...

... Zdroj: iStock.com

Žijte jako na dovolené: Jak si uchovat radost a energii i po návratu domů?

Ne, nenavádíme vás, ať přestanete chodit do práce. Zkuste si ale svobodnou atmosféru dovolené přenést i do svých obyčejných dnů. V čem se můžeme na prázdninách inspirovat?

Každý den je výjimečný

Dovolená se od ostatních týdnů v roce neliší jenom tím, že nechodíme do práce a odjedeme někam mimo svoje bydliště. Tedy, to také, ale… ještě důležitější je změna našeho pocitu. Na dovolené si neříkáme, kdy už bude pátek, kdy už bude konec pracovní doby, kdy už konečně pojedeme na dovolenou. Na dovolené prostě jsme a žijeme přítomným okamžikem. Žádný den nechceme mít co nejrychleji za sebou. Naopak, každý den prožíváme jako jedinečný, protože takový skutečně je.

Chodíme ven

Na dovolené trávíme co nejvíc času pod širým nebem. Ať už jsme na pláži, na horách nebo ve městě, vnímáme svoje okolí a jsme citliví vůči změnám počasí. S úžasem sledujeme západy a východy slunce, nasáváme voňavý vzduch po dešti, rozhlížíme se po krajině. Pobyt venku v období dovolené pro nás není jenom přesun z bodu A do bodu B, užíváme si ho, dokonce i když počasí není ideální. Zavést trochu víc času pod širým nebem do svého běžného všedního dne znamená mimo jiné skvělou prevenci špatných nálad a lehčích depresí.

Chováme se „jako turisti“

Turista chodí po městě s hlavou vztyčenou nebo zakloněnou a rozhlíží se po fasádách domů, obdivuje barokní sochy, věžičky a městská panoramata. Užívá si to, nespěchá, občas se zastaví, aby se pokochal krásnou vyhlídkou. Zatímco místňák uhání stejnými ulicemi s očima přilepenýma na chodník nebo kličkuje davem s pohledem na displeji mobilu. Zkuste po svém vlastním městě občas chodit jako turista, s očima otevřenýma, a záměrně si všímat zajímavostí, které vám doposud unikaly.

Nestěžujeme si na nepohodlí

Na dovolené zažíváme daleko víc nepohodlí než v normálním životě. Po cestě tam se tísníme v autě nebo v letadle, v cílové destinaci obýváme prostor daleko menší, než je náš byt, spíme ve stanu, možná dokonce sdílíme koupelnu s cizími lidmi, snášíme horko nebo zimu, čistíme si zuby na veřejných záchodech benzinové pumpy… a na nic z toho si nestěžujeme, protože to bereme jako součást prázdninového dobrodružství. Dokonce i cestu natřískanou tramvají, kodrcající se ulicemi Lisabonu, vnímáme jako zážitek. Ale běda, pokud by to byla stejně natřískaná tramvaj u nás doma! Pokusme se tu toleranci k občasnému nepohodlí přenést i do běžného života, pokud díky tomu můžeme zažít něco nového.

Zkoušíme nové věci

Na prázdninách v cizí zemi jsme zvědaví na místní speciality, zkoušíme nová jídla i nová vína, jsme ochotni riskovat, že to bude „divné“ nebo nám to nebude chutnat. A jídlem to nekončí: klidně vyzkoušíme i nové sporty nebo někde v plážovém baru tančíme v rytmu místní kapely, přestože doma bychom si takovou hudbu ani náhodou nepustili. Zkrátka, jsme otevření novým zážitkům a zkušenostem. Když budeme s podobnou zvědavostí a otevřeností přistupovat ke světu kolem sebe i ve všedním životě, bude daleko pestřejší.

S technologiemi zacházíme trochu jinak

Jistě, i na dovolené občas vyřizujeme pracovní e-maily. Ale najdeme si na to čas maximálně dvakrát denně, nevisíme na počítači nebo mobilu permanentně mnoho hodin denně. Telefon nám na dovolené slouží především k dokumentování a sdílení zážitků. Nezaháníme s jeho pomocí nudu, protože svět okolo nás je mnohem zajímavější. Ani na dovolené se nemusíme odříznout od internetu a sociálních sítí, ale nebereme je jako náhražku skutečného života.

Jsme otevřeni improvizaci

Možná máme nějaký plán, co chceme v průběhu dovolené dělat, ale jsme ochotní tento plán operativně změnit podle počasí, podle nálady, nebo když zrovna zahlédneme nádherný útes s majákem, kde se nutně potřebujeme zastavit. Nezlobíme se, když muzeum nebo restaurace, které jsme chtěli navštívit, mají zrovna zavřeno, prostě změníme program a najdeme si jiný cíl. Bloudění v neznámé krajině vnímáme jako adrenalinový zážitek a ne jako nekonečnou otravu, případně selhání svého partnera navigátora. Změnu programu bereme jako překvapení a ta překvapení bývají často příjemná.

Mluvíme s cizími lidmi

Ochotně se dáváme do řeči s místními lidmi, i když nerozumíme jejich řeči, a domlouváme se s nimi lámanou angličtinou nebo rukama nohama. Nekritizujeme je za to, že jsou jiní než my, jejich jinakost vnímáme jakou součást místního svérázu. Nepřipadají nám „divní“, ale zajímaví a exotičtí. Jsme na ně prostě zvědaví a nesoudíme je podle jejich vzhledu nebo zvyků, které jsou jiné než naše.

Jsme smíření s chaosem

Jak vypadá vaše auto během cesty na dovolenou? Taky máte sedadla plná drobků, papírků od sušenek, ohryzků a prázdných láhví? A co prázdninové ubytování, jak to vypadá, když celá rodina v apartmánu vybalí svoje kufry a rozvěsí ručníky z pláže plné písku? O prázdninách jsme daleko tolerantnější k nepořádku. Samozřejmě chceme, aby nám i uvnitř bylo příjemně a pohodlně, ale mít uklizeno není na žebříčku priorit zas tak vysoko. K nepořádku přistupujeme mnohem pragmatičtěji a s uklízením jsme rychle hotoví. Prostě ho tolik neřešíme.

Vnímáme svoje tělo

Vítr ve vlasech, horký písek, do něhož se boří chodidla na pláži, mořská pěna dorážející na lýtka, slaná vůně oceánu a křik racků… Na dovolené jsme daleko citlivější vůči všem smyslovým vjemům a víc taky vnímáme své vlastní tělo. Když překonáme trému při prvním svléknutí do plavek, rychle se přestaneme zabývat tím, jak vypadáme, a svoje tělo bereme víc jako nástroj, který nám dokáže zprostředkovat spoustu úžasných zážitků pro všechny smysly.

Uvědomujeme si, že je to jen na chvíli

Na každé dovolené víme, že brzy skončí. A proto se každý den snažíme doopravdy vychutnat. Využíváme všechny příležitosti, které se nabízejí. Víme, že v tomto městě, na tomto tržišti, na téhle pláži nebo v těchto horách jsme možná jen jednou v životě, a tak jsme pozorní ke každému okamžiku, každému doušku prázdninového koktejlu. Ve všedním životě máme pocit, že všechno je napořád. Jenže ono není. Naše práce, koníčky, kterým se věnujeme, naše vztahy, dětství našich dětí, to všechno jednou skončí. Užívejme si je tedy stejně naplno, jako bychom ve svém životě byli na prázdninách.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

...
... | Zdroj: red