...

... Zdroj: iStock.com

6 tipů, jak si zajistit lepší pondělí. Ovlivnit to můžete už teď!

Pondělky nemají v pracovním týdnu zrovna nejlepší reputaci. Ale je ve vašich rukou to zlepšit. Udělejte pro sebe už v pátek a během víkendu pár drobností, za které si v pondělí poděkujete. 

Čistý stůl, čistá hlava

Než v pátek odejdete z práce domů, ukliďte si své pracovní místo. A nemyslíme tím, že jen srovnáte tu horu papírů do úhlednějšího komínku. Ale že provedete i opravdový detox. Vyhodíte všechno, co tam jenom zabírá místo. Až přijdete v pondělí do práce, pořádek na stole vám pomůže nepropadnout hned po ránu pocitům bezmoci a apatie.

Udělejte si plán

A další úkol na pátek: naplánujte si tři nejdůležitější úkoly, které byste měli v pondělí splnit. Zapište si je do kalendáře. Tak v pondělí nebudete muset tápat, do čeho že byste se měli pustit ze všeho nejdřív. Začnete svůj týden s pocitem, že jste skutečně produktivní a že vaše práce dává smysl.

Naplánujte si radost

Zařiďte si na pondělí nějaké drobné potěšení. Může to být výprava do knihkupectví, šálek kávy po práci v oblíbené kavárně… Anebo si na pondělní cestu do práce stáhněte do sluchátek speciální soundtrack. Zkrátka, vymyslete si něco, díky čemu pondělí nebude jenom o bolestivém návratu do pracovního procesu.

V neděli jděte brzo spát

I když se vám třeba ještě nezavírají oči, v neděli určitě jděte spát tak, abyste si dopřáli neošizených osm hodin spánku. V pondělí ráno tak pro vás vstávání nebude takové utrpení a celý den budete po víkendu svěží a plní energie.

Vyhraďte si čas na přestávku

Nechte si ve svém pondělním rozvrhu prostor pro skutečnou přestávku, během které opustíte svou kancelář. Zajdete si třeba na oběd, do čistírny, na nákup nebo na krátkou procházku. Naplánujte zkrátka cokoli, co vás přiměje vyjít ven a nadechnout se čerstvého vzduchu. Už patnáctiminutová procházka výrazně přispívá k okysličení mozku a zlepšení nálady.

Přes víkend se nedívejte na e-maily

Existuje jen velmi málo povolání, ve kterých je skutečně nutné, abyste i o víkendu kontrolovali svou e-mailovou schránku. V naprosté většině případů nás k e-mailu přitahuje nutkavá potřeba mít vše neustále pod kontrolou, úzkost nebo dokonce nuda. Pokud dokážeme e-mail od pátečního večera do pondělního rána skutečně nechat vypnutý, v naprosté většině případů nic nepromeškáme a náš mozek si užije skutečné volno.

Článek vyšel v zářijovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích listopadové číslo s Lindou Rybovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red