější a celkově mají pocit, že svůj život mají ve svých vlastních rukou.

4. Udělejte z ložnice království svého spánku

Nedostatek spánku je jednou z hlavních příčin, proč se cítíme vyčerpaní, podráždění, nesoustředění a ve stresu. Chcete-li kvalitu spánku zlepšit, vystěhujte z ložnice pokud možno všechno, co má obrazovku nebo displej. Tedy především televizi a počítač.

5. Milujte svou knihovnu

Nemusíte hromadit všechny knihy, které jste za život přečetli. Právě naopak, ponechávejte si jenom ty, které pro vás skutečně něco znamenají. Ať se vaše knihovna nebo jen polička s knihami promění v přehlídku vašich největších imaginárních zážitků.

6. Vytvořte si místo k setkávání

Může to být gril na vašem dvorku, stolek se dvěma židlemi na balkoně nebo kuchyňský stůl – prostě místo, kde se můžete sejít s lidmi, které máte rádi, a sdílet s nimi všechno, co je pro vás důležité. Právě na těchto místech budete zažívat okamžiky vřelosti, které se později promění ve vzpomínky.

7. Hýčkejte vzpomínky

Nenechávejte si fotky z těch nejdůležitějších okamžiků svého života jen v digitální podobě ve svém telefonu. Vytiskněte si je a sdílejte je i ve skutečném světě, ať už v rámečcích na zdech, nebo třeba jen na ledničce. Buďte kurátorem vlastní galerie.

Článek najdete v květnovém čísle časopisu Moje psychologie s Erikou Stárkovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie