Konec zmrzlým nohám! 11 potravin, které vám rozproudí krev v žilách
Čas věčně studených končetin je opět tady. Pokud nepomáhají pletené ponožky ani plyšová deka, zkuste do jídelníčku zařadit potraviny, které podporují krevní oběh. Ledové ruce i nohy vám nejen prohřejí, ale také jim vrátí barvu. A které to jsou? Možná budete překvapení.
Vzduch v místnosti se jen nepatrně ochladí a vaše končetiny začnou okamžitě podezřele stydnout. Že je vám to povědomé? Možná jste si na tento nepříjemný jev už zvykli a berete ho jako svou součást – podle některých studií jsou totiž ruce a nohy žen v průměru o 2,8°C chladnější než končetiny mužů, což je způsobeno hormonálními změnami. Dost dobře je ale také možné, že se vám tím vaše tělo snaží něco říct. Jedním z hlavních důvodů zimomřivosti bývá vyčerpání, nedostatek spánku a stres. Proto zpomalte a třeba si uvařte něco dobrého. Na jídle, které tělu dodáváte, záleží víc, než si myslíte.
TIP NA VIDEO: Jak připravit poctivý boršč na zahřátí?
Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>
Kurkuma
Tohle zářivě žluté koření našlo upotřebení v mnoha odvětvích. Hlavní léčivá složka kurkumin podporuje trávení, krevní oběh a chrání srdce, ale také posiluje imunitu a brání depresi i ponurým náladám. Dle studií navíc zlepšuje paměť a zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby. Má také silné protizánětlivé účinky na pleť a protirakovinné vlastnosti. Zkuste kurkumou dochutit maso, ryby či zeleninové pokrmy. Výborně chutná i v kombinaci s luštěninami.
Česnek
Zatímco jedni ho milují, druzí ho nemůžou ani cítit. Řeč je o česneku. Jakkoliv je však tahle potravina aromatická a nevábná, dá se považovat za jeden z největších darů přírodní medicíny. Díky silným antibakteriálním, protiplísňovým a antivirovým účinkům je česnek vhodný v rámci prevence i při prvních příznacích nejrůznějších onemocnění.
Luštěniny
Co takhle si připravit cizrnovou nebo fazolovou pomazánku či čočkovou nebo hrachovou polévku? Luštěniny jsou plné bílkovin i dalších zdraví prospěšných látek, které nás v zimě zocelují. Jejich pravidelná konzumace má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém a trávicí trakt a přispívá také k ochraně před vznikem nádorových onemocnění. Díky nim vám zima určitě nebude!
Ostré koření
Chilli, kari, pepř, badyán, rozmarýn… Mají protizánětlivé účinky, prokrvují tělo a tím pádem i zahřívají. Najdete v nich mangan, hořčík, draslík i železo. Jsou plné antioxidantů a chrání organismus před působením volných radikálů. Dokonce se říká, že ostré koření působí i jako přírodní afrodiziakum. Tak se toho nebojte a pořádně svým pokrmům zatopte!
Med
Čaj s medem. Kdo by tento zahřívací zázrak neznal? Pomáhá nejen proti nachlazení a únavě, ale v kombinaci s černým nebo zeleným čajem, které jsou silnými antioxidanty, vás dokáže také zahřát. Nejlepší je poctivý domácí přímo od včelaře.
Skořice
Zahřát dokáže v jablečném závinu i v horkém punči. Její moc rozproudit krev v žilách je až neuvěřitelná. Navíc brání organismus před útoky virů, bakterií a infekcí a zefektivňuje trávení. Zkuste skořici vmíchat do sklenice s medem a v zimních měsících si jím sladit čaj. Vytvoříte tak hřejivé trojkombo.
Zázvor
Na organismus tepelně působí také zázvor. Jeho specifickou štiplavou chuť vyvolává látkagingerol, jejíž účinky oceníme především při prochladnutí. Pomáhá totiž tělu trávit a udržuje teplo uvnitř. Také mírní nevolnosti všeho druhu, i ty těhotenské, a posiluje imunitu.
Červená řepa
Možná na ni máte nemilé vzpomínky ze školní jídelny, ale zkuste jí dát ještě jednu šanci! Červená řepa je totiž ideální potravinou podzimní a zimní sezóny, z níž se dá kouzlit na tisíc způsobů. Zkuste horký boršč, pečenou řepu, nebo jednoduchou pomazánku. Zahřeje, že ani nebudete vědět jak!
Listová a kořenová zelenina
Podle rad odborníků bychom se ve svých jídelníčcích měli držet převážně sezónních plodů a těmi exotickými si pokrmy pouze zpestřovat. V zimních měsících je tak na zahřátí nejlepší kysané zelí, špenát či kořenová zelenina jako křen, celer nebo petržel.
Ořechy a semena
Pokud ujíždíte na konzumaci ořechů a nejrůznějších semínek, máme pro vás dobrou zprávu. Kešú, arašídy, mandle, vlašské nebo pekanové ořechy a dále třeba sezamová semínka prospívají kardiovaskulární a nervové činnosti a celkovému prokrvení. Jen pozor na zdravou míru. Pytel pražených solených večer u televize nepomůže ničím nikomu.
Ryby
Je jedno, zda vám víc chutná losos, makrela, pstruh, tuňák nebo snad sardinky. Všechny tyto rybky totiž obsahují velké množství bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů tepla v nás. Tělo se po konzumaci bílkovin více zapotí, protože má s jejich spalováním více práce. Proto jsou v zimě ideální tučnější ryby.