...

... Zdroj: iStock.com

Kdy už půjdeš spát? 6 tipů, jak přestat prokrastinovat spánek

Za chvíli bude půlnoc a vstáváte v půl sedmé. Ale potřebujete ještě dokoukat tenhle díl Příběhu služebnice. Anebo si nutně musíte dočíst kapitolu. A tak si trochu času ukradnete z té doby, kdy už jste dávno měli být v posteli. Říká se tomu prokrastinace spánku. 

Dělám to taky tak. Hlavně od té doby, co mám děti. Pozdě večer, když všichni doma usnou, to je jediný čas, který mám doopravdy sama pro sebe. Konečně po mně nikdo nic nechce. Nikdo neječí a nehádá se. Nemusím se bát ani dalších a dalších e-mailů z práce. Můžu být jen sama se sebou.

Lhala bych, kdybych tvrdila, že ten čas využívám nějak duchaplně. Nemedituju. Nečtu poezii. Většinou nečtu vůbec nic. Obvykle jenom tak zírám na televizi a vlastně ani pořádně nevím, co dávají. V horším případě hraju nějakou primitivní počítačovou hru. Na nic jiného momentálně nemám sílu.

Že se tím okrádám o cenné minuty, ba desítky minut spánku? Myslíte, že to nevím? Teď, v jedenáct dopoledne, když píšu tento článek, se zapřísahám, že dneska se mi to nestane. Ale potom se přehoupne jedenáctá večer a…

Ještě chvilku, mami

Spánková prokrastinace je podle odborníků jednou z hlavních příčin, proč většina z nás trpí nedostatkem spánku. Na rozdíl od jiných důvodů (například toho, že trpíte nespavostí nebo jste rodičem malého dítěte, které se v noci budí) je zdánlivě zcela závislá na naší vůli. Jinými slovy, můžeme si za to sami. Kdybychom si uměli poručit, nechovali bychom se přece jako malé děti, které večer kňourají: „Ještě chvilku, mami…“

Být nevyspalý je svým způsobem stejné jako být lehce nemocný anebo mít kocovinu.

Psychologové pro nás ovšem mají jistou omluvu. Schopnost sebekontroly je totiž podle nich veličina, které nemáme neomezené množství: během dne se postupně vyčerpává. A večer, když jsme unavení, jí máme nejméně. Lidé, kteří během dne čelí většímu množství pokušení (například proto, že se snaží omezovat v jídle), na tom mohou být ještě hůře.

Slabá vůle ovšem není jediným důvodem, proč odkládáme spánek. Ten druhý se týká jen části z nás – lidí typu „sova“, které, na rozdíl od „skřivanů“, mají vrozenou tendenci později chodit spát a později vstávat. Jana Kühnel, německá psycholožka z univerzity v Ulmu, tvrdí, že prokrastinace spánku, na rozdíl od jiných forem prokrastinace, je něčím, co tito lidé nemají zcela pod kontrolou.

Nevyspalá generace

Ale ať už jsou důvody, proč odkládáte spánek, jakékoli, téměř jisté je, že druhý den ráno budete mít pocit, že to vůbec nestálo za to. A budete na sebe naštvaní: „Proč jsem tu televizi nevypnula dřív?“

Být nevyspalý je svým způsobem stejné jako být lehce nemocný anebo mít kocovinu: Zkresluje to naše vnímání světa a fungování v něm, zhoršuje nám to schopnost koncentrace i krátkodobou paměť. Dlouhodobá spánková deprivace může mít i tak nepříjemné důsledky, jako je přibývání na váze, cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Udělejte pro sebe tedy dnes večer něco, co většina z nás dělá pro své děti každý den: pošlete se včas do postele.

6 tipů, jak skoncovat s prokrastinací spánku

1. Uvědomte si, co vlastně děláte ve chvílích, kdy odkládáte spánek. Pokud doháníte práci nebo uklízíte, vyhraďte si pro tyto činnosti čas trochu dřív.

2. Pokud je pro vás odkládání spánku jediným okamžikem během dne, kdy sami sobě dovolíte „nic nedělat“, naplánujte si lenošení bez výčitek svědomí na jinou denní dobu. A klidně si ho zapište do diáře.

3. Stanovte si čas, kdy půjdete spát. Nemusí to být úplně přesná hodina, spíše „okénko“, třeba mezi jedenáctou a půlnocí.

4. Činnosti, které obvykle děláte před spaním (např. čištění zubů), udělejte trochu dřív, dokud jste ještě svěží. Až na vás padne únava, budete moci jít rovnou do postele.

5. Televizi a internet vypněte alespoň o hodinu dřív, než si jdete lehnout (i když víme, jak nerealistický je to požadavek).

6. Přestaňte se obviňovat. I když nic z těchto rad nedodržíte, to nejhorší, co pro sebe můžete udělat, je stresovat se: „Vstávám už za šest hodin. To zas budu vypadat!“

Článek vyšel v zářijovém vydání časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích listopadové číslo s Lindou Rybovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red