...

... Zdroj: iStock.com

Udržitelnost: 5 jednoduchých tipů, jak se začít chovat odpovědněji ze dne na den

Udržitelnost už není jen záležitostí ekologických aktivistů nebo bio-kamarádek. Přemýšlet o odpovědném chování se v letošním roce stává mainstreamem. Možná i vy tak nějak tušíte, že třídit plasty je trochu málo, ale na kompostér na balkóně ještě nemáte. Přinášíme pár tipů, jak začít s odpovědným životním stylem jednoduše a ze dne na den.

Tři stovky – tolik jednorázových mikrotenových sáčků spotřebuje ročně podle statistik každý z nás. Proč se ale v samoobsluze vztekat s potrhaným (a navíc nerecyklovatelným) pytlíkem na jablka, když si můžu večer během poslouchání zpráv jako relax ušít vlastní – větší a bytelnější? Tady je pár tipů, jak začít s ekologičtějším způsobem života tak, aby vás to bavilo!

1. Bez hezké lahve ani ránu

Loňské léto bylo dlouhé a horké – pamatujete si, jestli se vám tehdy dařilo dodržovat pitný režim? Ten můj se výrazně vylepšil v momentě, kdy se mi v jednom obchodě s kávou zalíbila průhledná půllitrová lahev s růžovou zátkou. Koupila jsem si ji a od té doby bez ní nedám ránu. Stala se v podstatě součástí mých kabelek a batohu – nosím ji na výlety, třikrát týdně na trénink a někdy z ní piju dokonce i doma. Pointa? Počet v obchodě zakoupených balených vod bych od té doby napočítala na prstech jedné ruky. A něco jako pocit žízně už mé tělo nezná.

Pokračování 2 / 5

2. Otoč kelímek!

Každý rok se u nás spotřebuje přes 350 milionů jednorázových kelímků na nápoje. Tuhle statistiku se pokouším snižovat důsledným používáním pestrobarevného termohrnku, ze kterého ráno cestou na metro srkám čaj, večer si do něj nechám nalít pití v kině a odpoledne ho podávám baristům z některé ze tří oblíbených pražských kaváren. Že si kafe v hrnku vyrobeného z termoplastu nevychutnáte? Nesmysl. Jde jenom o zvyk.

Kdo nemá na každodenní nošení vlastního kelímku na kávu či vodu hlavu (svůj první termohrnek jsem zapomněla na střeše auta, kam jsem ho před tím z nějakého důvodu odložila), ten může vyzkoušet projekt Otoč kelímek. Jak funguje? Jednoduše – oproti padesátikorunové vratné záloze si půjčíte kelímek, necháte si do něj připravit nápoj a vrátíte ho v další zapojené kavárně. Nemusíte ale hned! Mapu spřízněných podniků najdete na webu https://otockelimek.cz/. Je jich už přes dvě stovky, v Praze, Brně, Ostravě nebo třeba ve Zlíně.

Pokračování 3 / 5

3. Druhý život záclon: Sáčky

Vyklízeli jsme chatu a já při tom narazila na staré nepoužívané záclony. Během poslechu večerních zpráv jsem z nich pak ušila pár sáčků, které s sebou beru na každou cestu do obchodu. Postupem času jsem přidala i pár látkových pytlíků, ve kterých uchovávám ořechy, ovesné vločky nebo nudle do polévky. Dnes mám z domácích pytlíků radost nejen já, ale i prodavačky u pokladny, které o plýtvání vším, co se v obchodech dává zadarmo, vědí své. Pravda, dvě kila brambor moje výrobky neunesou, na rajčata, mandarinky nebo pečivo však stačí bohatě.

Kdo se na šití ze záclon nebo starých látek necítí, ten si může pořídit sáčky z kompostovatelné tkaniny na bázi kukuřičného škrobu od české firmy Frusack. Látkové z biobavlny tu zase nabízí třeba holandská značka Re-Sack. Prohledejte také krabice od bot nebo skříně s oblečením – některé značky prodávají svoje zboží v látkových vacích, které se dobře dají použít právě při dalším nákupu potravin.

Pokračování 4 / 5

4. Zubní kartáček z bambusu

Až vám letos doslouží další zubní kartáček z umělé hmoty, vyzkoušejte tenhle hnědý. Rukojeť má z bambusu a štětinky z obnovitelných vláken bambusové celulózy, celý se tak jednou komplet rozloží a bude sloužit jako půdní hnojivo. Bonus: bambusový kartáček neuvolňuje ani nepřijímá pachy, což se v koupelně hodí.

Pokračování 5 / 5

5. Inspirujte se na webu

Rádi byste portfolio planetu šetřících každodenních úkonů rozšířili? Toužíte si vyrobit domácí bio čisticí prostředky nebo vám při úklidu zbyly sklenice, které byste rádi smysluplně upotřebili? Inspirujte se na internetu. Třeba Wendy z projektu Moral Fibres (http://moralfibres.co.uk/) radí, jak ze starého svetru vyrobit povlak na polštář, jak na domácí kosmetiku (včetně udržitelných obalů) anebo jak se zbavit veškerého plastu v kuchyni. Natalie alias Sustainably Chic zase na adrese https://www.sustainably-chic.com/about píše o tom, jaké značky vyznávají zásady udržitelné módy.

Další tipy můžete najít i u nás na webu v těchto článcích: