Pít, či nepít

Pít, či nepít Zdroj: iStock.com

9 negativních účinků alkoholu na naše tělo. Co nejvíc trpí?

Alkohol má vliv na vaše tělo od okamžiku, kdy vypijete první doušek. Zatímco občasná sklenka vína k večeři není důvodem k obavám, časté pití vína, piva nebo lihovin si může vybrat svou daň. A tak proto si možná „suchý únor“ raději prodlužte. Víte, jak vám alkohol ovlivňuje zdraví?

Dle statistik a výzkumů jako Česká republika zaujímáme místa v přední desítce zemí, které holdují alkoholu. Schválně, jak často si i vy dáte sklenku čehokoliv? Večer dvojku vína na uvolnění nebo aby se vám lépe pracovalo? V pátek jednu party a v sobotu posezení s přáteli za zvuku cinkotu skleniček? Každý rok se na sociálních sítích objevuje mnohem více hashtagů #suchejunor, jež je měsícem bez pití, který současně otvírá problematiku nadměrné spotřeby alkoholu.

A dle zájmu o právě vycházející bestseller Zápisník alkoholičky Michaely Duffkové, jež na stejnojmenném blogu i v knize popisuje svůj zápas s alkoholem, je vidět, že si otázku „nepiju příliš?“ pokládá stále více lidí. To, že zacloumá s vaší psychikou a vztahy je jasné, ale i tělo dostává pořádně zabrat. Jak trpí? Co je v ohrožení? Dle výzkumů publikovaných na serveru Healthline pod odbornou záštitou bostonské interní lékařky Elaine K. Luo ve shodě s dalšími odborníky má pití alkoholu vliv na tyto oblasti.

Trávicí a endokrinní žlázy

Pití příliš velkého množství alkoholu může způsobit abnormální aktivaci trávicích enzymů produkovaných slinivkou břišní. Nahromadění těchto enzymů může vést k zánětu známému jako pankreatitida. Pankreatitida se může stát dlouhodobým stavem a způsobit vážné komplikace.

Játra

Játra jsou orgán, který pomáhá rozkládat a odstraňovat škodlivé látky z vašeho těla, a to včetně alkoholu. Dlouhodobé užívání alkoholu však narušuje tento proces. Také zvyšuje riziko chronického zánětu jater a onemocnění jater. Jizvení způsobené tímto zánětem se nazývá cirhóza a tvorba jizvové tkáně ničí játra. Tím, jak se játra stále více poškozují, je těžší odstranit toxické látky z těla. Onemocnění jater bezesporu ohrožuje život a vede k hromadění toxinů a odpadu v těle. Bohužel ženy v souvislosti s alkoholem mají vyšší riziko vzniku alkoholického onemocnění jater, neboť těla žen s větší pravděpodobností absorbují více alkoholu a potřebují delší dobu na jeho zpracování a vykazují poškození jater rychleji než muži.

Hladina cukru

Slinivka pomáhá regulovat užívání inzulínu v těle a reakci na glukózu. Pokud pankreas a játra nefungují správně, riskujete nízkou hladinu cukru v krvi neboli hypoglykémii. Poškozená slinivka břišní může také zabránit tělu v produkci dostatečného množství inzulínu k využití cukru. To může vést k hyperglykémii neboli příliš velkému množství cukru v krvi. No a pokud vaše tělo nemůže zvládnout a vyrovnat hladinu cukru v krvi, můžete zaznamenat větší komplikace a nežádoucí účinky spojené s cukrovkou. Proto je důležité, aby se lidé s diabetem nebo hypoglykémií vyhnuli nadměrnému množství alkoholu.

Centrální nervový systém

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak pochopit vliv alkoholu na vaše tělo, je porozumět tomu, jak ovlivňuje váš centrální nervový systém. Nezřetelná řeč je jedním z prvních příznaků toho, že jste toho příliš vypili. Alkohol snižuje komunikaci mezi mozkem a tělem a ztěžuje koordinaci a vyvažování těla. Vzhledem k tomu, že alkohol často způsobuje větší poškození centrálního nervového systému, může dojít ke znecitlivění a mravenčení v nohou a rukou. Ještě více pak pití souvisí i s vaší myslí, neboť ztěžuje mozku vytvářet dlouhodobé vzpomínky, snižuje schopnost jasně myslet a racionálně se rozhodovat. V průběhu času při dlouhodobém pití může dojít k poškození čelního laloku, tedy oblasti mozku, která je mimo jiné zodpovědná za emoční kontrolu, krátkodobou paměť a úsudek.

Zažívací ústrojí

Souvislost mezi konzumací alkoholu a trávicím systémem nemusí být okamžitě zřetelná. Nežádoucí účinky se často objevují až po poškození. A čím více pijete, tím větší bude poškození. Pití může poškodit tkáně v zažívacím traktu a zabránit střevům trávit jídlo a vstřebávat živiny a vitamíny. Výsledkem bývá podvýživa. Už rozumíte, proč jsou všichni závislí na alkoholu tak hubení? Silné pití může také vést k plynatosti, nadýmání, pocitu plnosti v břiše, průjmu nebo bolestivé stolici. U lidí, kteří pijí příliš, nejsou vředy nebo hemoroidy nic neobvyklého.

Rakovina

Lidé, kteří konzumují příliš mnoho alkoholu, mohou být také ohroženi rakovinou. U lidí, kteří často pijí, je větší pravděpodobnost vzniku rakoviny v ústech, krku, jícnu, tlustém střevě nebo játrech. Lidé, kteří pravidelně pijí a společně s tím kouří, mají mnohem vyšší riziko rakoviny.

Oběhový systém

Alkohol může ovlivnit vaše srdce a plíce. Lidé, kteří jsou chronickými konzumenty alkoholu, mají vyšší riziko srdečních problémů než lidé, kteří nepijí a v oblasti rozdělení pohlaví mají ženy větší riziko vzniku srdečních chorob než muži, kteří pijí. Mezi komplikace oběhového systému patří vysoký krevní tlak, nepravidelný srdeční tep, ale i infarkt či mrtvice. Problémy s absorpcí vitamínů a minerálů z potravy mohou způsobit anémii, což je stav, kdy máte nízký počet červených krvinek. A jedním z největších příznaků anémie je únava.

Sexuální a reprodukční zdraví

Možná si myslíte, že pití alkoholu vám pomůže bravurně odhodit zábrany a více se v posteli odvázat. Ale realita je úplně jiná. Muži, kteří pijí příliš mnoho, mají větší pravděpodobnost erektilní dysfunkce. U žen zas silné pití může zabránit produkci pohlavních hormonů a snížit libido. Navíc ženy, které pijí příliš mnoho, mohou přestat menstruovat, čímž se vystavují riziku neplodnosti. A ty, které otěhotní a během těhotenství těžce pijí, mají vyšší riziko předčasného porodu nebo potratu. Jejich nenarozené dítě je v ohrožení, neboť bude trpět fetálním alkoholovým syndromem (FASD).

Imunitní systém

Pití výrazně snižuje přirozený imunitní systém těla a kvůli tomu je pro tělo obtížnější odvrátit napadení bakteriemi a viry. U lidí, kteří pijí hodně po dlouhou dobu, se také častěji vyvine pneumonie nebo tuberkulóza než u běžné populace.