Dyson Airwrap

Dyson Airwrap Zdroj: Ivona Horváth Souralová

Dyson Airwrap
Dyson Airwrap
3
Fotogalerie

Nezávislá recenze Dyson Airwrap: Stojí drahý kulmofén za to?

Hříva jako z reklamy, kterou si doma vykouzlím za pár minut? Nádherné vlny bez nutnosti škvařit vlasy vysokými teplotami? Jednoduchý přístroj, který v podstatě pracuje za mě? To chci! Opravdu se ale vyplatí investovat do luxusního kulmofénu pětkrát víc než do běžného produktu na trhu? Toužila jsem po něm, riskla jsem to a… tady máte moji recenzi.

Hned na úvod je potřeba říct, že styler Dyson Airwrap jsem si koupila sama, nedostala jsem ho za účelem recenze. Věděla jsem o něm už rok, všímala jsem si ho na Instagramu, dokonce mi ho doporučovala i moje terapeutka, ale teprve nyní ve mně dozrála potřeba si ho pořídit. Velmi silná potřeba; jako by na něm závisel můj postcovidový návrat do normálního života (nutno říct, že tyhle báječné starosti jsem měla ještě před vypuknutím války na Ukrajině, která jim výrazně ubrala na váze). Chtěla jsem ho, ale brzdila mě cena: čtrnáct tisíc za kulmofén, pardon, za styler? Bude opravdu stát za to?

TIP NA VIDEO: Jaké účesy ovládnou letošní rok?

Video placeholde

Když jsem se rozhodovala, zda chci investovat tolik peněz, hledala jsem na internetu recenze. A právě z tohoto důvodu nyní píšu i tu svou. Dyson Airwrap je ve své kategorii fenomén, o čemž svědčí i to, že je neustále vyprodaný. I mně se stalo, že než jsem se rozhoupala, někdo mi poslední kus vyfoukl. Ale stačilo přihlásit se k e-mailové notifikaci a do týdne se znovu objevil. Na výběr je ze dvou barevných kombinací, které – a to se přiznám – mě možná tak dlouho blokovaly v tom, aby mě Dyson Airwrap vůbec zajímal. Kdo by se také chtěl rozhodovat, jestli si pořídí drahý výrobek v kombinaci šedá/fuchsiová nebo fialová/černá?

Dyson Airwrap
Dyson Airwrap | Zdroj: Ivona Horváth Souralová

Nakonec jsem se rozhodla podle barvy kufříku, který pojme celkem osm nástavců – černý se do mé koupelny hodí víc než bronzový, jenž patří ke kombinaci s fuchsiovou. Když už jsme u toho, ten kufřík – úložné pouzdro – je majestátní. Chybí mu madlo, jak upozorňují jiné recenzentky, nicméně opravdu vám dává pocit, že máte doma něco výjimečného. Podobně působí i konstrukce styleru se všemi nástavci. Robustně, ale jemně, vše do sebe zapadá na jedno kliknutí, žádné šipky, kudy se musí nástavec s robotickým tělem spojit (což je úleva třeba ve srovnání například s mým tyčovým mixérem, který je rovněž považován za špičku na trhu).

Dyson Airwrap
Dyson Airwrap | Zdroj: Ivona Horváth Souralová

Co se týče jednotlivých nástavců, balení obsahuje párové 30mm a 40mm nástavce Airwrap (celkem 4 kusy), tuhý vyhlazovací kartáč a měkký vyhlazovací kartáč, kulatý kartáč pro objem a vysoušeč vlasů, který se používá před stylingem a který má poněkud netradiční design. Největší vychytávkou a legrací jsou ovšem nástavce Airwrap, které pomáhají tvořit vlny díky takzvanému Coanda efektu. Jednoduše řečeno si nástavec pomocí proudícího vzduchu pramínky sám přitáhne a navine (pro názornost si pusťte video od influencerky níže). Tím odpadá řada zbytečných pohybů nebo manévrů s rukavicemi a klipsy na kulmu a hlavně – nehrozí popálení. Celé se to totiž děje za šetrné teploty do 150 °C.

Jak to probíhá v praxi? Před prvním vyzkoušením jsem musela překonat dychtivost a nejprve si trochu počíst, co k čemu slouží. Na webu dyson.cz jsou k dispozici i krátká návodná videa, jak si vytvořit vlny a jak hladký účes. Základem jsou vlasy vlhké po umytí, které nejprve lehce prosušíte pomocí zmíněného netradičního vysoušeče. Já mám vlasy jemné, spíše suché, se sklonem ke krepatění – brzy jsem zjistila, že vysoušeč vlastně nepotřebuju. Osvědčil se ale na mé dceři, dlouhovlásce s rovnými vlasy, navíc ji na rozdíl od klasického horkého fénu nemůže popálit. Měkkým kartáčem jí pak foukám vlasy krásně dorovna. Není to vysloveně blesková záležitost, chvíli si postojím, ale vlasy se mi mění pod rukama a výsledek je jako od kadeřnice.

Ale zpět ke mně. Přiznám se, že při prvním použití mi vlasy proudem vzduchu uschly dřív, než jsem přišla na to, jakým směrem nástavce Airwrap vlasy navíjejí (poučení: když vám bude připadat, že to nefunguje, tak to jen blbě držíte, funguje to). Dalším problémem bylo, že jsem si neujasnila, jaký účes chci – objem, vlny, uhlazené vlasy? Stejně jako moje vlasy trpí více neduhy, jsem měla pocit, že mi pomohou všechny nástavce naráz. Tím chci jen říct, že když se vám výstavní účes nepovede napoprvé, nevzdávejte to. Chce to si to osahat, zjistit, jak nástavce fungují, a vědět, jaký má být výsledek. Já dnes používám především kulatý kartáč na objem a Airwrap nástavce na ležérní vlny (mým vlasovým idolem je Alexa Chung). Při tvoření vln přidám teplotu i vzduch, pro fixaci zchladím.

„A tohle používají kadeřníci?“ zeptal se bezelstně můj muž, když jsem si doma svůj Dyson vybalovala. Vím, kam tím mířil – když je to tak drahé, tak to jistě používají i profesionálové. Ne, moje kadeřnice mi fouká vlasy přes kulatý kartáč. Umí to skvěle, je v tom školená. I když si vlasy vyfoukám dobře, nikdy to nesvedu tak jako ona. Nemluvě o tom, že na to nemám vždy čas a trpělivost. A někdy mě z toho bolí ruce, jak musím držet nad hlavou fén i kartáč. A termoochranný sprej na vlasy? Tak ten si také vždy zapomenu koupit.

Proto jsem chtěla Dyson Airwrap – aby to bylo rychlejší, praktičtější, zdravější a se zaručeným výsledkem. Čím déle ho používám, tím jsem spokojenější. Přirozeně vytočené vlny mám i druhý den, objem také drží neuvěřitelně. Není to náhrada za kadeřnici, která ostatně řeší spíše střih a barvu. Nemám to tak dokonalé jako ta krásná influencerka, kterou sdílím výše, protože moje vlasy prostě nemají ten lesklý základ (mně nezbývá než cílit na french chic nedbalost). Ale je to kompenzace mého neumětelství s fénem, která mi dává pocit, že své komplikované vlasy přece jen zvládám. A to mi za to stojí.