.

. Zdroj: Archiv firem

Psaníčko, Saint Laurent, 1190 Kč, prodává Net-a-Porter.com
.
.
.
.
13
Fotogalerie

Základy šatníku: 12 kousků, které příštích dvanáct let nevyhodíte

Už jste slyšeli o capsule wardrobe, tedy minimalistickém šatníku? Tvoří ho pár promyšleně vybraných, nadčasových a kvalitních kousků oblečení, které nikdy nezklamou a dají se mezi sebou nekonečně kombinovat. Našli jsme je pro vás. Jsou tak nadčasové, že je klidně můžete nosit dalších dvanáct let. 

Přestože se považuji za minimalistku, má skříň nepraská ve švech a v nákupech jsem celkem umírněná, pořád je co vylepšovat. Koncept capsule wardrobe mě nadchl a určitě se jím inspiruji. I když by se mohlo zdát, že tenhle kapsulový šatník přišel až s vlnou uklízení podle KonMari a vzrůstající popularitou minimalismu, původní myšlenku představila už v osmdesátých letech minulého století Donna Karan. Byla přesvědčená, že s těmi správnými základními kousky (basics) žena dokáže cokoli. Móda se mění, styl zůstává a následujících dvanáct vybraných kousků se určitě bude hodit minimálně dalších tucet let.

Sako

Samozřejmě dobře padnoucí, černé nebo tmavě modré. Hodí se na každou příležitost, k džínám, kalhotám i sukni. Podle Ines de la Fressange, autorky knihy Se šarmem Pařížanky, je tmavě modrá dokonce slušivější než černá a lépe se kombinuje.

Biker

Nebo taky křivák či motorkářská bunda. Samozřejmě v upravené verzi, která sedne i ke krajkové sukni. „Hodí se snad úplně ke všemu a nosím ho od jara do podzimu,“ popisuje jej jako nejdůležitější kousek svého šatníku Michaela Stabrynová, autorka knihy Stylistkou sama sobě.

Šátek

S velkým šátkem se dá kouzlit. Ideální je hodně velký čtvercový tvar, ten se dá omotat kolem krku či přehodit přes ramena. Šátky jsou jediný suvenýr, který si vozím z cest. Vím, že je rozhodně využiji.

Kalhoty

Úzké, nebo široké nohavice? Záleží na typu u postavy, měly by být ale každopádně dostatečně dlouhé. Vracejí se kalhoty y se širokými nohavicemi i a vysokým pasem a la a Marlene Dietrich. Pánský styl v jejím podání je e neuvěřitelně sexy.

Džíny

Najít ideální džíny je oříšek sám o sobě. Musí sedět podle typu postavy a tvarovat by měly hlavně pozadí. Výše pasu nebo šířka nohavic jsou pak záležitostí vkusu nositelky. Tmavý denim je přitom daleko praktičtější a zvládne i společenskou příležitost.

Zajímavý top

Capsule wardrobe neznamená uniformitu. Rozbít umírněný dojem je možné třeba výrazným topem, ideálně z nějakého méně obvyklého zdroje. Od návrháře, nebo naopak z druhé ruky. Alternativou jsou zajímavé oversized svetry.

Pruhované tričko

Bílé tričko proslavil James Dean, to pruhované Marlon Brando. Do ženské módy jej přivedla Coco Chanel a díky ní se stalo neodmyslitelně spjaté s pověstným francouzským šmrncem. Neuvěřitelně svůdná v něm byla Brigitte Bardot. Hodí se ke všemu a sluší všem.

Sukně

Alespoň jedna sukně by měla být v šatníku i té nejzapřisáhlejší milovnice nohavic. Je jedno, jestli pouzdrová nebo do áčka, mini nebo midi. Kvalitní sukni je možné najít i v běžné konfekci, stačí dobře číst etikety, zvolit slušivý střih i délku a mít jasnou představu, co k ní budete nosit.

Šaty

Malé černé, které vás provedou jakoukoli společenskou příležitostí, dnes mohou mít mnoho podob. Různí se jejich délky i střihy – a klidně mohou být i bílé. Jednobarevné šaty však vždy budou mít řadu možností kombinací s botami, šperky a doplňky.

Psaníčko

Kabelka není jen zavazadlo, dotváří celkový dojem. A to i když má pojmout kromě nezbytností třeba láhev s vodou, věci na cvičení, a po cestě domů dokonce malý nákup. Velkou tašku je vždy možné kombinovat s psaníčkem, které se samo o sobě uplatní spíše na společenských akcích.

Boty

Podle bot je prý možné odhadnout nejen věk a postavu ženy, ale i její povahu a vlastnosti. Alespoň u jednoho páru bot ale rozhodně stojí za to, se odvázat a zvolit buďto výraznější barvu, nebo alespoň nějaký zajímavý detail na tradiční černé.

Spodní prádlo

Rozhodně se vyplatí investovat do opravdu dobře padnoucí podprsenky. Ta, která vám skutečně padne, vás dokáže i zeštíhlit, zvýraznit pas a podpořit tak i vaše sebevědomí. Rozdíl je vidět v držení těla, ve výrazu i vystupování.

Článek vyšel v dubnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích květnové, objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)