...

... Zdroj: iStock.com

12 způsobů, jak nedělat bordel

Každý z nás konzumuje ať už sladké, nebo nové módní kolekce. Pojďme si společně projet pár triků, jak u toho nevytvářet zbytečný odpad. 

Nevyhazujte – recyklujte

Cítíte se lépe, protože jste sáhli po papírové tašce místo té igelitové? Jenže i papírovou tašku museli vyrobit a dovézt až pod vaše ruce. Navíc pokud skončí na skládce, tak se blahodárně nerozloží v půdě, jak si rádi představujeme. Ať se bavíme o jakémkoli materiálu, základem je omezit spotřebu, a tím i výrobu. Zpomalte, noste si své vlastní kelímky a tašky, využijte papírovou krabici, ve které vám došel nákup, darujte, co nepoužíváte. Všechno v přírodě je cyklické, tak zacyklete i své obchodní návyky a recyklujte. Ale tím se taky motáme v kruhu a vracíme se opět k prvnímu bodu o jednorázovkách.

Brčka do oceánu nepatří

Snad každý viděl, jaké svinstvo dokáže napáchat jediné plastové brčko. Co můžeme udělat? Nejlepší je pít bez brčka a nebát se říct obsluze, že ho nechceme. Oblíbit si podniky, kde mají kovová umyvatelná brčka nebo jinou alternativu. Fajnšmekři mohou nosit vlastní slámku – třeba nerezovou, která se hodí skvěle na cestování. Ráda bych řekla, že ji pořídíme jednoduše po zadání slov metal straw nebo kovové brčko. Tím se vám ale objeví spousta výrobků z Číny, které k nám urazily pěkný kus cesty. Sáhněte radši po české variantě brčkoo. Prozkoumejte české We-Straw, skutečné slámky ze žitných klasů.

Investujte rozumně

Utišit své materialistické choutky dá někdy zabrat. V obchodech ale neplatí „kolik toho nakoupíš, tolikrát jsi člověkem“. Ať si kupujete cokoli, zamyslete se předem nad kvalitou. Kupovat oblečení, u kterého je jasné, že se za chvíli srazí, ožmolkuje nebo praskne ve švech, je jednoduše blbost, pokud není ze sekáče. Když si nemůžete každý měsíc dovolit kvalitní tuzemské věci, začněte na oblečení šetřit a uvidíte, že vaše materialistické já bude ve výsledku šťastnější.

Prosím jeden vermikompostér

Za vermikompostérem si leckdo představí nebezpečnou válečnou zbraň. Ve skutečnosti se jedná o roztomilý domácí kompost, ve kterém to žije. Jsou v něm totiž žížaly, které promění zbytky z kuchyně v dokonalý základ pro osázení truhlíků. Pokud je vám líto, že slupky z okurek a jablek nakonec stejně vyhodíte to směsného odpadu a obvážete igelitem, pořiďte si právě vermikompostér. Nezabere moc místa, prodává se v pěkných barvách a zbavíte se díky němu nejen bioodpadu, ale i papírových ruliček.

Zbavte se jednorázovek

Jako romantika nepotěší vztah na jednu noc, planetu netěší naše využívání jednorázových materiálů. Cokoli se použije jen krátkodobě a nahodile a následně vyhodí do koše, se snažte omezit. Ať se jedná o brčka, igelitové pytlíky, PET láhve nebo vložky. Když se nám podaří zbavit se jednorázovek, srdce planety zaplesá stejně jako srdce romantika, který se dočká pořádného vztahu.

Mám to ráda bez obalu

I při nákupu v normálním supermarketu jde ale počet obalů snížit. Třeba používáním frusacků nebo jiných vlastních sáčků. Do těch můžete dát zeleninu, ovoce i pečivo. Že jste na ně zapomněli? Nevadí, skoro všechny zdravé potraviny můžete zvážit a donést k pokladně bez pytlíku. Jednoduše nalepíte cenovku na jednu z nich. „Je to jen jeden sáček!“ řeklo si pět milionů lidí.

Menstruace není tabu

Menstruační kalíšek nemusí sedět všem, ale jeho používání je skutečně jednoduché. Navíc si sama spočítejte, kolik za měsíc ušetříte, a to nejen přírodě. Pořídit ho můžeme opět od českých výrobců.

www.ladycup.cz

Průzkum rodinného trhu

Než se vydáte ke kontejneru s tříděným odpadem, schválně nahlédněte do svého pytle a zjistěte, co prozrazuje o vašich nákupních návycích. V tom mém se nejčastěji válí obaly od zeleniny (protože ta nejlepší cherry rajčata jsou vždycky v kelímku), těstovin, časopisů, jogurtů, sýrů a pracích prostředků. A zkuste podle toho odpad sesekat. Odpad, který vůbec nevznikne, nebudete muset třídit.

Komplex závodní kuchyně

Potřebujete vyzvednout oběd, ale víte, že ho dostanete zabalený v polystyrenové krabici na jídlo, kterou můžete rovnou vyhodit. Použijte místo něho krabičku z domova. Domácí krabičky ale mohou ušetřit dost plastu, takže je vezměte do ruky a běžte příkladem. Čím více lidí s nimi bude chodit, tím víc budou zase v kurzu.

Detoxikujte svou domácnost

Studujete pečlivě etikety potravin, aby neobsahovaly nežádoucí „chemii“? Je ale dost možné, že právě chemie je vaše kuchyň i koupelna plná v podobě nejrůznějších čisticích a pracích prostředků. Vyzkoušejte ekologickou variantu, například pracího gelu, odstraňovače skvrn nebo prostředku na nádobí s vůní maliny od české značky Feel Eco.

S pytlem do pytle

Do čeho doma shromažďujete odpad? Mrkněte do regálu ve vašem obchodu po ekologických sáčcích – jsou vyzkoušené, pohltí zápach stejně jako pytle, které jste dosud používali. Výrobce slibuje, že se pytle rozloží pomocí slunce a vlhka nejpozději do dvou let, a to navíc bez toxikace půdy.

www.eko-plasty.cz

Děkuji, já přišla poslouchat

Dojdete na konferenci nebo workshop a u vchodu vám v ruce přistane taška. Bloček, propisky, klíčenka, flashka, kapesní ukazovátko… Neberte si dárkové předměty. Nekupujte dárkové předměty. Projevte příchozím zájem vlastní pozorností a dobře připraveným programem. Ocení ho víc než další plátěnou tašku nebo reflexní pásku.

Článek vyšel v květnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích červnové číslo s Tamarou Klusovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie