...

... Zdroj: iStock.com

6 tipů, jak přestat nenávidět cvičení

„Začnu pravidelně cvičit“ je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Ale pokud se k němu stále musíte nutit, nejspíš se během pár lednových týdnů rozplyne v dým výčitek svědomí. Jak to zařídit, aby vás cvičení bavilo?

Zařaďte se!

Půjdete na pilates, nebo raději na box? Základem úspěchu je umět si určit směr, stejně tak jako tempo. Jste-li energická a třeba i trochu výbušná povaha, bude pro vás lepší vybírat z aktivit, při kterých budete moci takzvaně upustit páru. Na józe byste pravděpodobně explodovala. Z vlastních zkušeností vám můžeme potvrdit, že není vůbec důležité, co je zrovna trendy. Cvičení si musíte ušít sama sobě na míru – jedině pak vás bude bavit.

Vhodné „pomůcky“

Pokud se rozhodnete chodit do posilovny, budete pro sebe zřejmě muset najít i vhodný způsob, jak si to užít. Některá z vás půjde raději s kamarádkou, další zvolí zkušeného trenéra, jiná si možná vezme jen sluchátka s hudbou v adekvátním tempu. Tohle ale často bývá jako s výběrem rtěnky či potenciálního partnera – nemusí to vyjít na první dobrou. Vydržte! Je také možné, že se nakonec vzdáte všech pomůcek a budete vnímat jen sebe, svůj dech a ke cvičení si tak vybudujete ten nejsilnější vztah.

Vyhecujte okolí

Začněte u sebe - vsugerujte si, že pravidelný pohyb je absolutně skvělá věc. Až přesvědčíte sebe samu, mluvte o tom. Přesvědčujte kamarády, manžela nebo i děti o výhodách cvičení. Kromě toho, že zvyšuje fyzickou kondici, také pozitivně zasáhne imunitní systém a navíc budete mít více energie. Ze začátku nějakou vložíte a pak se vám bohatě vrátí.

Začněte nákupy

Pocit, že cvičíte a u toho dobře vypadáte, velmi pozitivně ovlivní vaši psychiku. Podvědomě vždy budete vnímat, jestli na sobě máte starý vytahaný nátělník, nebo padnoucí cvičební úbor, který vaše odhodlání pěkně popostrčí tam, kam potřebujete. Navíc vám odpadne TA chvíle v kabince, kdy vás jímá hrůza, jak v tom oblečení vypadáte. Můžete si být jistá, že zanedlouho budete zčásti právě díky těm pár hadříkům zase ve formě!

Roztančete se

Jestliže nemáte k tanci přirozený vztah, možná vás ani nenapadne, že s vaším tělem dokáže udělat divy. Snad právě proto, že standardní tanec vypadá něžně či vášnivě, si lidé často neuvědomí, že by to mohl být přínos i na poli sportu. A on je! Nemusíte vždy dřít jen pro ten výsledek, udělejte si to hezké rovnou! Ruku na srdce, už někdy někdo upocený při cvičení vypadal sexy? Tanec vám to umožní.

Priority

Když budete stále tvrdit, že nemáte čas, nebude mít vaše rozhodnutí něco pro sebe udělat smysl. Chce to spíš přitvrdit a ten čas, kterého, pravda, nemáme nikdo nazbyt, si najít. Stejně jako najdete čas pro vaření, úklid a práci, věřte, že ho najdete i pro fyzickou aktivitu. Jestli o sobě víte, že nejste úplně nejlepší organizátorkou času, sestavte si plán. Pokud cvičení za prioritní považovat nebudete, logicky se součástí vašeho času nestane. Jenže vy chcete!