...

... Zdroj: iStock.com

Chcete zlepšit svůj vztah a zjistit, jak na tom jste? Naučte se říkat „miluji tě“

Proč je tak těžké říct našim blízkým, že je máme rádi? A co se stane, když prolomíme mlčení a konečně vyslovíme „miluji tě“? 

1. Bez komunikace to nepůjde

Mluvit, mluvit a mluvit. Základem vztahu (nejen partnerského) je komunikace. Je důležité umět se podělit o tíhu, která přichází v náročných životních situacích, stejně jako o příjemné chvíle. Jedině tak dáváte ostatním možnost přiblížit se tomu, co právě prožíváte.

2. Budete svým blízkým ještě blíž

Není jiná možnost, jak komukoli porozumět, než skrze dialog a rozhovory. Známe svou rodinu velmi dobře, a tak získáváme mylný pocit, že všechny její členy chápeme, víme, čím zrovna procházejí a jak přemýšlejí. Stejně jako v naplněných partnerských vztazích, kdy si myslíme, že partnerovi „vidíme do hlavy“. Ve skutečnosti ale často vůbec netušíme, co se v myslích ostatních odehrává, přestože jsme s jediným člověkem strávili dlouhá léta nebo několik intenzivních víkendů.

3. Nadělíte ostatním dobrý pocit

Komu by neudělalo radost slyšet, že jsme milovaní. I když u některých lidí s jistotou víte, že vás mají bezmezně rádi, je příjemné říci to nahlas. Zkuste příště ukončit telefonát s rodiči, sestrou či partnerem tak, že mu připomenete, že na ně myslíte a máte je rádi.

16 % lidí by řeklo „miluji tě“ během prvního měsíce vztahu.

4. Zbavíte se nahromaděných emocí

Pokud jste si dlouhá léta v rodině neříkali, že se máte rádi, nikdy není pozdě s tím začít. Jakmile se člověk zbaví nahromaděných emocí (ať špatných, nebo dobrých) dostane se mu nečekané úlevy. Zadržovat v sobě emoce nepomůže ani vám, ani nikomu ve vašem okolí.

5. Zjistíte, jak na tom doopravdy jste

Pokud se vyznáte ze svých pocitů, může vás potkat odmítnutí nebo nezájem. To je jedna z největších obav, která nás drží zpátky v komfortní zóně. Pokud ale druhému řeknete, že ho máte rádi, a nedostanete odpověď, víte zcela jasně, na čem jste. Je to nepříjemné, ale může vás to ochránit. Nebudete ztrácet čas se špatnou osobou.

6. Přestanete snít „co kdyby…“

Je lepší litovat toho, co jsme udělali, než toho, co jsme neudělali. V případě milých slov to platí dvojnásob. Pokud budete vyčkávat na správnou příležitost, může se stát, že žádná další chvíle už nebude. Zamilovali jste se? Buďte otevření, mluvte o svých pocitech a nemůže se vám stát, že jednou budete litovat a přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdyby…

7. Vyznáte se v sobě zase o kousek lépe

Občas vám není zcela zřejmé, jestli se jedná o pouhou přitažlivost, vášeň, nebo skutečnou lásku. Lidé mají tendence o sobě pochybovat. Rozebrat své nitro na několik kousků, všechny je ohmatat a pak opět složit dohromady. „Jsme skutečně zamilovaní?“ „Máme je vážně rádi?“ To jsou otázky, které si občas pokládají všichni. Řekněte nahlas "miluji tě" a pozorujte, co to udělá s vámi i s vaším okolím. Samozřejmě není dobré dávat plané naděje a hrát si s významem těchto slov. Pokud ale cítíte, že to může být láska, nečekejte na romantický výhled na město při západu slunce a řekněte, že jste zamilovaní, kdykoli během dne.

Muži říkají „miluji tě“ častěji jako první, ženy jsou opatrnější. Podle nedávného výzkumu Yougov, který zahrnul 3947 respondentů, až 22 % z nich trvalo déle než tři měsíce, než svému partnerovi řekly „miluji tě“.

8. Překonáte textové zprávy

Textovky jsou dobré k tomu domluvit si čas a místo setkání, ale jakmile chcete oznámit druhému cokoli osobního, je vždy lepší věci si vyříkat. Napsat na konec zprávy "mám tě rád" nikdy nepřekoná chvíli, kdy se druhému díváte do očí, vidíte, jak reaguje, a jste přímo u toho. Takže nádech a výdech, napište zprávu, kde se potkáte, a řekněte si do očí to, co jste naživo ještě nestihli.

9. Získáte nový úhel pohledu

Činy jsou mocnější než slova. A proto se občas chybně domníváme, že ostatní vyčtou z našeho chování, že je máme rádi. Několik lidí, kterých jsem se ptala na lásku, mi odpovědělo, že spíš než slova vždy promlouvaly činy. Nepochybují, že je rodiče a partneři mají rádi, přestože se v tom nijak neutvrzují a neříkají milující slova nahlas. Nejlepší je ale kombinace, kdy se k milovaným lidem chováte vřele a k tomu dokážete říct: „Mám tě rád.“

10. Jste a budete milováni

Pokud slyšíte velmi málo, že vás druzí mají rádi, prolomte sami kruh mlčení. Řekněte lidem kolem sebe, že je máte rádi nebo je milujete. Buďte ale opatrní a využívejte stále slova tak, aby měla svou váhu, důležitost a skutečně zrcadlila, co si myslíte.

Článek vyšel v prosincovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích lednové číslo s Helenou Houdovou na titulce. Nestíháte jít do trafiky? Kupte si e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie