Jste na dietě? Ani tak se nemusíte vyhýbat jídlům v restauracích. Stačí jít na to chytře!

Jste na dietě? Ani tak se nemusíte vyhýbat jídlům v restauracích. Stačí jít na to chytře! Zdroj: iStock.com

Výběr z menu není bojovka: Jak se najíst v restauraci, když držíte dietu?

Zajít si do restaurace nemusí být vždy totální úlet od vašeho běžného stravování. Stejně jako je v pořádku dát si jednou začas milovaný řízek s „brkaší“, zvládnete se v mnoha podnicích najíst zdravě.

Vzpomínám si na dobu asi před čtyřmi lety, kdy jsem před každou návštěvou restaurace řešila, jestli si tam vůbec vyberu. Stres z denního meníčka plného českých hotovek, po kterých mi bývalo těžko, mě často od gastronomického zážitku úplně odradil. I když si dneska s chutí dám i zmíněný řízek nebo svíčkovou, mám ráda možnost nahlédnout do jídelního lístku předem, třeba na internetu. A důležité je pro mě také: Nebát se zeptat. Protože ne vždy vyčtete z jídelního lístku vše podstatné.

TIP NA VIDEO: Jak si v zimě upravit jídelníček, aby tělo dostávalo vše, co potřebuje?

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 6

Menu předem

Možnost prohlédnout si jídelníček s předstihem nabízí většina restaurací na svých webových stránkách, případně ho má vyvěšený před vchodem. Předběžný screening zaručí, že se vyhnete objednání jídla, na které nemáte příliš chuť, jen abyste si něco vybrali. Zároveň zjistíte, jestli podnik nabízí i zdravé chody.

Pokračování 3 / 6

All you can eat? Ano, ale chytře

Stravování způsobem vše, co sníte má jistě pro mnohé z nás svá rizika. Snadno sklouzneme od ochutnávání k přejídání. Možnost vybrat si z velkého množství nejrůznějších pokrmů ale můžete obrátit ve svůj prospěch – vyberte si pár věcí (klidně i méně zdravých), na které máte opravdu velkou chuť a které chcete zkusit. Zbytek talíře doplňte saláty a zdravými surovinami. Teprve až dojíte, skočte si případně pro další talíř, nezapomeňte ovšem, že all you can eat není soutěž, ale jde o gastronomický zážitek. Odcházet byste měli příjemně nasycení.

Pokračování 4 / 6

Ideální porce

Totéž platí i pro běžně servírované menu, které vám svou porcí nemusí vždy sednout. Obzvlášť přílohy bývají bohatší a lepší je nedojíst a odcházet s příjemným pocitem než s bolestí břicha.

Pokračování 5 / 6

Prostředí a klid

Velký vliv na trávení a dobrý pocit z jídla má také prostředí, ve kterém jíme. Prostor, kde do sebe nevrážíte s ostatními hosty, čistota, klid, vhodná židle, která umožní sedět v napřímené pozici s nohama pohodlně na zemi… Zda se v restauraci budete cítit dobře, obvykle poznáte už po překročení jejího prahu.

Tip na doma: Většinu doporučení užijete i pro případ jídla s sebou nebo s dovozem domů. I tady platí, že si ho nejlépe užijete v klidném a čistém prostředí, ideálně ne z plastových krabiček, ale přesunuté na talíř či misku. Velkou porci můžete snadno rozdělit na dvě a sníst později.

Pokračování 6 / 6

Zdravé menu krok za krokem

Předkrm

Spolu se sytou polévkou může klidně splnit účel hlavního chodu. V některých restauracích jsou i předkrmy poměrně syté – především pokud jde o tučné sýry nebo masové předkrmy. Pozor na smažené chuťovky a různé omáčky, které mohou obsahovat dost kalorií a zároveň málo hodnotných živin.

Polévka

Máte-li polévku jako hlavní chod, zaměřte se na krémovou s bílkovinami v podobě masa, zakysané smetany, vajec nebo luštěnin. Jestli ale plánujete ještě další chody, zvolte raději vývar nebo zeleninovou minestrone a pokud možno nepřikusujte pečivo. Pozor také na nadměrně zahušťované a doslazované polévky.

Salát

Jako hlavní chod není krokem vedle, i zde ale platí, že samotná zelenina nestačí. Bílkoviny v mase, sýrech, tuňáku, luštěninách… dobře zasytí a tělo nebude vyžadovat ještě sladkou kávu a dezert navrch. Zelenina jako příloha by naopak měla být samotná jen s lehkou zálivkou, případně s dresinkem stranou, abyste si mohli sami určit, kolik ho sníte.

Hlavní chod

Největší výběr máme rozhodně v hlavních chodech a pro milovníky české klasiky to může být tak trochu tvrdý oříšek. U některých jídel pomůže opravdu jen omezení porce a to, že je nejíme denně. Libové maso nebo ryba bez zábalů ze slaniny či těsta, s lehkou přílohou v podobě grilované zeleniny nebo salátu bude dobrou volbou. I rizota a těstoviny se mohou tvářit velmi zdravě, pozor ale na obrovské porce a často také nedostatek bílkovin.

Dezert

Zdravé stravování neznamená, že si v restauraci odepřete sladkou tečku. Stačí vybírat z lehčích ovocných dezertů, jako je třeba cheesecake nebo panna cotta, případně se o porci podělit ve dvou.

Nápoje

Nedokážete si představit jídlo „venku“ bez sladké limonády nebo alkoholického drinku? Objednejte si jeden a k němu sklenici vody. Čaji a kávě se meze nekladou, pokud tedy nepůjde zrovna o přeslazený ledový čaj nebo irskou kávu s horou šlehačky.

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Dieta 01/22
Dieta 01/22 | Zdroj: Ivy E. Morwen