Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

5 mýtů o hubnutí: Kterým věříte vy?

Odhalování mýtů o hubnutí se odborníci věnují často. Pravda ale je, že nesmyslů a polopravd koluje tolik, že je stále na čem pracovat. Na které jsme si posvítili tentokrát? 

1. mýtus: Abych zhubla, musím přestat jíst sacharidy.

Po období tzv. tukofóbie se posledních pár let nacházíme v čase, kdy jsou za hlavní viníky nadváhy považovány sacharidy. Nízkosacharidové způsoby stravování patří aktuálně mezi nejskloňovanější trendy, občas ještě podpořené strachem z lepku, protože lepek = pečivo = sacharidy. Zapomeňte na tyto jednostranné a zjednodušující teorie a spojování vzájemně nesouvisejícího. Pravda je, jak asi tušíte, někde na půli cesty. Důležité je totiž rozlišovat vhodné a nevhodné sacharidy (a schválně neříkáme dobré nebo špatné). V souvislosti s nevhodnými sacharidy se zmiňují průmyslově zpracovávané potraviny, sladké nápoje, bílá mouka, bílá rýže apod. Mezi vhodné sacharidy pak patří výrobky z celozrnné mouky, ovoce, některé druhy zeleniny, luštěniny, ořechy a semínka. Tyto potraviny jsou totiž zdrojem vlákniny, která je důležitá nejen pro hubnutí, ale hlavně pro správnou funkci trávicího systému. Sacharidy jsou také pro tělo primárním zdrojem energie, proto se při jejich nedostatku mohou objevit příznaky, jako je například únava a pokles hladiny cukru v krvi. Potraviny obsahující zdravé sacharidy kromě toho dodají tělu také potřebné mikroživiny. Takže pokud jste se chystali vyškrtnout sacharidy ze svého jídelníčku, zadržte. Raději přehodnoťte jejich druh a množství.

Video placeholde

2. mýtus: Dávat si svačinu je při hubnutí špatné.

Svačina mezi hlavními jídly není překážkou hubnutí. To, co vám může shazování kil překazit, je její složení a velikost. Základem hubnutí je kalorický deficit, kdy přijmete méně energie než vydáte. A je jedno, jestli denní příjem rozložíte mezi tři, nebo pět jídel. Jsou lidé, kterým bude vyhovovat první varianta, a jsou lidé, kteří nedají dopustit na tu druhou. Jde o to vyzkoušet si, do které skupiny patříte vy. Pokud se pro svačinu rozhodnete, zaměřte se na kvalitní potraviny a přiměřené množství. Dobrou variantou můžou být oříšky, jogurt s ovocem, hummus s okurkou, ovoce, zelenina nebo vejce natvrdo. Pokud jste ve fázi redukce, hlídejte velikost porce, množství tuku a sladké varianty zařazujte dopoledne. A ani při svačině nezapomínejte na tzv. mindfulness. To znamená jezte v klidu, vnímejte vše, co jíte, a vyhněte se rychlému hltání u počítače. Kromě toho si, než se do svačiny pustíte, zkuste uvědomit, zda máte skutečně hlad, nebo jen hledáte rozptýlení. K přibírání na váze pak může vést také zvyk mít svačinu neustále na dohled nebo šuplík plný zásob pro případ co by kdyby...

3. mýtus: Jíst zdravě je drahé.

Tento argument slýcháme dost často a chápeme i proč, ale je třeba se zamyslet trochu víc zeširoka. Za prvé určitě nemusíte mít všechno v biokvalitě. I normální potraviny jsou zdravé a výživově hodnotné. Za druhé nemusíte si pořizovat všechny superpotraviny, o kterých se doslechnete. Jistě, je to zajímavá možnost vyzkoušet něco nového, ale rozhodně to není dogma. Navíc spoustu tzv. superpotravin máme i v Česku, jen nejsme zvyklí je takhle označovat. Napadlo by vás, že to může být třeba kysané zelí, borůvky, ostružiny, růžičková kapusta, lněné, slunečnicové a konopné semínko nebo medvědí česnek? Stačí se jen držet lokálnosti a sezonnosti. Spoustu peněz můžete ušetřit také díky chytrému nakupování a plánování jídel. Skvělou inspirací může být i zero waste trend.

4. mýtus: Hladovění nebo vynechávání jídel je ten nejlepší způsob, jak zhubnout.

Ano, klíčem ke shazování nadbytečných kilogramů je už výše zmiňovaný kalorický deficit. Do toho byste se ale měli dostat rozumným uzpůsobením jídelníčku a zvýšením fyzické aktivity, nikoli hladověním nebo vynecháváním jídel. Tato cesta vede jen do Poruchova příjmu potravy. To samé platí o příliš drastických dietách s nízkým energetickým příjmem a záměrným vyřazováním určitých skupin potravy. I když se vám takto podaří zhubnout, otázka je, co vše vás kromě tuku opustilo, a tělu jste rozhodně nepomohli, spíš jste ho vylekali, takže si při nejbližší příležitosti uloží dostatek energie do zásoby, co kdybyste se ještě někdy rozhodli k takovým experimentům... A ejhle, jojo efekt je na světě. Pokud se chystáte argumentovat – a co tedy tzv. přerušované hladovění, pak musíme hned dodat, že v tomto případě nejde o omezení počtu kalorií, ale pouze času, během kterého je konzumujete.

5. mýtus: Nemám nadváhu, mám těžké kosti.

Tak tohle jsme nejspíš někdy slyšeli nebo použili všichni. O mýtus jde ovšem jen zčásti. Pochopitelně existují lidé, jejichž kostra je od přírody větší, mohutnější, a tím pádem i těžší ve srovnání s někým drobnějším, ale tady to bohužel končí. Kosti představují zhruba 15 procent tělesné váhy, důležitá ovšem není hmotnost, ale objem. Spousta lidí s mohutnější kosterní konstitucí váží víc než by při své výšce měla pouze kvůli nadměrnému množství tuku. Jednoduše řečeno, ať už přibíráte, nebo hubnete, nepřibíráte ani nehubnete kosti, že?

Další mýty a jiné skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Agata Hanychova
Agata Hanychova | Zdroj: Ivy E. Morwen, redakce časopisu Dieta