Zellweger

Zellweger

Jak šel čas na červeném koberci s Renée Zellweger?
Na premiéře filmu The Thing About Pam (2022)
Na benefičním večeru The Women's Cancer Research Fund's An Unforgettable Evening (2020)
Dáma s Oscarem – za hlavní roli ve filmu Judy (2020)
Udílení cen BAFTA v Londýně (2020)
23
Fotogalerie

Do rozpustilé Bridget má daleko. Oslavenkyně Renée Zellweger je královnou uhlazené elegance

Byť si jí lidé nejspíš navždy budou spojovat s postavou roztomile chaotické Bridget Jones, Renée Zellweger je, alespoň co se módního stylu a grácie týče, jejím pravým opakem. Dlouhodobě totiž patří k nejlépe oblékaným ženám červeného koberce. A současně jaksi nedoceněným. Pojďme si proto u příležitosti 55. narozenin připomenout její nejlepší outfity, které jsou často představují ryzí hollywoodský glamour.

Renée Zellweger, která právě dnes slaví 55. narozeniny, dosáhla ve své filmové kariéře snad všech myslitelných met. Předně je držitelkou dvou Oscarů – v roce 2004 byla oceněna za vedlejší roli ve filmu Návrat do Cold Mountain a o patnáct let později za ztvárnění slavné Judy Garland v biografickém snímku Judy. Je také držitelkou čtyř Zlatých glóbů – kromě dvou zmíněných filmů i za výkon v komedii Sestřička Betty (2001) a samozřejmě za muzikál Chicago (2003). V první dekádě nového milénia také patřila mezi to desítku nejlépe placených hereček. Současně se jí podařilo ukořistit roli ikonické a oblíbené ženské hrdinky, která se zaryla do kolektivní divácké paměti – řeč je samozřejmě o Bridget Jones, jejíž čtvrté pokračování se nyní chystá.

TIP NA VIDEO: Připomeňte si výkon Renée Zellweger ve filmu Judy

Video placeholde

Přesto, že Bridget Jones patří doslova k neodmyslitelným rolím Zellweger, pro hollywoodskou herečku bylo její ztvárnění ukázkovým protiúkolem. Předně se jako Američanka musela naučit britský přízvuk. A pak je zde samozřejmě celá kauza jejího rychlého přibírání a následného hubnutí, která na přelomu tisíciletí plnila společenské i ženské magazíny a generaci mileniálek přiměla uvěřit, že žena s váhou 62 kilo je odporně tlustá.

Optikou dneška tak na původní snímek Deník Bridget Jones (2001) hledíme ambivalentně – některé aspekty společensky zestárly (naštěstí), z komediálního hlediska jde však o nejzdařilejší a nejautentičtější film z dosavadní trilogie. Svědčí o tom i fakt, že některé hlášky a scény pronikly popkultury – třeba ta, ve které Bridget vyrazí na party v kostýmu zajíčka Playboye.

Naproti tomu její představitelku Renée Zellweger žádné trapasy ve společnosti neprovázely – ba ani ty módní. Naopak, i při pohledu na její outfity z přelomu milénia je nutno uznat, že měla vždy nadčasový styl a prozíravý přístup – zatímco dnes jsou vintage róby na červeném koberci trendem, pro Renée nejde o žádnou novinku, na kterou by musela naskakovat – už v roce 2001 vynesla na Oscary žlutou róbu Jean Dessės z 50. let.

Překvapivě konzistentní je i její styl, který jednoznačně upřednostňuje ladnou eleganci. Jak magazínu Vogue řekla stylistka Petra Flannery, která s herečkou spolupracuje od roku 2016: „Renée si potrpí na jednoduchost, ale takovou, která má zároveň hloubku.“ Druhým dechem dodává, že vyžaduje hodiny zkoušení, aby takového precizního looku docílily, nicméně Zellweger s tím nemívá problém.

Její róby bývají často custom made, tedy šité na míru, a typicky se jedná o přiléhavý nebo částečně strukturovaný střih, která herečce padne jako ulitý. Jinými slovy, romantické nabírané sukně u Renée Zellweger nehledejte. Ale ani v posledních letech populární nahé šaty.

Společně se svou stylistkou čerpají inspiraci spíše ze siluet 60. let, kdy módě kralovaly column dressuhlazené saténové róby končící u bot, jejichž kontury přirozeně obkreslovaly křivky. Flannery se snaží, aby součástí každého takového looku bylo i pár ozvláštňujících střihových detailů jako třeba jemně strukturovaný bardot výstřih. „Jde o velmi sofistikovaný způsob oblékání, který vám bude evokovat styl Jackie O.,“ přibližuje stylistka.

Z tohoto narýsovaného stylu pramení, že Zellweger nejčastěji nosí monochromatické looky, od černých a bílých přes pastelové až po barevně zářivé looky. Vzory nejsou její doménou, výjimku udělala jen na losangeleské premiéře Judy, kdy oblékla květované šaty s vlečkou Oscar de la Renta. Právě prezentace snímku, který Zellweger nakonec vynesl druhého Oscara, vyžadovala dosud nejintenzivnější spolupráci obou profesionálek.

Zajímavé bude sledovat, jakým směrem se vydají, až přijde do kin čtvrtý díl Bridget Jones. Jestli cestou tzv. method dressing, kdy stylista obléká hvězdu v duchu promovaného filmu a ústřední hrdinky (v poslední době třeba Margot Robbie na premiérách Barbie nebo Zendaya a její outfity ve stylu Duny a následně tenisového filmu Rivalové), anebo zůstanou věrny starému dobrému Hollywoodu v novém pojetí.

Nejlepší red carpet outfity Renée Zellweger najdete ve fotogalerii v úvodu článku.